Keresés
Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben | 7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: [javascript protected email address]

Hírek

Jó éve volt a sportlövő szakosztálynak

Ob győzelmek és dobogós helyek, sikeres versenyek, teltházas edzések, válogatott kerettagok - sikeres évet zárt a sportlövő szakosztály. Ablonczy Orsolya szakosztályvezetővel értékeltük a mögöttünk levő évet.

A januári terveket hány százalékban sikerült megvalósítani?

95 százalékban. Nagyon sikeresnek mondható az évünk. Bajnokságokat nyertünk, volt már junior válogatott versenyzőnk is, ezzel elértük azokat a célokat, amelyek szerepeltek a tervekben. A hiányzó öt százalékot akár a világjárvány számlájára is írhatjuk. Minket is nagymértéken hátráltatott, de úgy érzem, nem lehetünk elégedetlenek, mert a lehetőségeinkhez képest a maximum közelében teljesítettünk.

Az utánpótlással nincs gond, a lövész szakosztályba mindig szívesen jönnek a gyerekek.

Itt a lőtér kapacitása jelenti szűk keresztmetszetet. Ha 12 lőállást tudunk használni a 18-ból, akkor annyit töltünk meg. Ha a vírushelyzet miatt csak minden másodikat használhatjuk, akkor ez máris csak hat lőállás. Ez a téli időszakban, tehát ősztől tavaszig azt jelenti, hogy az 50-60 gyereket be kell osztanunk úgy, hogy a négy edzésnapba beleférjünk. Kora délutántól este hétig nagyon szigorú beosztással dolgozunk. Megvan, hogy ki mikor tart célra a falnál, mikor jön fizikai edzésre, mikor áll be a lőállásba és mennyi időt tölthet ott. A kapacitásokat 120 százalékban használjuk ki, nyugodtan kimondhatjuk, hogy megteltünk.

Mennyi lőállás lenne ideális?

Most minimum harminc. Ez már egy olyan szám, amivel komfortosan tudnánk dolgozni. Ki lehet mondani, hogy kinőttük a lőteret. Ráadásul nem csak a versenysportolókkal foglalkozunk. A Széchenyi István Gimnáziummal is együttműködünk, náluk a plusz két testnevelésórán sok gyerek a sportlövészetet választotta. Onnan hetente 36 diák jár hozzánk, ez is plusz feladatokat ró ránk, de örömmel veszünk részt ebben a programban is.

Ha már a nehézségeket soroljuk meg kell említeni az utazást is. A sportlövészeknek nem egyszerű eljutni egy-egy verseny helyszínére.

Nagyon nagy a csomagunk. Fegyver a puskatokban, mellette egy lövészzsákban a felszerelés, ezek rengeteg helyet foglalnak. A nagy buszba pedig nem fér be 16 gyerek felszerelése. Ha tehetnénk két mikrobusszal utaznánk a versenyekre, mert ekkora létszám mellett szükség lenne több versenyzési lehetőségre. Az átmeneti megoldás az, hogy a mikrobusz mellett egy-két személyautóval is utazunk, ami anyagiakban is megterheli a szakosztály működését. A versenyek kilencven százaléka Budapesten van, így valóban sokat kell utazni.

Pécsen is volt néhány lövészverseny, meglepően nagy létszámmal.

Igyekszünk mi is kivenni a részünket a versenyszervezésből. Emögött természetesen van egy olyan szándék is, hogy ezeken minden tagunk el tud indulni, hiszen nem kell utaznunk. Ami a versenyzőknek könnyebbség, az nekünk feladat, mivel népszerűek a versenyeink, ezért hatalmas létszámot kell koordinálnunk. Van olyan, amikor 400 nevezés is érkezik, komoly szervezőmunka kell ahhoz, hogy sikeresen bonyolítsuk le ezeket az eseményeket. A kettő szorosan összefügg, ha jók a versenyek, akkor sok a nevező is. Azt hiszem, nem panaszkodhatunk, a PVSK-hoz szívesen jönnek az ország más egyesületeiből is. Ebben az évben négy versenyt szerveztünk, hármat a lőtéren, egy target sprint versenyt pedig a Verseny utcában.

Edzők tekintetében hogy áll a szakosztály?

Régi vágyunk teljesült azzal, hogy Káldi Anna is főállású edzőként dolgozik október 1-től, ami hatalmas előrelépés a szakosztály életében. Ő oroszlánrészt vállal az utánpótlásnevelésben. A serdülő korú versenyzők nagy részével ő foglalkozik, és remek munkát végez, ebben az évben csapatbajnoki címet nyertek a serdülő lányok, és a többiek is rengeteg dobogós helyezést gyűjtöttek.

Storcz Tamás is velünk dolgozik, ő mostanában nagyon le van terhelve ezért picit kevesebb gyerekkel tud foglalkozni. Ez nem okoz fennakadást, mert a gyerekek megszokták, hogy az ősztől tavaszig tartó téli szezonban mindhárman ott vagyunk velük. Emellett van még egy előkészítős csoportunk. Ők a tíz év alattiak, velük Pető Andrea foglalkozik. Ebben a csoportban lézeres fegyverekkel gyakorolnak a legkisebbek. Megismerik a lövészetet, megtanulják, hogy kell a lőállásban viselkedni és megszokják az egyesületi életet, így tíz éves korukban, amikor versenyengedélyt kaphatnak, már nem a nulláról kezdenek, hanem egy nagyon hasznos előképzetséggel kezdik meg a magasabb szintű munkát.

Van egy erőnléti edzőnk is, Telek István. Ő még egyetemi tanulmányait folytatja, és az édesapja szakmai felügyeletével tartja nálunk az erőnléti edzéseket. A 14 év alatti és a 14 év feletti korcsoportnak heti kétszer tartunk ilyen edzést. Azt hiszen mondanom sem kell, hogy ezek mennyire hasznosak, egyértelműen látszik, hogy akiknek az erőnléti edzések beépültek a felkészülésébe, az előrébb tart, mint a többiek.

Van még egy fontos összetevője az utánpótlásnevelésnek, a szülők, és az ő viszonyuk a szakosztályhoz. Meglepő, hogy milyen elkötelezett szülői háttér alakult ki a sportlövő szakosztály mögött.

Nagyon nagy köszönet jár nekik, mert rengeteg segítséget kapunk tőlük. A versenyre utazásnál, az eszközök és a lőtér karbantartásánál mindig segítenek, szinte nem tudunk olyant kérni, amit ne oldanának meg. A sikeres versenyeink sem valósulhatnának meg nélkülük, ezeken a napokon is itt vannak velünk, segítenek, a regionális versenyeken például ők főzik a babgulyást a több mint száz főnek.

Mi a titka ennek? Valljuk be, hogy a sportban, főleg az utánpótlásnevelésben nem mindig hasznos, ha túlságosan közel kerülnek szülők.

Azt gondolom, hogy mi edzők, nyitottak vagyunk nemcsak a gyerekek, hanem a szüleik problémáira is. Sokat beszélgetünk velük is, így picit belelátunk a családok életébe, és ezzel közvetlenebb a viszony közöttünk. Mi mindig azonnal jelezzük feléjük, ha a gyerekkel bármi probléma van, ezért nagyon hálásak. Ugye azt látni kell, hogy szinte több időt töltünk a gyerekekkel, mint a szüleik. Hétközben mire hazaérnek, kevés idejük marad otthon, vacsoráznak, leckét írnak és mennek aludni, hétvégén pedig elvisszük őket versenyre. Igyekszünk minél több közös programot szervezni, ez is sokat számít. Ezt a filozófiát, ami segített megteremteni azt az egyensúlyt a szülőkkel való kapcsolatban Káldi Annától örököltük. Ő alakította ki ezt a viszonyt, amiben bevonjuk a szülőt, de mégsem engedjük annyira közel a versenyzőkhöz, hogy elvonják a gyerekek figyelmét a versenyeken.

Kik most a PVSK sportlövő szakosztályának idézőjeles sztárversenyzői?

Egyrészt ott van Storcz Júlia, akinek ez az év nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, mivel az egyetemi tanulmányai nagyon leterhelik. Akár úgy is mondhatjuk, hogy neki duplán kellett megküzdeni a világjárvánnyal, mert a sportolóként is sokszor borult a program, és az egyetemi élet is kiszámíthatatlanul alakult. Borult a felkészülése, az OB előtt is minimális edzésszámot tudott teljesíteni. Ennek ellenére ő sokra lehet hivatott, reményteli sportlövő lehet, de meg kell találnia a sport és a tanulmányok közötti egyensúlyt.

Sallai Zsombor bekerült a 2022-es Heraklész keretbe. Ez egy egészen friss hír, és nagy öröm számunkra. Mellette felfigyelt már a Heraklész munkacsoport Molnár Katára és Baksics Dánielre is. Kata neve tartalékként merült fel a keretben, Dani pedig még nem érte el azt a kort, hogy bekerülhessen. Ő még csak 13 éves, és ott van korosztályának öt legjobb versenyzője között.

Az ő sikereik, elvégzett munkájuk példa és motiváció a többi versenyző számára?

Remélem, hogy igen. Itt azt gondolom, hogy nekünk edzőknek is úgy kell őket szakosztályi szinten menedzselnünk, hogy a követendő példák lehessenek. Az elvégzett edzésmunkában, a hozzáállásban, a versenyzésben kell, hogy példaként szolgáljanak. Azt látni kell, hogy a mai gyerekek már nem olyanok, mint mi voltunk fiatal korunkban. Mi még ott ültünk a földön és néztük, hogy lő Joó Éva, vagy Fórián Éva. Próbáltunk ellesni egy-egy mozdulatot, figyeltük minden rezdülésüket. A mai gyerekeknél ez nem így van. Az eredményt megcsodálják, de nem ülnek oda, és nem próbálják meg ellesni a mozdulatokat. Erre nekünk kell felhívni a figyelmüket. Számtalanszor tartunk elméleti edzést, amikor rámutatunk ezeknek a fontosságára, és van amikor kihívom a sportolót a lőállásból, hogy figyelje meg azokat a mozdulatokat, amit érdemes elsajátítania.

A cikk végére kerül egy eredményfelsorolás, de mi az amit érdemes kiemelni belőle?

120 OB pontot szereztünk 2021-ben a tavalyi 63 után. Megnyertük a serdülő ponttáblázatot, és a már említett csapatbajnoki címet. A számok talán nem mutatják, de nagyon sok pozitív pillanatunk volt ebben az évben.

Ne feledkezzünk meg a szakosztályvezető sikereiről sem. A perui világbajnokság és az elnökségi tagság is az itt folyó szakmai munka mércéje.

Remélhetőleg így is nézhetjük. Mindkettő nagyon nagy megtiszteltetés volt számomra. A szakosztály folyamatosan erősödik, és egyre fontosabb pillérei leszünk a hazai sportlövő utánpótlásnak. Izgatottan várjuk azt, amikor a fiataljaink elérik a felnőtt korosztályt és ott versenyeznek majd, azt hiszem, sok szép eredményre számíthatunk majd tőlük.

Év végén már nincs más feladat, mint ünnepelni, kibontani az ajándékokat a karácsonyfa alatt. A PVSK Sportlövő szakosztálya milyen ajándéknak örülne igazán?

Nekünk az edzések a két ünnep között sem állnak le, mert januárban már versenyezni fogunk. A legszebb ajándék egy új lőtér lenne, sok-sok lőállással, erre van most a legnagyobb szükségünk.

SPORTLÖVŐ SZAKOSZTÁLY - 2021. ÉVI EREDMÉNYEK

Dátum

Verseny megnevezése/
Sportolók neve

Versenyszám /korosztály

Elért eredmény

2021.02.04

2021. évi Légfegyveres Országos Bajnokság (Baksics Dániel, Sallai Zsombor, Gebhardt Ákos)

Légpuska 40 lövés ifjúsági fiú korcsoport

Csapat bronz érem

2021.05.29.

2021. évi Target Srpint Országos Bajnokság (Baksics Dániel, Bertalan Zolta Beke, Sallai Zsombor)

Zártirányzékú légpuska ifi fiú nemzetközi versenyszám

Országos bajnok csapat

2021.05.29.

2021. évi Target Srpint Országos Bajnokság (Szőlősy Mátyás, Steigervald Ádám, Periskics Márton)

Zártirányzékú légpuska ifi fiú nemzetközi versenyszám

Csapat ezüst érem

2021.05.29.

2021. évi Target Srpint Országos Bajnokság (Huszta Csaba, Mudra Máté Bendegúz, Nemes Ambrus)

Zártirányzékú légpuska junior fiú nemzetközi versenyszám

Csapat bronz érem

2021.05.29.

2021. évi Target Srpint Országos Bajnokság: Sallai Zsombor

Zártirányzékú légpuska ifi fiú nemzetközi versenyszám

Egyéni ezüst érem

2021.05.29.

2021. évi Target Srpint Országos Bajnokság: Bertalan Zolta Beke

Zártirányzékú légpuska ifi fiú nemzetközi versenyszám

Egyéni bronz érem

2021.09.04

2021. évi Junior Országos Bajnokság 25-50 méter (Storcz Júlia, Seres Gréta, Somogyvári Flóra)

50 m puska 3 testhelyzet Junior Lány korcsoport

Csapat bronz érem

2021.09.17

2021. évi Ifjúsági Országos Bajnokság 25-50 méter (Sallai Zsombor, Gebhardt Ákos, Bertalan Zolta Beke)

50 m puska 60 fekvő ifjúsági fiú korcsoport

Csapat bronz érem

2021.09.17

2021. évi Ifjúsági Országos Bajnokság 25-50 méter: Sallai Zsombor

50 m puska 3 testhelyzet ifjúsági fiú korcsoport

Egyéni ezüst érem

2021.09.17

2021. évi Ifjúsági Országos Bajnokság 25-50 méter (Sallai Zsombor, Gebhardt Ákos, Bertalan Zolta Beke)

50 m puska 3 testhelyzet ifjúsági fiú korcsoport

Csapat bronz érem

2021.11.27.

Serdülők Országos Bajnoksága 10m (Molnár Luca, Wiesner Csenge, Friedrich Aliz)

10 m légpuska 20 lövés serdülő lány korcsoport

Csapat ezüst érem

2021.11.27.

Serdülők Országos Bajnoksága 10m (Mészáros Bence, Gyurkó Zsombor, Karácsony Karion)

10 m légpuska 20 lövés serdülő fiú korcsoport

Csapat ezüst érem

2021.11.27.

Serdülők Országos Bajnoksága 10m: Molnár Kata

10 m légpuska 40 lövés serdülő lány korcsoport

Egyéni bronz érem

2021.11.27.

Serdülők Országos Bajnoksága 10m (Molnár Kata, Juronics Anna, Hegedüs Abigél)

10 m légpuska 40 lövés serdülő lány korcsoport

Országos bajnok csapat

2021.11.27.

Serdülők Országos Bajnoksága 10m (Bertalan Zolta Beke, Baksics Dániel, Steigervald Ádám)

10 m légpuska 40 lövés serdülő fiú korcsoport

Csapat ezüst érem

Események

2024. április

    • h
    • k
    • sze
    • cs
    • p
    • szo
    • v
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9
    • 10
    • 11
    • 12
    • 13
    • 14
    • 15
    • 16
    • 17
    • 18
    • 19
    • 20
    • 21
    • 22
    • 23
    • 24
    • 25
    • 26
    • 27
    • 28
    • 29
    • 30
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5

Nagyobb méret Következő hónap