Keresés
Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben | 7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: [javascript protected email address]

Hírek

Pécs - Harkány harmincnyolcadszor. Légy részese a tradíciónak! VI+. rész: Lomb Ádám a címvédő

Idén már 38. alkalommal rendezi meg a PVSK a Pécs-Harkány országúti futóversenyt. A mára tradicionálissá váló verseny egyszerű edzésként indult. A tájfutóink gondoltak egy merészet, és edzés gyanánt lefutottak Harkányba. Ebből az akcióból lett mára az ország egyik legrégebbi országúti futóversenye. Pécs-Harkány… 25 kilométer távolság. Ennek lefutása az átlagember számára már-már mitikus távolság. Hogy mennyire nem az, hogy némi felkészüléssel, odaadással és akarattal, aránylag könnyen teljesíthető, erről próbáljuk meggyőzni a kedves olvasót. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kedvet csináljunk a nem mindennapi táv teljesítéséhez. Hat héten át, hat futó segítségét kérjük ehhez… Illetve...Most, a hetedik héten, a hetedik részben a verseny címvédője a tavalyi győztes, Lomb Ádám a meglepetésvendégünk.

A jegyzőkönyv tanúsága szerint 2019-ben a Serülő és Újonc Országos Bajnokságon Lomb Ádám, serdülő fiú 800 méteren 19. helyezett, ugyanebben a kategóriában 1500 méteren 14. helyezett… Ugyanez a fiatalember 2021-ben pályacsúccsal megnyeri a Pécs-Harkány Országúti Futóversenyt. Az időközben megtett útról, a látványos fejlődésről, az elvégzett munkáról kérdeztük a PVSK rendkívül rokonszenves, mindig mosolygó fiatal atlétáját.

- Legkorábbról 2019-ből találtam eredményt a neved mellett. Előtte nem is sportoltál versenyszerűen?

-Tulajdonképpen valóban ez volt az első komolyabb verseny, amin elindultam, előtte két évig nem sportoltam egyesületi színekben. Persze a mozgást soha nem hagytam abba, de leginkább csak a magam szórakoztatására, a mozgás kedvéért futottam. Aztán 2020-ban jött a koronavírus járvány, a versenyeket vagy törölték, vagy áthelyezték. Az utolsó verseny, amin elindultam ebben az évben, éppen a Pécs-Harkány volt, igaz, nem egyéniben, hanem válóban indultam el.

- Milyen eredménnyel zártatok?

- Harmadikak lettünk, nagyon motiváló volt. Mivel egészen jól sikerült megfutni a saját szakaszomat, már akkor elkezdtem gondolkodni azon, hogy jó lenne egyedül teljesíteni, hiszen ha ilyen kevés ráfordított energiával is meg tudom jól csinálni, akkor, ha másképpen állok hozzá, ha egyesületi keretek között rendesen edzek, akkor akár eredményes is lehetek a hosszabb távokon.

- És jöttek is az első sikerek…

-Az első komolyabb megmérettettés a mezei futó országos bajnokság volt, akkor még az U20-as kategóriában junior korosztályban indultam és nagy meglepetésre negyedik lettem. Ahhoz képest, hogy 2019-ben a pályaversenyeken tizenötön kívül voltam, ez az országos negyedik hely szenzációnak számított, már ott sejteni lehetett, hogy még több edzéssel, jobban koncentrálva, még több ráfordított energiával ennél is magasabbra lehet jutni.

- Ekkor úgy döntöttél, hogy magasabb szinten, egyesületi kereteken belül készülsz a jövőben. A PVSK-t választottad, aminek nagyon örülünk. Hogy történt a váltás, a PVSK talált rád, vagy fordítva történt?

- Legelőször tizenhárom évesen kezdtem el atletizálni a PSN Zrt. színeiben. Akkor még inkább a rövidebb futószámok érdekeltek, de leginkább a társaság, a csapat miatt voltam itt. Ekkor még nem igazán voltak komolyabb terveim az atlétikával. Később, valószínűleg a 800 és 1500 méteres eredményeimnek köszönhetően felfigyeltek rám a baranyai edzők, többek között jelenlegi mesterem Freier Balázs is. Mivel sok jót hallottam a PVSK-ról, mindig is szerettem volna ennek a csapatnak a tagja lenni. Végül, a döntés tőlem függetlenül született, édesapámat keresték meg Balázsék, így lettem tizenhárom évesen, igazolt sportoló. Aztán mivel túl nagynak éreztem a terhelést, egyesületi keretek között abbahagytam az atletizálást, de a mozgást soha nem hagytam el. Heti több alkalommal futottam, egyre jobban ment, egyre jobbak lettek az idők. Iskolatársam a PVSK-ban atletizált, megkérdeztem, hogy csatlakozhatnék-e hozzájuk, és hát itt vagyok a PVSK-ban.

- Könnyebb csapatban edzeni?

-Igen, sokkal könnyebb.

- Jött a 2021-es esztendő. Milyen elvárásokkal?

- Kicsit tartottam attól, hogy a felnőtt magyar mezőny még nagy falat lesz. Kezdődött a mezei ligával, ahol az első verseny nem is sikerült túl jól… A másodikon már ötödik helyezést értem el ami akkor nagyon jónak számított. Ezt követte a fedettpályás szezon, már ez év január, februárjában. A leghosszabb futószámot, a 3000 métert néztük ki ahol negyedik lettem. Előtte a Budapest Bajnokságon második lettem 8:51-es idővel az Országos Fedettpályás Bajnokságon ehhez képest tizenhat másodpercet tudtam javítani és negyedik lettem.

- Ha jól tudom, ezen kívül is volt még kimagasló eredményed 2021-ben.

- Igen, félmaratonon U23-as magyar bajnok lettem, ami a felnőtt mezőnyben a harmadik helyet jelentette. A legbüszkébb erre vagyok, viszont a legértékesebbnek a 10 000 méteren elért 30:27-et tartom. Úgy érzem, hogy ebben az évben mindkét távon bőven tudok ennél jobbat is, minden hosszú versenytávon szeretném megdönteni az egyéni rekordomat.

- Hosszútávfutónak tartod magad?

- Egyértelműen, igen. Sokkal jobban szeretem ezeket a hosszabb távokat. Maratonon még nem próbáltam ki magam, az egy későbbi projekt, arra érni kell még, de a nem túl távoli jövőben mindenképpen szeretnék maratont is futni.

- Vasárnap Pécs-Harkány, címvédőként egyes rajtszám, első sorból indulva mit várhatunk, mire számíthatunk?

- A tavalyi évben még számomra is meglepetés volt, hogy pályacsúcsot futottam. Futás közben már gondoltam rá, hogy a kenyaiak 2020-as eredménye meglehet-e, meglepetten láttam, hogy igen. Előzetesen nem is gondoltam, hogy sikerül, csak annyit éreztem, hogy jó formában vagyok, de magam is meglepődtem, hogy mennyire összeállt minden.

- Pedig a táv nagy részében egyedül futottál…

-Tavaly a járvány miatt kevesen indultunk, éppen ezért eléggé nagy rések tátongtak a mezőnyben, de idén ez másképp lesz, sokkal több az induló.

- Biztosan figyeled a rajtlistát, lehet komoly ellenfeled, aki esetleg megszorongathat?

- Igen, több olyan induló is lesz, akiben van potenciál. Indul egy korábbi győztes, a 33. Pécs-Harkány győztese, a finn Tommi Hytönen, ő közelebb lehet, illetve a magyar mezőnyből Vásárhelyi Máté, aki szintén nagyon fiatal, mindössze 19 éves, így nem én leszek a legfiatalabb induló. Ők, valószínűleg sokkal jobb időt fognak elérni, mint a tavalyi második helyezett.

- Ez akár még könnyebbség is lehet…

- Ez így van, finn ellenfelem, tavaly 2 óra 22 perces maratont futott, amivel a magyar mezőnyben második lett volna.

- Profi atlétaként bizonyára van taktikád, hogy építed fel a versenyt?

- Tavaly kicsit óvatosan kezdtem az emelkedőn, idén mindenképpen szeretnék erősebben kezdeni, persze ez függ versenytársaim kezdésétől, taktikájától is. A második szakaszon a váltó miatt volt segítségem, idén nem lesz, kivéve, ha addig együtt marad az eleje. Ezt a részt én szeretem gyorsabban megfutni. Féltáv környékén van, hogy előjön egy két nehézség, amin át kell lendülni.

- Majd jön a harmadik szakasz, a túronyi domb, ami nagyszerű lehetőség arra, hogy leszakítsad az addig esetlegesen veled futó ellenfeleket… Ez a terv?

- Mondhatjuk, hogy igen. A túronyi domb bizony van, hogy nem esik jól, sok jó futónak meggyűlt már a baja vele. Tavaly egészen kényelmesen sikerült felfutnom rajta. Az emelkedőnél értem utol a váltónk harmadik emberét, ő azt mesélte a verseny után, hogy nagyon simán futottam el mellette.

- Majd a dombtetőtől csak lefelé.

- Viszont amint leérünk, az a szakasz ott Harkányig nem emelkedik ugyan, de nagyon úgy tűnik. Itt egy kicsit lassultam tavaly, azt hiszem ott hagytam benne, de a második szakasz egyeneséhez képest is lassultam. Ebben még van tartalék. Hosszút még nem futottam ilyen hidegben, ami most van, de nem jelenthet ez gondot.

- Hol dőlhet el a verseny?

- Az emelkedők lehetnek kritikusak ebből a szempontból, de tulajdon képpen nincs olyan része a pályának, ami egyértelműen eldönti a versenyt. Még akár az utolsó szakasz is lehet, ami végül dönt, de tavaly például már az első szakasz után eldőltek a dolgok.

- Végezetül, mi lenne az a jótanács, amit nekünk, amatőr futóknak ajánlanál, hogy önmagunkhoz képest jól teljesítsünk a Pécs-Harkányon?

-A legfontosabb az energia jó beosztása. Inkább legyen a kezdés kicsit lassabb, minthogy elfussuk magunkat az elején. Ez gyakori hiba, profi futókkal is rendszeresen előfordul. Céljához, és képességeihez mérten lője be mindenki a tempót, amit meg szeretne futni, és az emelkedőkkel mindenképpen számoljanak.

Lomb Ádám

Atléta, Hosszútávfutó

Született: 2001.július 9. Pécs

Legjobb eredmények: Félmaraton: 1:08:38

10 000 méter: 30:27

5 000 Méter: 14:44

3 000 méter: 8:18

1 500 méter: 3:52

Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar első éves tanulója




Kapcsolódó hírek

Vasárnap rajtol a Pécs-Harkány futóverseny

Legutóbb 2021. október 24.-én került megrendezésre a Pécs-Harkány futóverseny, idén, március 13.-án vasárnap,11 órakor ismét elrajtol a mezőny, a 25,6 km-es távra. Az esemény tavaly a járványhelyzet miatt került át az őszi időpontra.

Elolvasom 2022.03.08. 15:18

Pécs - Harkány harmincnyolcadszor. Légy részese a tradíciónak! VI. rész: Dr. Poronyi Gábor a legidősebb résztvevő

Idén már 38. alkalommal rendezi meg a PVSK a Pécs-Harkány országúti futóversenyt. A mára tradicionálissá váló verseny egyszerű edzésként indult. A tájfutóink gondoltak egy merészet, és edzés gyanánt lefutottak Harkányba. Ebből az akcióból lett mára az ország egyik legrégebbi országúti futóversenye. Pécs-Harkány… 25 kilométer távolság. Ennek lefutása az átlagember számára már-már mitikus távolság. Hogy mennyire nem az, hogy némi felkészüléssel, odaadással és akarattal, aránylag könnyen teljesíthető, erről próbáljuk meggyőzni a kedves olvasót. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kedvet csináljunk a nem mindennapi táv teljesítéséhez. Hat héten át, hat futó segítségét kérjük ehhez…

Elolvasom 2022.03.02. 16:04

Pécs - Harkány harmincnyolcadszor. Légy részese a tradíciónak! V. rész: Tünde a jótékony hős

Idén már 38. alkalommal rendezi meg a PVSK a Pécs-Harkány országúti futóversenyt. A mára tradicionálissá váló verseny egyszerű edzésként indult. A tájfutóink gondoltak egy merészet, és edzés gyanánt lefutottak Harkányba. Ebből az akcióból lett mára az ország egyik legrégebbi országúti futóversenye. Pécs-Harkány… 25 kilométer távolság. Ennek lefutása az átlagember számára már-már mitikus távolság. Hogy mennyire nem az, hogy némi felkészüléssel, odaadással és akarattal, aránylag könnyen teljesíthető, erről próbáljuk meggyőzni a kedves olvasót. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kedvet csináljunk a nem mindennapi táv teljesítéséhez. Hat héten át, hat futó segítségét kérjük ehhez…

Elolvasom 2022.02.23. 13:17

Pécs - Harkány harmincnyolcadszor. Légy részese a tradíciónak! IV. rész: Attila, az első győztes

Idén már 38. alkalommal rendezi meg a PVSK a Pécs-Harkány országúti futóversenyt. A mára tradicionálissá váló verseny egyszerű edzésként indult. A tájfutóink gondoltak egy merészet, és edzés gyanánt lefutottak Harkányba. Ebből az akcióból lett mára az ország egyik legrégebbi országúti futóversenye. Pécs-Harkány… 25 kilométer távolság. Ennek lefutása az átlagember számára már-már mitikus távolság. Hogy mennyire nem az, hogy némi felkészüléssel, odaadással és akarattal, aránylag könnyen teljesíthető, erről próbáljuk meggyőzni a kedves olvasót. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kedvet csináljunk a nem mindennapi táv teljesítéséhez. Hat héten át, hat futó segítségét kérjük ehhez…

Elolvasom 2022.02.17. 03:18

Pécs - Harkány harmincnyolcadszor. Légy részese a tradíciónak! III. rész: Nóri a családanya

Idén már 38. alkalommal rendezi meg a PVSK a Pécs – Harkány országúti futóversenyt. A mára tradicionálissá váló verseny egyszerű edzésként indult. A tájfutóink gondoltak egy merészet, és edzés gyanánt lefutottak Harkányba. Ebből az akcióból lett mára az ország egyik legrégebbi országúti futóversenye. Pécs – Harkány… 25 kilométer távolság. Ennek lefutása az átlagember számára már-már mitikus távolság. Hogy mennyire nem az, hogy némi felkészüléssel, odaadással és akarattal, aránylag könnyen teljesíthető, erről próbáljuk meggyőzni a kedves olvasót. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kedvet csináljunk a nem mindennapi táv teljesítéséhez. Hat héten át, hat futó segítségét kérjük ehhez…

Elolvasom 2022.02.09. 22:46

Pécs - Harkány harmincnyolcadszor. Légy részese a tradíciónak! II. rész: Zoli, aki sosem fázik

Idén már 38. alkalommal rendezi meg a PVSK a Pécs – Harkány országúti futóversenyt. A mára tradicionálissá váló verseny egyszerű edzésként indult. A tájfutóink gondoltak egy merészet, és edzés gyanánt lefutottak Harkányba. Ebből az akcióból lett mára az ország egyik legrégebbi országúti futóversenye. Pécs – Harkány… 25 kilométer távolság. Ennek lefutása az átlagember számára már-már mitikus távolság. Hogy mennyire nem az, hogy némi felkészüléssel, odaadással és akarattal, aránylag könnyen teljesíthető, erről próbáljuk meggyőzni a kedves olvasót. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kedvet csináljunk a nem mindennapi táv teljesítéséhez. Hat héten át, hat futó segítségét kérjük ehhez…

Elolvasom 2022.02.02. 09:52

Pécs - Harkány harmincnyolcadszor. Légy részese a tradíciónak! - I. rész: A Kenyai Kobra

Idén már 38. alkalommal rendezi meg a PVSK a Pécs – Harkány országúti futóversenyt. A mára tradicionálissá váló verseny egyszerű edzésként indult. A tájfutóink gondoltak egy merészet, és edzés gyanánt lefutottak Harkányba. Ebből az akcióból lett mára az ország egyik legrégebbi országúti futóversenye. Pécs – Harkány… 25 kilométer távolság. Ennek lefutása az átlagember számára már-már mitikus távolság. Hogy mennyire nem az, hogy némi felkészüléssel, odaadással és akarattal, aránylag könnyen teljesíthető, erről próbáljuk meggyőzni a kedves olvasót. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kedvet csináljunk a nem mindennapi táv teljesítéséhez. Hat héten át, hat futó segítségét kérjük ehhez…

Elolvasom 2022.01.26. 15:26

Események

2024. április

    • h
    • k
    • sze
    • cs
    • p
    • szo
    • v
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9
    • 10
    • 11
    • 12
    • 13
    • 14
    • 15
    • 16
    • 17
    • 18
    • 19
    • 20
    • 21
    • 22
    • 23
    • 24
    • 25
    • 26
    • 27
    • 28
    • 29
    • 30
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5

Nagyobb méret Következő hónap