Keresés
Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben | 7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: [javascript protected email address]

Hírek

Nagy siker lenne a nyolcba jutás

NB I. A csoportos együttesünk, a PVSK-Veolia 21 lejátszott mérkőzés után a tabella kilencedik helyén áll, a bajnokság hajrája előtt összegeztük az eddig történteket.

Az elmúlt évek bajnoki szereplései után érezhető, hogy idén jóval nehezebb feladat számunkra a legjobb nyolcba jutás. Ez a szezon a koronavírus világjárvány miatt teljesen más, mint a korábbiak. A férfi válogatott Eb-selejtezői miatt most hosszabb szünet köszöntött az élvonal mezőnyére, így ügyvezetőnkkel Bán Gáborral, és csapatunk vezetőedzőjével, Dragan Aleksziccsel készítettünk páros interjút.

Az elmúlt tíz évben minden alkalommal ott voltunk a rájátszásban, az azonban jól látszik, hogy idén ez minden eddiginél nehezebb feladatnak ígérkezik. Mi az oka ennek?

Bán Gábor: - Kicsit messzebbről indítanám a válaszomat. Az előző szezonban, szakosztályunk fennállása során első alkalommal szerepelhettünk nemzetközi porondon, ezzel pedig sporttörténelmet írtunk. Ugyanakkor kár tagadni, hogy ez jelentős anyagi plusz terhet jelentett a sportszervezetünk számára. Elég arra gondolni, hogy a korábbi években megszokott négy helyett öt légióssal mentünk neki a szezonnak, és volt három válogatott magyar játékosunk is. A FIBA Európa Kupa indulásunk költségvetésében konkrét megegyezés született a tulajdonosokkal 80 millió forint többletforrás bevonásáról, amiben a közvetlen kupaszerepléssel felmerülő kiadások, és a játékoskeret megerősítése volt a legfontosabb, ez az ügyvezetői karrierem legmagasabb költségvetése lett volna. Az eredetileg tervezett 80 millió forintos többlet forrás reményében indult a 2019/20-as szezonunk. Sajnos az ígért támogatásból csak 30 millió forintot kaptunk meg, és a COVID-19 világjárvány megjelenése is tovább nehezítette a helyzetet. Az idei keret tervezésénél ezért prioritás volt, hogy csak addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér. A játékoskeretünk természetesen így gyengébb is, mint például az előző szezonban. Az, hogy most a kilencedik helyen állunk, és még mindig van reális esélyünk a nyolcba jutni, nagyon nagy dolog ezzel a csapattal. Ha sikerülne kiharcolni a play-off szereplést, az óriási sportszakmai siker lenne. A szezon kezdetén is így gondoltam, és ezt tartom továbbra is.

Dragan Alekszics: - Az valóban kikerülhetetlen, hogy a tavalyi csapatunkból sajnos nem tudtunk megtartani annyi játékost, amennyit szerettünk volna. Pongóval és Hortival, illetve Chris Smith-el is számoltam volna, azonban el kellett fogadni, hogy a büdzsénkbe ez nem fér bele. Ekkor a mellett tettük le a voksunkat, hogy Budimir és Ruják köré elkezdünk felépíteni egy fiatal csapatot. Ruják Andris egy nagyon rutinos válogatott játékos, aki játékintelligenciájával és küzdeni tudásával példakép lehet a fiatalok számára. Nyilván azt tudtuk, hogy ennek az útnak sok buktatója van, de ezt vállaltuk. Olyan kevés tapasztalattal rendelkező játékosoknak adtunk nagy szerepet, mint Meleg, Bíró, Dragasevics vagy Carev, és kerestünk olyan, szintén fiatal kosarasokat, akik azért már bizonyítottak korábban, de az utóbbi egy-két évben mégsem úgy ment a szekerük, ahogy elképzelték. Így jött vissza Demeter, vagy igazoltuk le Krivacsevicset. Bízom benne, hogy a fiatal tehetséges játékosok beépülve a felnőtt csapat rendszerébe új lendületet adhatnak a csapatnak. De a légiósok közül is említhetem a Brkics-Lewis duót, akik korábban nem töltöttek be még komolyabb szerepet egy profi ligában sem. Mindezek után egyetlen, ZTE elleni győzelem kell ahhoz, hogy ott legyünk az idei Kupadöntőben, és még a bajnokság legjobb nyolc csapata közé is bekerülhetünk. Szóval összességében, amennyiben ezek sikerülnek szerintem elégedettek lehetünk, még, ha értem is, hogy a szurkolók még sokkal jobb eredményeket szeretnének látni.

Tehát kijelenthető, hogy a keretünk gyengült tavaly óta?

Dragan Alekszics: - Nehéz lenne erre azt mondani, hogy nem… Három válogatott helyett most csak egy van a csapatunkban, a tavalyi öt légiós helyett pedig négy. Rajtuk kívül pedig csupa fiatal kosaras. Igen. Az állomány összességében gyengült. Természetesen.

Bán Gábor: - Nem is lehet ugyanazt elvárni ettől a csapattól, mint a tavalyitól. Sok ifjú játékosunknak, már csak a fiatal szabály miatt is idén kell megszereznie az NB I.-es rutint. Ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Ilyen helyzetben kiemelten fontos, hogy összefogás, kölcsönösen támogató légkör vegye körül a csapatot, hogy a nehéz pillanatokból is könnyebben találja meg a kiutat.

Csak, hogy legyen viszonyítási alapunk: az előző tíz évhez képest idén mekkora a csapat költségvetése?

Bán Gábor: - A játékoskeretre vetített költség tekintetében talán az idei évben a legalacsonyabb, ha az utóbbi évtizedet nézzük. Hogy ezt számokban is kifejezzem a tavalyihoz képest 30%-kal kisebb az idei csapatunk játékos-állományára fordított költsége. Ez természetesen összefüggésben van a pandémia miatti kiszámíthatatlansággal és a gazdasági bizonytalansággal is.

Dragan Alekszics: - Egyetlen dolgot kell csak megnézni, ami remekül mutatja a lehetőségeinket. Rajtunk kívül gyakorlatilag nincs egyetlen csapat sem a bajnokságban, amelyik nem cserélt játékost a szezon során. Mi, ha szeretnénk, sem tudnánk, hiszen a nagyon feszes büdzsébe nem férne ez bele.

Az utóbbi hetek néhány rosszul sikerült mérkőzése után felröppentek olyan „városi pletykák”, hogy talán a késve érkező fizetések okozzák a visszafogottabb produktumot. Van alapja ezeknek a híreszteléseknek?

Bán Gábor: - A leghatározottabban mondhatom, hogy semmilyen alapja sincs! Minden egyes játékosunk és alkalmazottunk bérét a megadott határidőig kifizettük eddig is, és ezután is ki fogjuk. Igen, a költségvetésünk jóval szerényebb, de ezért is terveztünk úgy a szezon elején, hogy inkább kevesebbet vállalunk, de azt maradéktalanul betartjuk.

Akkor mivel magyarázható, az egyszer-egyszer valóban gyenge játék?

Dragan Alekszics: - Sok olyan kosarasunk van, akinek semmilyen A csoportos tapasztalata sem volt eddig. Úgy lett felépítve ez a fiatal keret, hogy egy klasszikus, heti egy meccses ritmus mellett azért szép fejlődést el lehet érni egyéni és csapat szinten is. Épp ezért a pandémia okozta zűrzavar minket talán még a többi csapatnál is érzékenyebben érintett. Gondolok itt arra, hogy a felkészülési időszak alatt a tervezett 12 edzőmérkőzés helyett, mindössze 1 edzőmeccset sikerült játszanunk. Ezen elmaradt mérkőzések nagyon hiányoztak a bajnoki kezdésnél, mivel a fiatal csapatunkat, egyből a mélyvízbe dobtuk. A december-január feszített tempója, folyamatos szerda-szombat ritmusa sajnos érezteti a hatását. Fiatal játékosaink érezhetően elfáradtak ebben, nem is elsősorban fizikálisan, hanem fejben. Emellett a kulcsjátékosoknál és érezhető volt a hullámzó teljesítmény, vagy néha kisebb formahanyatlás. Ez okozza elsősorban az utóbbi néhány meccs gyenge játékát.

Már az első fordulók óta visszatérő probléma az egy-egy elleni védekezés minősége. Miért nem tudunk egyről a kettőre lépni ezen a téren?

Dragan Alekszics: - Valóban, ez jelenleg is a legnagyobb hiányosságunk. Ezeknek a srácoknak nagy szükségük lenne arra, hogy egy-egy meccs után legyen idő a hibákat elemezni, és célirányosan, alaposan gyakorolni a játékelemeket. Erre az elmúlt két hónapban egyszerűen nem volt idő. Természetesen látjuk a problémát, de az egymás után zakatoló bajnokik nem adtak esélyt e hiányosság pótlására. Egyébként az, hogy idegenben sokkal gyengébb a mutatónk, mint idehaza, szintén főként a fiatalságunk számlájára írható. Ez valószínűleg már végig is kísér minket a bajnokság végéig.

Mindezek fényében érdemes volt belevágni ebbe a fiatalításba?

Bán Gábor: - Ahogy már említettem is, ez részben nem is választás kérdése volt. Figyelembe véve az anyagi lehetőségeinket, muszáj volt ezt az utat választanunk. Megjegyzem, ha a Rujákot és Budimirt nem számoljuk bele, akkor a mi keretünk átlagéletkora 22,7 év, ami igen csak fiatalnak mondható. Arról nem is beszélve, hogy például a 15 éves Hőgye Patrik is bemutatkozott már az élvonalban nálunk. Azért ezek nagyon nagy dolgok, és büszkék is vagyunk rá.

Dragan Alekszics: - Ennek a keretnek az első évre nem is terveztük azt, hogy brillírozni fog, és a bajnoki címért csatázik majd. A legtöbb csapat a fiatalszabálynak úgy tett eleget, hogy keresett már A csoportos tapasztalattal rendelkező játékosokat. Mi ellenkezőleg, totálisan rutintalan játékosokat dobtunk be például Meleg Gergő vagy Carev Aleksej személyében. Megjegyzem, mind a ketten jól teljesítenek, még, ha a pszichés fáradtság Melegen azért ki is ütközött az utóbbi hetekben.

És mi a helyzet a légiósokkal?

Dragan Alekszics: - Brkics és Funderburk teljesítményével teljesen elégedett vagyok. Mind a ketten hoznak egy jó átlagot. Funderburk még úgy is, hogy a számára kissé szokatlan irányító poszton is helyt kell állnia. Lewison nagyon érződik, hogy ez pályafutása első profi csapata. Sokszor látok tőle olyan dolgokat, ami nem nagyon lehet hova tenni, ugyanakkor nagyon tehetséges kosaras, sok lehetőséget rejt magában. Budimir esete kicsit más. Régóta van a PVSK alkalmazásában, ez a nyolcadik szezonja, a szezon előtt úgy ítéltük meg, hogy továbbra is segítségünkre lehet. Őt nyilván azért tartottuk meg, mert óriási rutinnal rendelkezik, és képes arra a teljesítményre, ami akár meccseket dönthet el. Azonban már ő sem fiatal, és ez meg is mutatkozott az elmúlt hetekben is. Neki már sajnos sok az, ha hónapokon át heti két meccsen kell maximumot nyújtania. Ebben a szezonban esetében is látható a hullámzó teljesítmény, most például nagyon jól jöhet a három hetes bajnoki szünet.

Öt mérkőzésünk van még hátra az alapszakaszból, ezeken dől el, hogy ott leszünk-e a play-offban. Milyenek most az esélyeink?

Bán Gábor: - Ahogyan már mondtam is, óriási siker lenne, ha sikerülne. A legszebb az egészben pedig az, hogy még meg is van erre minden esélyünk. A kollégáim a legnagyobb odaadással dolgoznak a csapatunk érdekében. Sajnos ebben a szezonban a szurkolóink nem igazán tudtak segítségünkre lenni mérkőzéseken, de remélem, hogy a világjárványt követő időszakban újra együtt élhetünk meg sikeres, és maradandó pillanatokat. A korábbi telt házas meccsek nagyon hiányoznak már nekünk.

Dragan Alekszics: - Ha valamelyik együttest, hát a miénket igazán rosszul érinti, hogy üresek a lelátók. Ennek a fiatal társaságnak óriási pluszt adna, ha a csarnok tele lenne. Bízom benne, hogy talán idén már lesz olyan, mikor minden normálisan mehet, éppen úgy, mint régen. Ami az esélyeinket illeti, a szünet utáni első mérkőzésünket hazai pályán az ASE csapata ellen játsszuk február 27-én, ami sorsdöntő lehet a mi szempontunkból. Ezen felül hazai pályán fogadjuk az Alba Fehérvár és a ZTE csapatait, de mind a két találkozón van esélyünk. Amennyiben a Zalaegerszeget legyőzzük, az már fél siker, hiszen akkor a Magyar Kupa nyolcas döntőjében már ott lehetünk. A play off-ért pedig küzdeni fogunk az utolsó vérünkig.

Események

2024. július

    • h
    • k
    • sze
    • cs
    • p
    • szo
    • v
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9
    • 10
    • 11
    • 12
    • 13
    • 14
    • 15
    • 16
    • 17
    • 18
    • 19
    • 20
    • 21
    • 22
    • 23
    • 24
    • 25
    • 26
    • 27
    • 28
    • 29
    • 30
    • 31
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4

Nagyobb méret Következő hónap