Keresés
Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben | 7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: [javascript protected email address]

Hírek

Újévi értékelő interjú Czerpán Istvánnal, a PVSK elnökével

Az ország egyik legpatinásabb egyesületének, az idén 99 éves, 12 szakosztállyal működő, Pécsi Vasutas Sportkörnek az évek során sok más, egyéb sporttal kapcsolatos funkciót is betöltő, 2013-ban ismét öt évre megválasztott elnöke, Czerpán István értékelte a 2017-es évet.

Beszélgetésünk apropóját a 2017-es esztendő értékelése mellett, egyrészt, az egyesület közelgő 100. születésnapja, másrészt, az elnök 28 éve tartó regnálása, valamint az egyesületi fejlesztések adták. Czerpán Istvánnak, eddigi munkája elismeréseként, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 2017. augusztus 20-án, a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta.
Többször egyeztettünk, majd módosítottunk időpontot, aztán végre találkoztunk, de még be sem kapcsoltam a rögzítőt, máris halaszthatatlan ügyben keresték. Másodszori találkozásunkkor jöttek a telefonok, majd a multifunkcionális csarnok kivitelezője akart sürgősen egyeztetni vele. Harmadszori nekifutásra, igaz, egy kissé kora reggeli órában, sikerült közel negyven percet beszélgetnünk. Lehet, hogy nem ez volt a legnehezebb éve az egyesületnek, de a fejlesztések miatt is, az egyik legizgalmasabb, az biztos!

Pécs, de mondhatjuk, hogy Dél-Dunántúl egyik legrégebbi, legsikeresebb, sok szakosztályt foglalkoztató sportegyesületének 28 éve hivatalban lévő elnökeként, hogyan határozná meg az egyesület szerepét a város és a megye sportéletében?

Úgy gondolom, nem túlzás azt mondani, ha a PVSK-ról esik szó, akkor mindenkinek egy olyan egyesület jut eszébe, amely nagyon sokat tett a város, és a régió sportjáért, miközben fontos társadalmi szerepet is betöltött. Nagyon lényeges, hogy megalakulása, 1919. augusztus 23. óta soha, egyetlen pillanatra sem szűnt meg, hanem folyamatosan működött. A 98 év alatt a különböző nehéz korszakokat, időszakokat, akár egy háborút, vagy a gazdasági világválságot, rendszerváltást mind túlélte az egyesület. Úgy gondolom, ezek voltak a nagy próbatételek, és azok az emberek, akik ezekben az időszakokban dolgoztak a PVSK-ban, minden dicséretet és tiszteletet megérdemelnek. Az ő munkájuk is hozzájárult ahhoz, hogy egyesületünk életében mostantól egy új fejlődési szakaszról beszélhetünk. Nagy a kisugárzásunk, több tízezer szimpatizánsunk van a városban és országszerte.

2017-ben, ebben a viszonylag nehéz évben is születtek szép eredmények, melyek voltak ezek?

A tavalyi év valóban nem volt könnyű, ám mégis arany betűkkel kerül majd be az egyesület történetét feldolgozó könyvekbe, és nem elsősorban az eredmények miatt. Nem kell szégyenkeznünk, büszkék lehetünk szakosztályainkra. Voltak kiváló eredményeink, noha megjegyezném, hogy a siker, az eredményesség megítélése egy komplexebb, sokkal összetettebb feladat, mint az, hogy valaki egy adott sportágban hányadik helyen végzett, bár ez is borzasztóan fontos. Hogy csak a legutóbbi sikereket említsem, a teljesség igény nélkül:

A látványsportok közül az egyik legnépesebb és legsikeresebb sportágunk mindkét nemben a kosárlabda. A férfi első osztályú csapatunk 6. helye, ismerve az anyagi helyzetet, és az egyéb nehezítő körülményeket, abszolút bravúrosnak mondható. Ez az eredmény is egy komoly védjegy. Ez azt jelzi, hogy nagyon jó szakmai munka folyik a szakosztályban. Itt jegyezném meg, hogy minden bajnokságban játszó csapatunk a legjobb 16 közé került a különböző korosztályokban. Ez az utánpótlásunk erősségét is mutatja.

A másik első osztályú csapatunk a vízilabda. Itt is nehéz körülmények voltak az idén, a szűkös anyagiak ellenére jól teljesítettek, és továbbra is stabil a helyük az első osztályban. Nagyon sok fiatal van az első csapat környékén, és ez biztató a jövőre nézve.

Labdarúgásban a gyermeklétszám közel 300 fő a rendszerben, mi büszkén vállaljuk az utánpótlás nevelő szakosztály szerepét. Körvonalazódik a PMFC-vel egy megállapodás, mely elsősorban az utánpótlásban jelentene együttműködést. A legújabb hírek szerint mi is alközponti szerepet kapnánk a közös munkában, ez természetesen Pécs város labdarúgásán is nagyot lendíthetne. A felnőtt csapat most kevésbé sikeres, de Itt is magasabb osztályú együttest szeretnénk. A nyáron szinte a teljes csapat kicserélődött, új edzők is jöttek. A 7. helynél tavaszra mindenképpen előrébb szeretnénk végezni. Az utolsó néhány mérkőzésen már voltak bíztató jelek. De hangsúlyozom, ami ennél is fontosabb, hogy a gyerekek számára korszerű, abszolút a mai modern követelményeknek megfelelő képzés megteremtésén dolgozunk. Ehhez nagyon jó szakemberekre van szükség, ezért edzőinket beiskolázzuk a különböző képzésekre.

Az egyéni sportágaknál nem ideálisak a körülmények, ennek ellenére az előző évhez hasonlóan jól szerepeltünk, hiszen versenyzőink a különböző Országos Bajnokságokon 41 bajnoki címet, 26 második és 50 harmadik helyet szereztek. Itt is kiemelném az edzők áldozatos munkáját. Elmondhatjuk, hogy minden sportágban vannak kiemelkedő sportolóink.

A tájékozódási futók évek óta az élen vannak, többször lettek elsők az országos pontversenyben, tavaly a második helyen végeztek. Csak néhány név, a teljesség igénye nélkül, akik első helyet szereztek az Országos Bajnokságokon, és jól szerepeltek a nemzetközi egyéni és váltóversenyeken: Viniczai Csenge, Szuromi Luca, Viniczainé Kovács Ildikó, Szuromi Hanga, Pataki Réka Dalida. Baumholczer Máté részt vett a nem olimpiai sportágak Világjátékán, és a Szövetség döntése alapján ő lett a 2017-es év férfi tájfutója is, a vezetőedző, Viniczai Ferenc pedig a „PVSK Aranygyűrű” egyik idei kitüntetettje.

Judóban és ökölvívásban lehetnének jobbak az eredmények, de ez, a feltételrendszer miatt is, egy sokkal összetettebb kérdés. Kersics Antal és Alvics Gyula a két sportág szakmai vezetői, mindent megtesznek egy magasabb szint eléréséért. Judósaink öt országos bajnoki címet szereztek, Rácz Bálint, Kenyeres Anna, Kenderesi Péter mellett Kersics Antal és Géra Nándor veterán első helye is elismerésre méltó. Említhetem a legutóbbi ökölvívó sikereinket, Lukácsy Bence országos felnőtt bajnoki, illetve Cservenka Róbert bronzérmét és ifi EB ötödik helyét, valamint Samu Ferenc Pétert, aki serdülő EB-én ért el ötödik helyezést.

Atlétikában Szabó Tünde személyében olimpiai résztvevőnk volt. Riói teljesítménye jónak mondható. Idén ő lett az egyesület első maratoni futó bajnoka. De Freierné Kovács Dóra, Kovács Ferenc, Tegzes Kata, Hegyi Brigitta szintén jól szerepeltek a különböző országos versenyeken. Örömteli, hogy atlétikában is sok fiatal bontogatja szárnyait nálunk.

De a siker egy másik dimenziója, az egyesület egészére vetíthető kohéziós erő, a pályázatokon elért sikerek, a társadalmi kapcsolatokon belül megvalósuló együttműködések is ide tartoznak, és nagyon fontos a szakosztályok közötti kapcsolat fejlesztése is. Ezek mind együtt lehetnek a sikeresség és az eredményesség fokmérői!
Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy mi elsősorban utánpótlás nevelő egyesület vagyunk, amit mi büszkén vállalunk. Ebben a munkában a TAO-rendszer nagy segítséget nyújt.

Mennyire volt váratlan és sokak számára meglepő a döntés, hogy a PVSK 4,6 milliárd forintot kap a kormánytól különböző fejlesztésekre? Hogyan fogadta ezt a város, a megye, a sport és társadalmi környezet?

Egyrészt, ez nagyon nagy eredmény, és a döntés akkor született, amikor már épült a multifunkcionális csarnokunk. Másrészt, a kormány által biztosított 4,6 milliárd forint bombahírként hatott a város sportéletére, amelyet megelőzött Orbán Viktor miniszterelnök úr látogatása, ez az egyesület iránti abszolút bizalom jelképe. Több mint két éve kezdődött az előkészítése ennek a projektnek, amelyben kitűztük a célt, hogy a centenáriumi évfordulóra korszerűsítjük létesítményeinket. Bizonyára sokaknak meglepő lehetett ez a döntés, de a tudatos előkészületi munka eredményeként talán kevésbé volt váratlan. Azt jelzi, hogy érdemes befektetni a PVSK-ba, mert ezzel az egész város sportja gazdagodik majd. Nagy segítséget kaptunk Orbán Viktor miniszterelnök úr mellett Garami József labdarúgó mesteredzőtől és dr. Rákossy Balázs államtitkár úrtól. Ezek a létesítmények hozzájárulhatnak a pécsi labdarúgás megújulásához, és az egész város sportjának megújulásához is.

Hogy fogadta a város és a környezet? Hát, eléggé vegyesen. Ha egy sportszervezet egy ilyen támogatást kap a kormánytól, az sok emberben katarzist is előidézhet. Ebben a feszült, és anyagilag nehéz helyzetben, azért irigységet is generálhat, ami akár még természetesnek is mondható.

Már elkezdődött, és jelenleg is zajlik a munkacsarnok építése, hol tart a beruházás?

A fejlesztések az első fázisban az itteni sporttelepre irányultak, de bátorítást kaptunk abban a vonatkozásban is, hogy a többi területen fekvő létesítmény is bekerülhet a fejlesztésbe. Ne feledjük, hogy a tavalyi évben felújítottuk a műfüves labdarúgó kispályánkat, valamint átadtunk egy kosárlabda pályát is. Az épülő kosárlabda munkacsarnok tető alatt van, kezdődhetnek a belső munkálatok. Bár az időjárás közbeszólhat, de remélem, 2018 nyarán birtokba vehetik sportolóink ezt a létesítményt. A létesítményünk teljes újjáépítése is megkezdődik. Itt már folynak az egyeztetések, közbeszerzés, tervezés, egyéb hasonló előkészületek. Hamarosan megindul az érdemi munka. Szeretnénk, ha a száz éves évfordulóra már néhány elem elkészülne. Ezzel a lehetőséggel az elkövetkező ötven évre biztosíthatjuk a sportolás feltételeit, tehát nyugodtan mondhatjuk, elkezdődött a következő száz év!

A mai modern képzésnek megfelelően Kosárlabda Akadémia létrehozását tűzte ki célul az egyesület vezetése.

Az ezt megelőző hét év sikeres munkája eredményeként 2018. január 1-étől Kosárlabda Akadémiai rendszerben működhet a PVSK-ban a sportág. A regisztráció után az MKOSZ részéről megtörtént a feltételek és dokumentációk átvizsgálása, így indulhat az Akadémia. Nagy siker ez, hiszen a férfi kosárlabda utánpótlás felépítését hét éve, gyakorlatilag a nulláról kellett kezdeni.

Milyen események, rendezvények lesznek 2019-ben a 100 éves évforduló kapcsán?

Mint említettem, ez is egy folyamat. A megalakulás dátuma 1919. augusztus 23-a, ezen a napon szeretnénk egy szép városi ünnepet rendezni. Ennek kapcsán megjelenik egy kiadvány, amely a korabeli sajtó eredeti anyagait felhasználva mutatja be a PVSK-át. Az első 50 év már korábban elkészült, kézbe vehették az olvasók. Vannak film és videó anyagaink, ennek egy része látható lesz a megemlékezéseken, lesz egy nagy értékelő megemlékezés is, ahol az akkori „PVSK Aranygyűrűs” kitüntetetteket is köszönthetjük majd. Nem sok egyesület dicsekedhet ilyen elismeréssel. Megjelenik egy hozzávetőlegesen 500 oldalas könyv, amely igyekszik átfogni a 100 évet, fotókkal, DVD-vel kiegészítve. A hét tagú szerkesztőbizottság már két éve dolgozik ezen. Másrészt, addigra már reméljük, elkészül a munkacsarnok, és ahogy mondtam, a korszerűsítés egyes részeit is birtokba vehetik sportolóink. A szakosztályok pedig önálló programokkal, jubileumi rendezvényekkel készülnek, amelyek egész évben zajlanak, januártól-decemberig. A centenáriumra szeretnénk meghívni a Kárpát-medencei sportbarátainkat, hogy együtt örüljenek velünk, részesei lehessenek ennek a jubileumnak. Biztos vagyok abban, hogy a megemlékezés-sorozat méltó lesz a centenáriumi évhez, amelyre természetesen sok vendéget várunk, az ország minden részéről.

Az utánpótlásnál nemcsak a sportolókat, de a velük dolgozó vezetőket, edzőket is képezni kell, azért, hogy a legkorszerűbb edzéselméleti és módszertani eredmények beépüljenek a folyamatokba. Milyen lépéseket tesz a PVSK ez ügyben?

Természetesen, a majdani korszerű infrastruktúrához kell egy belső, modern tartalmi munka. Azt látni kell, hogy hazánkban 2010-re a sportágak jelentős része komoly veszteségeket szenvedett. Sok edző, sportvezető elhagyta a pályát, őket pótolni kell. Mi már csináljuk és alkalmazzuk is az úgynevezett belső edzőképzést. Az edzők részére továbbképzést szervezünk, ahol meghívott szakemberek tartanak előadásokat, és gyakorlati foglalkozások is vannak. Ez már működik kosárlabdában és labdarúgásban. Emellett a sportágakban felvázoltuk azt, hogy edzőinknek milyen képzésekben kellene részt venni, hogy tudásuk gyarapodjon. Ezt nevezzük „beiskolázási tervnek”. Sok gyermek sportol nálunk, mi büszkén vállaljuk az utánpótlás nevelő egyesület elnevezést, és azt szeretnénk, hogy a gyerekekkel képzett edzők foglakozzanak.

Ön a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) alelnöke is. Mi a szerepe a szervezetnek? Megtestesítheti-e a modern sportirányítás egyik ágát, vagy elsősorban az egyesületek, klubok anyagi helyzetének javítását szolgálja?

Civil szervezetként működik a SOSZ, elsősorban a kisegyesületeken, klubok helyzetén szeretne javítani. Jelenleg közel 350 tagunk van. Tavaly 10 baranyai sportszervezet kapott támogatást. Azt szeretnénk jelezni, hogy a hátország is fontos a sportban, a kistelepüléseken pedig sokszor a sport az egyetlen közösségi tevékenység. Már készül a harmadik pályázati kiírás, remélem, sokan pályáznak, és kapnak is támogatást. Öröm, hogy elindítottuk a „Hiszek Benned Sport” programot, amellyel az ország bármely területén működő kis-és közepes sportegyesületek utánpótlás bázisának növelését kívánjuk támogatni.

Mi lehet az egyesület jövőképe Pécs városa relációjában, gondolok itt a városi fejlesztésekre, kapcsolatrendszerekre más sport szervekkel, valamint az egyesület társadalmi szerepvállalására?

A fejlesztésekkel hosszútávra megalapozhatjuk az egyesületünk jövőjét. Szeretnénk a jelenlegi 1100-1200 fős sportolói létszámot megtartani, ha lehet még megemelni. Azt szeretnénk, ha a sportolóink otthonuknak éreznék a PVSK-t, és senki elől ne legyen elzárva sportolási lehetőség. Emellett a folyamatosan jelentkező társadalmi kihívásokra is válaszolnunk kell, keressük az őszinte együttműködési lehetőségeket más egyesületekkel, sportszervezetekkel is - itt konkrétan a PSN Zrt-ről, a PEAC-ról és a PMFC-ről van szó. Emelni kívánjuk az utánpótlás nevelés színvonalát, ezzel is hozzájárulva a magyar sport eredményességéhez. Élvonalbeli csapatainktól azt várjuk, hogy eredményes, közönségcsalogató produkciókkal öregbítsék egyesületünk hírnevét. Sokat dolgozunk annak érdekében, hogy folyamatosan legyenek olimpikonjaink.

Mit jelent az Ön számára az a kitüntetés, a Magyar Arany Érdemkereszt, amelyet Varga Mihály miniszter úr adott át Önnek augusztus 20-án?

Engem, és ezt nagyon őszintén mondom, nagyon meglepett. Azt gondolom, hogy ez nem elsősorban nekem szól, hiszen ez egy közösség érdeme, benne van a PVSK-ban dolgozók munkája is, mint minden ilyen elismerésben. Nem tagadom, nagyon jól esett, hogy felfigyeltek az itt folyó munkára, nagyon örülök az elismerésnek, és úgy gondolom, hogy a közösségünk erőt meríthet ebből is a további feladatok megoldásához.

Elnök úr, mit vár a 2018-as esztendőtől?

A kihívás adott, építkezünk és készülünk a centenáriumi ünnepségekre. Minden területen van feladat bőven, munkatársaimmal együtt igyekszünk ezeknek a legjobb tudásunk szerint megfelelni. Minden sportbarátnak nagyon Boldog Új Esztendőt kívánok!

​Nyilas László

Események

2024. július

    • h
    • k
    • sze
    • cs
    • p
    • szo
    • v
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9
    • 10
    • 11
    • 12
    • 13
    • 14
    • 15
    • 16
    • 17
    • 18
    • 19
    • 20
    • 21
    • 22
    • 23
    • 24
    • 25
    • 26
    • 27
    • 28
    • 29
    • 30
    • 31
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4

Nagyobb méret Következő hónap

A nap képe