Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Az idén is érdemes lesz elfutni Harkányba II.

2020. március 01-én vasárnap 11:00 órakor hivatalosan 36. alkalommal rajtol el az ország egyik legrégebbi hosszú távú futóversenye, a 25,5 km-es Pécs-Harkány távon.

A rajtig még van néhány nap, de a már zajló előkészületekről, előnevezésekről, a változásokról, már olvashattak itt, most további fontos információkat tudhatnak meg a főszervezőtől, Freier Balázstól.

Mi a helyzet a pályacsúccsal?

Sági Ferenc 77:06-os idővel tartja a táv rekordot. Megmarad a csúcs, de mivel a továbbiakban 25,5 kilométerre nőtt a verseny hossza, és ez a táv hosszú ideig megmarad, ezért új csúcsot is nyilvántartunk majd. Természetesen a régi mellett, az elődök érdemeit és eredményeit egyáltalán nem csökkenti, hogy az új időeredmények kb. másfél perccel nőnek. Neves résztvevők voltak és lesznek is, de nem sorolnám, hiszen biztosan kihagynék valakit. Vannak válogatott atléták, az idén is jönnek külföldről résztvevők, horvátok és szerbek már neveztek, és más sportágak képviselőit is várjuk. Úgy gondolom, a résztvevők elsősorban a távot, és azon keresztül saját magukat akarják legyőzni!

Úgy tudom, chip-et is kapnak a futók, és más változások is lesznek az időmérésben.

Igen, ez így van. Ugyanis ma már minden fontosabb versenyen, a pontos időmérés érdekében, chip-es rajtszámokat kapnak a versenyzők. Ez a pisztoly dörrenésére indul, és 100% pontosságú időmérést tesz lehetővé! A mérőkapukon való áthaladásnál ezek segítségével lehet leolvasni a pontos időeredményt. Az újítás az, hogy nemcsak bruttó, de nettót időt is mérünk. Ez azt jelenti, hogy a pisztolydörrenésre indul a bruttó időmérő, a nettó idő pedig akkor indul, amikor a versenyző áthalad a rajtvonalon. Ez a mai kornak megfelelő, szinte tökéletes időmérést tesz lehetővé, másészt kiegyenlíti a rajtnál keletkező hátrányos különbségeket. A mezőnyt minden valószínűség szerint Pécs polgármestere, Péterffy Attila indítja majd.

Mik lesznek a díjak?

Pénzdíjban részesülnek az 1-3. helyezettek, a 4-5-6. helyezett versenyzők, és az abszolút váltó első három helyezettei sportszervásárlási utalványt kapnak. A céges váltók ajándékcsomagot, a családi váltók, és a korosztályok 1-3. helyezettei pedig serleget kapnak. Idén nagyobb és színesebb lesz a verseny emblémájával ellátott egyedi érem, amit minden befutó megkap a célba érkezés után. Minden évben másként néz ki az érem, a mostani egyik oldalán a Pécsi Székesegyház és a Harkány fürdő, a másik oldalon a PVSK címer dombornyomata látható.

Végezetül engedj meg egy személyes kérdést. Te mióta veszel részt a futóversenyen?

36 éve, eleinte futottam is, az elsőn, 1984-ben 5. lettem, az időeredményem 84 perc 18 mp volt. Ahogy teltek az évek, egyre többet foglalkoztam a szervezéssel, rendezéssel. Ha beteg vagy sérült voltam, akkor is ott voltam, mint szervező, ha nem is futottam. Most már csak ezt csinálom, szerencsére az összeszokott csapatmunka eredményeként általában közmegelégedésre, de az építő kritikákat mindig szívesen elfogadtam. Az utolsó hetek mindig sok munkával telnek el, már 30 nappal előtte figyelni szoktam az időjárást, a mostani előrejelzés az, hogy plusz 10 fok lesz a 25,5 km-es távra. Egy biztos, rajtunk semmi nem múlik majd!

Nyilas László