Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Tájfutó szakosztály

Múlt és jelen

1951-ben a Pécsi MÁV Igazgatóságon Papp István főintéző szervezésével alakult meg a természetjáró szakosztály. Alapító tagok: Igaz Béla, Lafferton Henrik, Muskát Ede, dr. Pál Imre voltak, akik a természetjárás ismert és elkötelezett szerelmeseiként tették a dolgukat.

A túrázásokon megszerzett ismeretek, illetve tapasztalatok birtokában a balatonkenesei túravezetői és versenyképző táborban tanultak alapján országos rangra emelték a PVSK (Pécsi Lokomotív, Törekvés) természetjáró versenyzőinek hírnevét. 1952-ben már részt vettek az országos Vasutas Kupán, 1953-ban már 51 közös túrán és 18 versenyen vettek részt. Lafferton Henrik az országos egyéni bajnokságon 10. helyezést ért el. A szakosztály 45 tagja jól élt a vasúti szabadjegy lehetőségével.

1954-ben - a téli felkészülés jegyében - a természetjárók is részt vettek a misinatetői rajttól 14,3 km hosszban tartott síterepversenyen. Ebben az évben került a szakosztály vezetése Igaz Béla kezébe, akinek 20 éves munkássága alapozta meg a tájfutó szakosztály felemelkedését a magyar élvonalba.

1956-ban a PVSK a megyei bajnokcsapatok döntőjének megnyerésével jogot szerzett a következő évi ob I osztályban való indulásra. A szakosztályi élet ezzel új lendületet kapott.