Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Létesítmények

Stadion

Stadiont 1952. augusztus 9-én, a II. Vasutasnapon adták át nagy ünnepség keretében, amelynek fő műsorszáma a Pécsi Lokomotív (akkor így hívták a PVSK-t), és a Dunaújvárosi Sztálin Vasmű csapatainak egymás elleni labdarúgó mérkőzése volt, melyet a vendégek 2-0-ra nyertek.

Azóta számtalan bajnoki, kupa- és nemzetközi mérkőzést játszott, a bajnokság minden osztályát megjáró focicsapat. A létesítmény beleillett a gigantikus gondolkodásmódú, és a sportot, a sportolókat politikai haszonszerzés céljából is használó, állami és pártvezetők, nagy formátumú gondolkodás módjába, vagyis minél hatalmasabb valami, annál magasztosabban hirdeti a szocializmus felsőbbrendűségét.

A stadion befogadó képességét 22000-ben határozták meg, ebből kb. 2000 ülőhely volt, a többi álló. Nem volt ritka, hogy sokszor csordultig tele volt néhány kiemelkedő focimeccsen, voltak olyan nemzetközi mérkőzések, amikor a környező fákon is lógtak az emberek. A 22 ezres nézőcsúcsot egy internetes oldal az 1955-ben lejátszott, Pécsi Dózsa - Bp. Honvéd meccsre teszi, de a 70-es években a Pécsi Dózsának az EVK- ban (Európai Városok Kupája), a Newcastle vagy a Juventus elleni találkozók nézőszámai bizonyosan túlszárnyalták ezt. Egy ízben, 1971-ben, itt játszott az Eszék csapata ellen a Münchenbe készülő, Magyar Olimpiai labdarúgó válogatott is, Dr. Lakat Károly vezetésével.

A létesítmény építésében maguk a vasutasok, és a sportolók is részt vettek, természetesen az akkori divatnak megfelelően társadalmi munkában. Körben salakos futópálya van, amelyen szintén sok versenyt rendeztek, de ma már jobbára csak edzésekre használják. A műfüves nagypálya megépítése alaposan megnyirbálta a stadionban lejátszott mérkőzések számát. A füves terület, ha megmarad, teljes felújításra szorul, a régebben nagyon korszerűnek számító betonkaréj, mára már teljesen elavult, kikezdte az idő vasfoga, a jelen állás szerint le kell bontani.