Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Férfi Labdarúgó szakosztály

Múlt és jelen

Közel százéves hagyománnyal bír a labdarúgás a Pécsi VSK-nál. Mindez teljes mértékben érthető, hiszen Magyarország legnépszerűbb sportága a klubot sem kerülhette el.

Hazai környezetben, 1919. szeptember 26-án „használták” először a PVSK nevet az első labdarúgóink. Korábban, vidéken már léptek fel ilyen elnevezéssel, de otthoni bemutatkozásukra kicsit még várniuk kellett a szurkolóknak, amíg házigazdaként a PMSC-Bőrgyár ellen a PVSK 2:2-re végeztek. Tisztelet az elődöknek, akik egy hosszú, sikerekben gazdag, néha kudarcokkal tarkított sorozatot indítottak el. 

A II. világháború nagy vérzivatara után az MLSZ átszervezte a magyar bajnokságot, ennek következtében, meg a kiváló teljesítmény hatására a Dél-dunántúli körzetből a Pécsi VSK jutott az NB I B-csoportjába, ami akkor az élvonalat jelentette. Volt egy A-csoport is, de ez nem sorrendet, hanem besorolást jelentett. Az 1945. szeptember 25-én megrendezett első élvonalbeli találkozón a Pestszentlőrinci AC volt az ellenfél. A Pécs 4:2 (1:1) arányban nyert, 6 000 néző nagy örömére.

Néhány év kihagyás után eljött 1951. december 16-a, amikor ismét a feljutás volt a cél. Nagykanizsán, 4 000 néző figyelte, amint a Pécsi Lokomotív - Budapesti Gyárépítők rangadó 6:1 (2:1)-re végződött. Ezzel újra a legjobbak közé kerültek a vasút focistái. Az elitben, 1952. február 24-én következett el a bemutatkozás, a Budapesti Honvéddal szemben. A világ akkori egyik legkiemelkedőbb gárdája volt a vetélytárs. A PVSK összelítása a következő volt: Kovács, Rédei, Hegyi, Mike, Meggyes, Szőke, Horváth II., Tura, Szuh, Milosevics, Horváth III. A fővárosiak 2:0-ra győztek, soraikban szerepelt Grosics, Lóránt, Bozsik, Budai II., Kocsis és Puskás, ezek után a végeredmény nem szorul különösebb magyarázatra. A szezon végén jött a búcsú, de nem dicstelenül.

Az 1979-es tavasz újra nagy sikereket eredményezett, a Rónai István által vezetett csapat megnyerte az NB II-es bajnokságot, megint jogot szereztek az indulásra, az NB I-ben. A legfelsőbb osztályban augusztus 25-én indult a bajnokság, a Pécsi VSK - Budapesti Honvéd összecsapással, mely 2-1 (0-0)-ra, a hazaiak sikerét hozta. PVSK: Sulyok, Hüber, Tallósi, Szabó, Németh, Tóth, Kaszás, Grünwald (Winkler), Kresz, Szász (Szőcs), Stájer. Pécsi gólszerzők: Grünwald, Stájer. Sajnos a szezon végén kiesett a csapat.

Ettől kezdve a PVSK megfordult az NB II-ben, az NB III-ban, a megyei I. osztályban is. Jelenleg a baranyai I. osztályban szerepelnek, a középkorú, valamint idősebb szurkolók pedig várják az újabb felemelkedést, reménykedve a szebb napokban, a feljutásban.