Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

A lehetetlent már megcsinálta, a csodára még várni kell

Ha valaki azt mondja síelés, biztosan valamelyik csodás osztrák síparadicsicsomra gondol.

Ha pécsi az illető, talán a Mecsekre, és a gyéren csordogáló kevésbé havas pécsi lankán lezajlott sí, és szánkóversenyekre, amelyek egyik szervezője bizonyosan, dr. Jillek Szabolcs (1939 - ) szakosztályvezető, síelő, 2002-ben választott Aranygyűrűs, a PVSK Örökös Tagja volt és lesz is a jövőben. Ő a lehetetlent már megcsinálta a pécsi sísportban, a csodára sajnos még várni kell...

A sport iránti szeretete és elkötelezettsége édesapjától származik, aki a pécsi Tanárképző Főiskola egyik alapító tagja és a Testnevelési Tanszék vezetője volt. E sorok írójának volt szerencséje személyesen ismerni Emil bácsit, aki tanára is volt a Főiskolán.  Kiváló pedagógus, és remek szakember is volt. Az akkori hidegebb időkben még hó is esett a Mecseken, és mi sem természetesebb, mint az, hogy Jillek Emil a pécsi sísport egyik megalapítójaként is bevonult a városi sporttörténelembe. Innen indul az ötven éves történet, ahol dr. Jillek Szabolcs - talán egyedül - megszakítás nélkül volt sportolója, edzője és jelenleg a pécsi sísport vezetője, valamint elnökségi tagja a PVSK-nak.

Már a negyvenes évek végén kijárt a Kisrétre, ahol akkor épült a síugró sánc. A síelés alapjait az édesapjától tanulta. 1953-ban lett a Pécsi Lokomotív tagja. A versenyzést 1963-ban fejezte be, ezt követően edzői képesítést szerzett, és az utánpótlásnál ért el kiemelkedő eredményeket. Mint versenyző, többszörös megyebajnok volt, de az országos vidéki bajnokságokon is jól szerepelt. Országos síugró és északi összetett versenyeken is indult. Részt vett az akkor még egyedülálló műanyag sísáncon rendezett nyári versenyeken (János-hegy).

A szakosztály tagjaival együtt rengeteg társadalmi munkát végzett azért, hogy a létesítménnyel némi felzárkózást mutassanak a budapesti egyesületekhez képest. Nagy álma volt a rendkívüli anyagi erőfeszítést igénylő sífelvonó (Lanovka) megépítése, amely a Széchenyi térről indult volna, és valahol a Felszabadulási Emlékműnél érkezett volna meg. Az álom egyelőre még álom maradt. Részt vett a Dömör-kapu szomszédságában épített „kivilágított” pálya építésében és karbantartásában. Aktívan közreműködött a misinai pálya, síház, és a felvonók építésében, majd az új, minden igényt kielégítő símenedék megépítésében. Az országban egyedülálló vállalkozás volt a pécsi műanyag pálya megépítése. Ennek köszönhetően a PVSK versenyzői országos bajnoki címeket szereztek.

Vezetői munkája is régmúltra tekint vissza. 1962-től a Sí Szakosztály vezetőségi tagja, majd Szakosztály elnöke, és jelenleg is a PVSK Elnökségének tagja. 1991-től a Magyar Sí Szövetség Felügyelő Bizottságának tagja is volt. A fenti ötven év nem kis idő. dr. Jillek Szabolcs vasutas sportbeli múltja, a sport iránti szeretete és humora reméljük, még sokáig a PVSK-nál tartja. Munkája elismeréseként a PVSK Vezetősége 2002-ben „Aranygyűrű” kitüntetésben, és a „PVSK Örökös Tagja” elismerésben részesítette.

Nyilas László