Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

A sikerkovács tájdoktor

dr. Kovács László – tájékozódási futó, 2000.évben választott aranygyűrűs, a PVSK Örökös Tag-ja 1940-ben született Somogyszentpálon, iskoláit Keszthelyen végezte.

Itt kezdett el versenyszerűen sakkozni, de a gimnázium elvégzése után már a fizikai sportok kezdték érdekelni. 1958-ban kezdte tanulmányait a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. Ezekben az években a PVSK cselgáncs szakosztályában is sportolt, valamint a PVM tájfutóival kezdett el versenyezni. 1966-ban került a PVSK tájékozódási futó szakosztályba, amikor is a két szakosztály egyesült, és ebben az évben már vidékbajnokságokat is nyertek. Már 1963-ban első osztályú minősítést szerzett.

Mindig is az egészséges életmód, és a sportolás fontosságát hangoztatta. A munka és a család mellett, és azzal szorosan együttműködve, aktívan sportolt, négy gyermeke megszületése után is. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint számos csapat- és váltóbajnokságon szerzett dobogós helyezése. Még 1987-ben is, 47 évesen az ezüstérmes felnőtt váltó tagja volt. Egyéniben, 1976-ban hatodik, majd 1979-ben az ötödik helyen zárta a bajnokságot.

A Pécs-Harkány Futóverseny megszületésében is szerepet vállalt, Göbölös Istvánnal és Ijjász Istvánnal együtt. Ők futották először ezt az útvonalat, és ebből az edzéstávból, ötletből nőtt ki később maga a verseny is. Ezek után természetes az is, hogy négy gyermeke is aktív sportoló lett, és a tájékozódási futást választották. Mindannyian, László, Ferenc, Ildikó és Bernadett is válogatott szintű sportolók lettek. A fiúk, akik szintén az orvosi hivatást választották, az utánpótlás válogatottban meghatározói voltak a korosztályuknak, és számos bajnoki és diákolimpiai győzelmet szereztek. Lányai az utánpótlás-keret után a felnőtt korosztályban is a válogatott erősségei maradtak, és szereztek világbajnoki helyezéseket.

Ezek után nem meglepő, hogy 1996-ban a Család Évében, a Magyar Köztársaság elnöke, Göncz Árpád a „Magyar Sportért” emlékéremmel tüntette ki dr. Kovács Lászlót. Ha már a kitüntetéseknél járunk, 1998-ban a „Baranya megye tájfutásáért” emlékérmet is ő érdemelte ki a megye tájfutói közül. Sokrétű munkája során orvos kollégáinak is futófoglalkozásokat vezetett, és az egészséges életmód kialakításában segített betegeinek is.

A veterán korcsoportban is számos bajnoki győzelmet aratott. Neki az egyik legkedvesebb, hogy 1995-ben Pécsett tudott győzni, de elnyerte az 50 évesek egyik különdíját is azzal, hogy háromszor egymás után bajnoki címet szerzett ebben a kategóriában. 1990-ben a Magyarországon rendezett szenior VB-n a negyedik helyet szerezte meg 280 induló közül. A futás más ágaival is próbálkozott. Futott maraton távokat is, valamint a szenior atlétikai Országos bajnokságon 5 000 és 10 000 m-en második és harmadik helyezéssel büszkélkedhetett.

Családja immár terebélyesre bővült, és megvan az esély arra, hogy unokái közül is sokan a tájékozódási futást fogják választani. dr.Kovács László a mai napig részt vesz helyi és országos tájékozódási futóversenyeken.

Nyilas László