Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Örök helyi rangadó, harmincöt év után

Szombaton 15:00 órakor a PMFC stadionjában játsszák le a Megyei első osztály egyik legnagyobb érdeklődéssel várt találkozóját, a PMFC - PVSK labdarúgó meccset.

Ha Pécsnek lenne folyója, most bizonyára emlegetnénk a benne lefolyt vízmennyiséget, a PMFC-PVSK egymás közötti bajnoki meccsek óta eltelt idő kapcsán. A két pécsi focicsapat harminchat éve, 1979. szeptember 29-én találkozott egymással bajnoki meccsen, az NB I-ben a PVSK pályán, és a vendégek a 88.percben lőtt Lutz-11-es góllal 1-0 arányban nyertek, az akkor Rónai István vezetésével frissen feljutott, és az első fordulókban bravúrosan szereplő PVSK ellen. Rossz nyelvek szerint a 10000 néző előtt lejátszott találkozón, Lauber játékvezető által a 88. percben megadott 11-es, amolyan „mentőöv” volt a PMSC számára. Az akkori két vezetőedző így vélekedett a meccsről: Szőcs János PMSC: „Gyengén játszottunk, de az akarásunk végül is két pontot eredményezett.” Rónai István, PVSK: ”Balszerencsés vereséget szenvedtünk.”

A PVSK csapata, (NB I.) 35 éve

De nem ez volt az utolsó bajnoki találkozó a két együttes között! Ugyanis a huszonkettedik fordulóban, 1980. március 29-én Újmecsekalján, 7000 néző előtt, ismét összecsapott a két NB I-es pécsi csapat, akkor 5-0-ra nyert a jobb játékosállománnyal rendelkező PMSC. Azóta valahogy elkerülték egymást, most viszont a PMFC visszasorolása miatt a Megye I-ben találkoznak ismét.

Az akkori PVSK egyik oszlopos tagja, Németh János az előbbi meccsen nem, az utóbbin viszont már játszott, a következőket mondta: ”Én azon az egygólos meccsen valamiért nem játszottam, azt hiszem talán sárga lapok miatt. Kívülről nézve nagyon jó volt a meccs, jól is játszottunk, aztán jött az a „balszerencsés” 11-es! Hosszú Zoli belépője után Pál Gyula barátom, akivel ma is együtt játszunk a kispályás bajnokságban, nagyot esett, annyi biztos, és a bíró megadta. A másik meccsen, a tavaszin már játszottam, akkor már egyértelműen jobb volt a PMSC! Én 1977-1984-ig voltam a PVSK tagja, sok kellemes emlék fűz az egyesülethez. Természetesen ott leszek szombaton is, hiszen mindkét csapat meccsére kijárok. Remélem jó kis mecss lesz.”

A PVSK csapata napjainkban (Megye I.)

Hogy a két mostani edzőnek, Márton Gábornak és Turi Zsoltnak, akik egyébként jó barátságban vannak egymással, és mindketten mindkét csapathoz kötődtek (kötődnek), mi lesz a véleménye a meccs után azt nem tudom, hiszen sok minden megváltozott a két csapat körül.

Turi Zsoltnak, a PVSK vezetőedzőjének véleményére kíváncsi voltam, annál is inkább, mert ő évekig játszott is a PMSC-ben: ”Furcsa lesz visszatérni edzőként régi sikereim helyszínére, ahol az ellenfél kispadján az a Márton Gábor és Takács Lajos ül, akikkel együtt kezdtük a focit, és sokáig együtt is játszottunk, amíg el nem váltak utjaink. Természetesen a PMFC a meccs esélyese, de játékosaim elszántan készülnek, és eltökélt szándékunk, hogy megnehezítsük a házigazda dolgát.”

E sorok írója pedig azt reméli, hogy a két csapatnak a szombati meccs lesz az első lépcsőfok a felemelkedés útján.

Nyilas László