Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Jubileumi emlékezés Szamosi Nándorra

A pécsi kosárlabdasport kiemelkedő alakja volt Szamosi Nándor, aki pályafutását játékosként és edzőként egyaránt a PVSK-ban kezdte, és ott is fejezte be. Edzőként a hölgyeknél és a férfiaknál is dolgozott, soha nem volt más egyesületnél, csak a PVSK-ban. Korszakos volt játékos, valamint tréneri tevékenysége is.

Mindkét szerepkörben megannyi nagy csatában, sok éles és sorsdöntő meccsen vett részt. Tagja volt annak a csapatnak játékosként, amelyik 1955-ben és 56-ban az OB I-ben a tizedig helyen végzett. Olyan nagy nevekkel játszott együtt, mint Iflinger, Mánfai, Kapusi, Erdős, Lovrics, Bódis, Gálosi, Szabó, Varga, Mórocz, Banna Valér és Dr.Gyenge András, aki a mai napig segítője az emléktorna megszervezésének. A nagy ellenfél a Bajai Bácska ellen óriási csatákat vívott csapatával. Sok kiváló játékos fordult meg keze alatt. A teljesség igénye nélkül csak néhány név, Rabb József, Rab Gyula, Pálvölgyi „Pici”, Dr. Naumov Miklós, Gyurasits, Füzy Ákos, Heinrich, Varasdí, és még sokan mások.

A MÁV-nál dolgozott, sokszor megszakította edzői tevékenységét munkahelyi elfoglaltsága miatt, de ha „tüzet kellett oltani”, azonnal segített. A nagy ellenfél, a Baja elleni, 1967-ben játszott, háromszori hosszabbítás után 101-93-ra megnyert meccs után a következőket nyilatkozta: „Nagyon örülök a győzelmünknek, és nemcsak az eredménynek, hanem annak is, hogy a Bácska kétéves veretlenségi sorozatát is megtörtük.” Egyszer a tíz PVSK-s játékossal felálló válogatottat is dirigálta a Vasutas Kosárlabda Európa bajnokságon.

Az általa is alapított PVSK Öregfiúk kosárlabda csapatnak játékosa, majd később edzője is lett. A mostani csapat tagjainak, megannyi sikeres szereplés mellett, mindig volt és van is ideje és indíttatása, hogy az 1995-ben elhunyt tanítómesterükről, megemlékezzenek a róla elnevezett emléktornával. Az idén huszadik alkalommal kerül sor a rendezvényre.

Egyik kiváló tanítványa, a Pécsi VSK-PANNONPOWER férfi kosárlabda csapat szakosztályának technikai vezetője, valamennyi eddigi torna résztvevője, és a találkozók egyik főszervezője, Kövecses József nyilatkozott az idei rendezvény előkészületeiről:

Azt tudjuk, hogy ez a huszadik., de van-e olyan csapat, amelyik mindegyik alkalommal részt vett az emléktornán?

Az első tornát még Szamosi Nándor halálának évében 1995-ben rendeztük. A Bajai Bácska Öregfiúk csapata, az eddigi valamennyi emléktornán résztvevő volt. A Bajából mindenki rendelkezik élvonalbeli múlttal, és sokan ismerték Szamosi Nándort is. Minden alkalommal szívesen vesznek részt a tornán. Mi is ott vagyunk Baján, a Porzó István Emléktornán. Nagyon jó a két klub közötti kapcsolat, nemcsak a pályán, de a fehér asztal mellett is barátok vagyunk.

És mely csapatok jönnek még az idén?

A Baján kívül a Bácska Topolya, ők már több mint tíz alkalommal vettek részt ezen a tornán. A Pécsi Szalon Kosárlabda együttese, amelynek nevezetesen Nándi bácsi két fia is tagja, Nándor és Péter, és természetesen mi, a PVSK Öregfiúk.

Mikor és hol lesz a rendezvény, és mi a program?

Szombaton, 2015.09.12-én 12:00 órakor POTE csarnokban lesz az első meccs, a PVSK Öregfiúk - Pécsi Szalon csapatai között. 13:00 órakor lesz az Ünnepélyes Megnyitó. 13:15 órakor a Bajai Bácska - Bácska Topolya találkozóra kerül sor, majd a helyosztók a 3-4 helyért, és végül a döntő. Erre a rendezvényre meghívtuk az elmúlt 20 évben a PVSK Öregfiúk csapatában szerepelt játékosokat is. Természetesen minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Lesz-e megnyitó ünnepség?

Mivel ez jubileumi alkalom, felkértük Czerpán Istvánt, a PVSK elnökét, hogy nyissa meg a rendezvényt.

Vannak-e díjak is?

Természetesen! A csapatok oklevél ás emléklap valamint serleg díjazásban részesülnek.

Mivel lennétek elégedettek, fontos-e, hogy ezen a tornán jól szerepeljetek?

Nem az eredmény, hanem a megemlékezés a fontos. Sportszerű mérkőzésen minden csapatban megvan a győzni akarás is, ami természetes. Végezetül csak még egy mondat, olyan játékos és edző volt Nándi bácsi, aki mindenkinek példaképe lehetett. Egy hangos szó nélkül tudott fegyelmet tartani az edzéseken, és a meccseken is. Óriási egyénisége volt, nemcsak a PVSK, de egész Pécs kosárlabda sportjának.

Nyilas László