Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

A balettől, a görkorcsolyázáson át, a magasugrásig

Vadász Kitty, a Pécsi VSK magasugrója holtversenyben ezüstérmet szerzett a franciaországi Lyonban rendezett Masters Atlétika Világbajnokságon. A vele készült interjúból az is kiderül, milyen állomásokon keresztül alakult ki a talán egész életre szóló sportolói pályafutása.

Hol születtél, mivel foglalkoztak szüleid?

Tatán születtem, édesanyám pedagógus volt, sikeres testnevelő, édesapám műszerész, ő műszaki beállítottságú ember volt.

Hogyan lettél sportoló?

Tatabányán kezdtem atletizálni 1983-ban, 1991-ben kerültem a Pécsi Tanárképző Egyetem testnevelés- földrajz szakára, azóta vagyok a PVSK igazolt versenyzője. Legjobb eredményem egyéni felnőtt magasugró bajnokságon 4. hely volt 170 cm-rel.

De hát Te balettoztál, sőt kipróbáltad a görkorcsolyázást, a rövidpályás gyorskorcsolyázást is versenyszerűen. Ez elég kacskaringós útnak tűnik a magasugrásig?

Igen, jók az értesüléseid! Három éves koromtól balettoztam, majd az atlétika mellett néhány évig görkorcsolyáztam is, amely sportágban magyar válogatottként, a franciaországi Európa bajnokságon résztvevő is voltam. Megpróbálkoztam a rövidpályás gyorskorcsolyával is. Tatabányán hétpróbázó is voltam, de Pécsre kerülésem óta elsősorban a magasugrással foglalkozom.

Kicsit beszéljünk a Vb-ről is…

A világbajnokságot Franciaországban, Lyonban rendezték. Senki ne gondolja, hogy egy szeniorverseny különbözne egy akármilyen világversenytől. Nagy a felhajtás, megnyitó­ünnepséggel kezdünk, felvonulnak az országok, mint egy másik világversenyen. A mostani Masters VB-n több mint 8000 (!) résztvevő volt, elsősorban a futószámok felkapottak. Érdekesség, hogy jóval több férfiversenyző van, mint hölgy. Egy-egy korosztályban 50-60 résztvevő is benevez. A korcsoportok 35 évtől felfelé 5 évenként emelkednek, a legfelső korcsoport a 95 év felettieké, én a W40-es korosztályban, a negyven év feletti hölgyek között indultam, ez a mezőny nagyon erős volt. Persze a Vb egyúttal, jó buli is, sok ismerőst, barátot is szerezhetsz.

Miként zajlott a verseny?

2010 óta veszek részt ilyen jellegű versenyeken, és eddig ahány világversenyen elindultam, mindig dobogón végeztem.  Ezt a Vb-t megelőzően Lengyelországban az Eb-n bronzérmet szereztem. Jó ajánló levéllel érkeztem tehát. A Vb-n magasugrásban 15-en neveztek előzetesen, de csak 14-en jelentek meg a helyszínen, végül kilenc országbeli versenyző indult ténylegesen. Ezek az országok a következők voltak: USA, Ausztrália, Nagy Britannia, Mexikó, Kína, Lettország, India, Németország, és Magyarország. Látható, hogy a világ minden részéről érkeztek versenyzők. Az első helyet a Nagy Britanniából érkezett hölgy nyerte 167 cm-rel, Az én 160 cm-em egy ezüstérmet ért.

Mi a következő megmérettetés, és hogyan készülsz?

A következő ilyen Vb jövőre az ausztráliai Perth-ben lesz,  de előtte 2016  március 29-től április 3-ig az olaszországi Anconá-ban fedett pályán is indulok az Eb-n. A kérdés második felére az a válaszom, mivel Pécsett nincs fedett pályás magasugrási lehetőség, ezért Bonyhádra járok át a szezon kezdetén. Ferenczi Imre foglalkozik velem, aki több mint húsz éve az edzőm, és nagyon jól tudunk együtt dolgozni. A szabadtéri edzéseket a PVSK pályán végzem, részben saját edzésterv alapján, természetesen az edzőm is segít. Itt szeretném elmondani, hogy mivel a költségek csak nem teljes egészét én állom, minden támogatót, és támogatást nagyon szívesen veszek. Ezúttal is köszönöm a PVSK-nak a nekem nyújtott segítséget, és az anyagi támogatást.

Mivel foglalkozol a civil életben?

Testnevelő tanárként dolgozom, egy általános iskolában, két gyermekem van, Lilien és Martin, ők még iskolába járnak. Úgy gondolom, minden időmet jól használom ki, a család mellett tudok időt szakítani a mindennapi sportra, így kerek az életem. Természetesen a családom is mindenben segít, támogat, ezúttal is köszönöm nekik, nélkülük nem jöhettek volna létre ezek a kitűnő eredmények.

Van-e valami érdekesség, amit elmondanál?

Bár közvetlenül nem ehhez a Vb-hez kapcsolódik, de végül is egy érdekesség. Legutóbb, anyagi okok miatt lemaradtam egy külföldi versenyről, az egyik nagy pécsi edzőterem, ahova edzeni járok, a Professors’ Gym vezetői - egyébként ők azok, akik segítenek a felkészülésemben is - megkerestek, hogy vegyek részt egy fitneszversenyen. Vonakodtam tőle, de végül beneveztem a 35+ korosztályba. Gondoltam, legalább így is készülhetek egy megmérettetésre. Aztán ott derült ki, hogy törölték a korcsoportomat, és a 25+ mezőnyében kellett indulnom, és itt második helyet szereztem. A fiatalabb lányok nem hitték el, hogy már túl vagyok a 35-ön.

Biztosíthatom Önöket, hogy ezentúl e sorok írója is a hitetlenek táborába tartozik majd!

Nyilas László