Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Varga Ferenc emléke nemcsak a szívünkben él…

2015. június 20-án, e cikk megszületésének időpontjában, négy éve volt annak, hogy itt hagyott bennünket Varga Ferenc, „Feri bácsi”, a PVSK és Pécs városának nagy kosárlabda egyénisége, a kiváló edző, a PVSK Női Kosárlabda Utánpótlás Szakosztályának volt szakág vezetője.

Több évtizednyi munkásságának, edzői tevékenységének nyoma, szellemisége ma is jelen van a PVSK Kosárlabda Szakosztályainak működésében. Volt sikeres edzője a pécsi felnőtt csapatoknak is, de élete nagy részében az utánpótlásban dolgozott. Egyik legnagyobb sikerének azt tartotta, amikor az NB I/B-s csapat megnyerte a bajnokságot, és jogot szerzett az „A” csoportos részvételre, amelyben végül nem indult el. Erről maga így vallott egy interjúban: ”Az utóbbi években kétszer nyertünk Országos Ifjúsági Kupát. A sikernek volt tehát előélete. És még valamit erről, eredményességünk titka a piramis rendszer, melynek legalján az edzők rengeteg gyerekkel foglalkoznak. Mi nem a MiZo Pécs konkurensei lettünk volna az „A" csoportban, hanem éppen ellenkezőleg, segítettük volna a nemzetközi szereplését, és a lányok itt Pécsett maradva tettek volna szert a magasabb osztályban szükséges rutinra.”

Paiger István a Pécs Autópark szállítási cég volt tulajdonosa, az akkori NB I/B-s csapat névadó szponzora Feri bácsival kezdte tevékenységet a PVSK-ban. Ez a kapcsolat máig megmaradt, és ő ma a Női Kosárlabda Utánpótlás Szakosztály társadalmi elnöke. A kezdetekre így emlékezik vissza: ”Feri bácsit úgy ismertem meg, hogy lányaim, Kata és Eszter a PVSK-ban kosárlabdáztak. Én akkor sokat találkoztam vele, beszélgettünk a feladatokról, és én úgy gondoltam, hogy lehetőségeim szerint segítettem a szakosztályt. Ennek során cégem szállította meccsekre, tornákra a csapatokat, először az utánpótlást, aztán a felnőtteket is. Határozott, kemény, korrekt, célratörő embernek ismertem meg, akinek mindene a kosárlabdázás volt. Hiába támogattam őket, lányaim semmilyen előnyt nem élveztek semmiben, nem volt kivételezés senkivel. Nagyon sokat tett a pécsi kosárlabda sportért, munkássága napjainkra is hatással van. Lányaim ma is sportolnak, én pedig szívügyemnek tekintem a PVSK támogatását. Nagyon hiányzik Feri bácsi!”

Tiszay László a Női Kosárlabda Utánpótlás Szakosztály jelenlegi vezetője Varga Ferenc keze alatt, szinte vele együtt nőtt bele a mai feladatkörébe. Ő így vélekedik: ”A keze alatt tanultam meg a szakmát. Nagyon jó pedagógiai érzékkel oktatta, nevelte a fiatalokat. Amit ma tudok a kosárlabdázásról, a szakmai feladatok megoldásáról, azt javarészt tőle sajátítottam el. Nekem, és gondolom másoknak is, úgy emberileg, mint szakmailag, nagyon hiányzik!”

Nyilas László

A videóval emlékezünk Varga Ferenc, „Feri bácsira” és sikereire ...