Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

A romoktól a Rekortan-ig

Fejezetek a PVSK Atlétika Szakosztályának történetéből…

Kevesen tudják, hogy a PVSK Atlétika Szakosztálya, az első között állt talpra a sportágak közül, a II. Világháború befejezése után Baranya megyében. Alig fejeződött be a romok eltakarítása, amikor 1946 februárjában a Pécsről elszármazott dr. Csaplár Andrásnak, a Magyar Atlétikai Szövetség akkori főtitkárának jelenlétében megalakult a Délnyugat Kerület új vezetősége, amelynek elnöke dr. Zsolt Zsigmond lett.

Az 1920-évektől a Magyar Atlétikai Szövetség fennhatósága alatt Kerületi Szövetségek működtek. Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Baja városa tartozott a Délnyugat kerülethez. A korábban Pécsett működű Kerület székhelyét a szerb megszállás miatt Kaposvárra helyezte át a MASZ. A két háború közötti korszakban a pécsi atlétikát a PAC, a Bőrgyári Torna Klub, a PSC jelentette elsősorban, és ezen klubok versenyzői képviselték Pécset és Baranyát a különböző országos és nemzetközi versenyeken, a Főiskolai és Egyetemi, valamint az ifjúsági bajnokságokon. A II. Világháború nem csak a lelkekben, de a sportban is nagy rombolást végzett. A háború alatt teljesen szünetelt a sportélet, a pályákban, létesítményekben óriási károk keletkeztek, de az összes társadalmi szakterület közül a sport, ezen belül is az atlétika, az elsők között állt talpra.

Már 1946 áprilisában sor került a Kerületi mezei futóbajnokságra, amelyet a kaposvári színekben versenyző Schützenhoffer nyert meg. Röviddel ezután a PVSK megalakítja atlétika szakosztályát, ugyanebben az időben a PAC megszűnik, és versenyzői átlépnek a vasutas klubba. Verbőczi József edzővel az élen Pécsre igazolnak akkori ismert, és nagyon népszerű atléták, úgymint, Baranyai, Solymossy, Sándor, és velük együtt visszatér egykori sikerei színhelyére, a 30 éves Horváth Vilmos is. A júniusi kerületi bajnokságon aratnak a pécsi vasutasok, 15 első helyet szerezve. Solymossy 100, 200 és 400 m-es síkfutásban, Lippay 110 és 400-m gáton, valamint tízpróbában, Baranyai 800 és 1500 m-en, Pataki 5000 és 10 000 m-en, Villányi 3000 m akadályon, Klesch magas-Blum távolugrásban Porvay-Prigli rúdugrásban lett első. A később rendezett ifjúsági bajnokságon már több egyesület is „beszált” az első helyekért folyó küzdelmekbe, így a PVSK mellett, a KMTE, a Szekszárd, valamint a MADISZ versenyző osztoztak a bajnoki címeken. Közülük a fiatal Lombos (PVSK), és a kaposvári Schützenhoffer voltak a legeredményesebbek, 4-4 győzelemmel. Szeptemberben Országos Bajnokságot rendeztek Budapesten az Előre pályán, ahol a legfényesebb éremből nem jutott ugyan a baranyai atlétáknak, de a négy 2.,a három 3., valamint hat egyéb helyezés önmagáért beszélt, hozzátéve, hogy ezek legtöbbjét a PVSK versenyzői szerezték. Ezt megelőzően az Ifi OB-én is kiválóan szerepeltek a vasutasok, az ügyességi ötös-bajnokságon a következő eredményeket érték el: 2. hely magas és rúdugrásban, valamint súlylökésben, 3. diszkoszvetésben, 5. kalapácsvetésben és 6. gerelyhajításban.

Nagy elődök által kitaposott ösvényen, a romoktól a rekortánig menetelt az egyesület atlétika sportjának fejlődése, amelyből nagy egyéniségek nőttek ki, kiváló eredmények születtek, néhányan pedig az olimpián is képviselték a PVSK színeit. A szakosztály története példa lehet a mai fiatal versenyzők előtt, az üzenete pedig az, hogy kitartó munkával, állhatatossággal, lehet csak jó eredményeket elérni.

Forrás: Pécs-Baranya atlétikájának története, Pécs 2002.

Szerkesztette: Nyilas László