Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Kosár meg egyetem

Petz Gábor évek óta adja hangját a Pécsi VSK-PANNONPOWER mérkőzéseihez, ezúttal azonban írásban szólt az egyetemen is helytálló játékosainkról a Fészek XXII. évfolyamának 8. számában.

Városunk mindkét élvonalbeli kosárcsapatának 3-3 játékosa is a Pécsi Közgáz sorait erősíti. Ezúttal nem mérkőzésekről, pontokról vagy esélyekről, hanem az egyetem és az élsport összeférhetőségéről faggattuk őket.

Országszerte komoly presztízse van mind a pécsi kosárlabdának (pl. PVSK), mind pedig a pécsi közgazdászképzésnek, így nem csoda, hogy a női és a férfi csapatban is találunk olyan játékosokat, akik a KTK hallgatói egyben. A női élvonalban 2013 óta (a PVSK nevelésű) Kaposi Pálma, Raus Vivien és Szűcs Réka kapnak rendszeresen játéklehetőséget, akik tagjai voltak a 2014-ben Magyar Kupát és bajnoki ezüstöt nyerő csapatnak is. Emellett mindhárman elsőévesek és nappali tagozatosok a Karon. Pálma és Vivien gazdálkodás és menedzsmentet hallgat, Réka pedig az angol szakot látogatja.

A PVSK-Pannonpowernek évek óta meghatározó tagjai Bíró Olivér és Halász Ákos, Sértő Ádám pedig az idei évben került közel a PVSK A-csoportos együtteséhez. A klub megsüvegelendően, idén is - sorozatban 5. éve - ott van a rájátszásban, jóval nagyobb költségvetésű csapatokat megelőzve az alapszakaszban. Olivér harmadik éves a BABA-n, Ákos másodéves menedzsmentes, Ádám pedig szintén másodéves a Pénzügy és számvitel szakon.

Megkérdeztük tőlük, hogy adódott-e bárkinek problémája abból, hogy a kosárlabdázás mellett tanul, vagy a tanulás mellett kosárlabdázik. Vivien szerint nem könnyű összeegyeztetni a kettőt, de az oktatók nagyon segítőkészek, és természetesen, amikor nincs edzés vagy meccs, akkor minden órán lelkiismeretesen igyekszik résztvenni. Réka mindezt azzal egészítette ki, hogy: "A legnehezebb időszak az volt, amikor az idegenbeli Európa Kupa meccseket játszottuk. Sokat utaztunk, ami fizikailag rengeteget kivett belőlünk, emellett pedig 3-4 napot is hiányoztunk egyhuzamban az egyetemről is."

A fiúk közül Ákos és Olivér kiemelte, hogy egyéni tanrendjük birtokában azért jóval könnyebb megoldani, hogy helyt tudjanak állni az egyetemen, és az óráikat is igyekeznek úgy felvenni, hogy a lehető legkevesebb ütközés legyen az edzésekkel. Ádám dolgát az edzések és az előadások mellett nehezíti, hogy ő maga is edzői feladatokat lát el két utánpótlás csapatnál. Mindhárman segítőkésznek érzik oktatóikat, Ákos pedig megjegyezte, hogy "amikor zárthelyit írunk, vagy vizsgázunk, akkor az edzőink is mindig rugalmasak, és elengednek egy-egy foglalkozásról."

Amikor a Kar méltán elhíresült aktív és színes hallgatói élete került szóba, kiderült, hogy egyetemista szemmel ez az "ára" a profi kosárlabdának, ugyanis az egyetemi programok jó részén nem tudnak ott lenni. "Sajnos az első félévemben nem jutott túl sok időm tájékozódni a kari diákéletről, de remélem, hogy ez a jövőben azért változni fog" - mondta Réka. A fiúk sem tudtak túl sokat hozzátenni ehhez. Ritkán feltűnnek egy-egy Közgáz Szerdán, de természetesen csak akkor, ha másnap nincs semmilyen kötelezettségük a PVSK-nál.

Manapság egyre több élsportoló, vagy annak készülő fiatal fordít figyelmet már sportpályafutása legelején arra, hogy megalapozza későbbi civil életét, és továbbtanuljon. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a Közgázon tanuló kosarasok számára miért is fontos, hogy az edzések, mérkőzések mellett tanuljanak is. Réka és Vivien szerint tisztában vannak vele, hogy a kosárlabda nem tart örökké, és bármikor közbejöhet egy nem várt sérülés, vagy bármi, ami miatt nem tudják folytatni a kosárlabdát, így nem árt, ha van egy másik opció is. Vivien hozzátette: "Szeretek mindenre felkészülni, ezért fontos, hogy olyan diplomám legyen, amellyel később el tudok helyezkedni, és erre a közgazdász diploma az egyik legjobb megoldás."

A srácok is hasonló véleménnyel vannak a kérdésről: "Mivel a kosárlabdát csak egy bizonyos életkorunkig leszünk képesek a legmagasabb, professzionális szinten űzni, így már most gondolnunk kell arra, hogy pályafutásunk végét követően még évtizedekig meg kell állnunk a helyünket a civil életben" - mondta Ákos. "Ezen a téren szeretnék elhelyezkedni, ha véget ér a karrierem" - tette hozzá Olivér.

Bízunk benne, hogy mindannyian hosszú és kerek pályafutást követően találják majd meg helyüket az üzleti életben!

Eredeti cikket Twitter oldalunkon is megtekintheti. Klikk !!

Forrás: Petz Gábor - Fészek