Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Amíg lehet, tenni akarok szeretett sportágamért

A Pécsi VSK vezetése folyamatosan szeretné bemutatni Önöknek azokat az edzőket, szakmai-és sportvezetőket, akik a különböző sportágakban, elsősorban a fiatal tehetségekkel, az utánpótlással, vagy éppen a felnőttek képzésével, esetleg a csapat körül adódó sportvezetői, és szervezői feladatokkal foglakoznak. Ha tovább olvassák a cikket, Dr Pozsárkó Istvánt, a PVSK Vízilabda Szakosztályának elnökségi tagját, a „PVSK Tiszteletbeli Tagja” kitüntetés tulajdonosát ismerhetik meg.

Pécs város vízilabda sportjának meghatározó egyénisége volt. Abban az időben játszott, amikor öt vízilabda egyesület is működött Pécsett, amikor sok százak vízilabdáztak, és még többen nézték a játékot, és mindenki úszó, pólós is volt egyben. Egy időben a város aljegyzője, majd játékos pályafutása befejezése után, a PMSC utánpótlás csapatainak, és felnőtt együttesének is edzője volt. A vízilabda meccseken bérelt helye van, és ma is magasan lobog a sportág iránti szenvedélye. A vízilabda iránti szereteténél, a jelenlegi nehéz helyzetben, csak a sportág jövőjéért érzett aggódása nagyobb! Minden napja az uszodában kezdődik, a kötelező penzum leúszásával. A sportban végzett több évtizedes munkássága elismeréseként, a PVSK vezetése az egyesület „a PVSK Tiszteletbeli Tag” kitüntetést adományozta.

- Mikor kezdődött kapcsolatod a sporttal, a vízilabdával?

-- Az uszodával a kapcsolatom 1953-ban kezdődött, akkor lettem a Pécsi Kinizsi Úszó szakosztályának igazolt versenyzője. Akkoriban természetes volt az, hogy aki úszott, az vízilabdázott is. Pécsett nagy vízilabda élet volt, mást ne mondjak, egy időben öt /5!/ úszóegyesület, és vízilabda csapat működött. Volt csapata a Pécsi Kinizsinek, a PVSK-nak, a Pécsi Dózsának, de Spartacus, és később Ércbányász néven is működött egyesület. Ifjúsági bajnokságot játszottunk, jellemzően a nyitott Balokány-ligeti uszodában. De voltak vidéki bázisok is, Dombóváron, Baján, Tolnán. Egyszóval pezsgett a sportág.

- Voltak megfelelő szakemberek, edzők, játékvezetők, akik működtették ezt a nagy rendszert?

-- Nagyon jól működött a Pécsi Úszószövetség, mindenhova jutott játékvezető, a csapatoknál a felnőtt csapat edzője csinált mindent, ő vitte a gyermek együtteseket, foglakozott az utánpótlással is. Tiszteletet érdemeltek ezért!

- Uszodánk névadója, Abai N. O. edző is volt?

-- Igen, ő volt a Pécsi Dózsa edzője, előtte vízilabdázott is, de ne feledjük, a 36-os berlini olimpián 4X200-as váltóban bronzérmet szerzett, de eredményesen tevékenykedett vízilabda edzőként is, imádta ezt a játékot.

- Milyen volt akkor a magyar vízilabda bajnokság szerkezete?

-- Voltak területi selejtezők, onnét lehetett az OB II-be jutni, ha ott jól szerepelt a csapat, felkerülhetett a legmagasabb osztályba. Elsősorban Budapest központú volt, de voltak nagy vidéki bázisok, Eger, Szolnok, Pécs, Szeged, ahol nagy vízilabda élet folyt. No, és a világverő válogatott: 1952-ben, és 1956-ban olimpiát nyertünk, majd egy római ezüst után, Tokióban ismét a csúcsra értünk!  Nagy nevek, Gyarmati. Kárpáthy, id. Szívós, Dömötör jellemezték azt a korszakot, vagy a napokban elhunyt Konrád Ferenc.

Különböző huncutságok is előfordultak, hogy csak egyet említsek, egyszer játszottunk Baján egy meccset, ahol nagy küzdelemben nyertünk, a játékvezetőket motorcsónakkal kellett kimenekíteni a szabadtéri Súgóvica folyó pályájáról, a felbőszült hazai szurkolók elől!

- Kik voltak az akkori játékostársak?

-- Gyöngyösi László, Gyöngyösi János, Tóth Ferenc, hogy csak néhány nevet említsek.

- Amikor befejezted a játékot, miként változott meg az életed?

-- A 70-es évek elején még játszottam, majd munkahelyi elfoglaltságaim miatt, harminc felett befejeztem az aktív játékot, úgy éreztem át kell adnom helyem a fiataloknak. Voltam edző a gyermek- és felnőtt csapatoknál, de az OB II- ben, Gyöngyösi János után én vettem át az együttest. Célunk az volt, hogy közelítsünk az élvonalhoz, hogy minél előbb felkerüljünk magasabb osztályba, mint tudjuk ez a 2000-es évek közepén immár a PVSK színeiben sikerült is. Eddig a szakosztály elnöke is voltam.

- Jársz ki meccsekre?

-- Természetesen, ma is minden meccsen ott vagyok! Bár ez a mai vízilabda már kissé úszóversennyé degradálódott. Kemény ütközések, nagy harcok vannak, ami nagyon jó fizikai adottságokat igényel. Emiatt talán elvész a technika, a finoman kidolgozott akciók. A pénz is dominál, jönnek a külföldi profik, akik nem mindig jobbak a magyaroknál. Régen a vízilabda intellektuális sport volt, doktorok szerepeltek a válogatottban. Dr. Csapó, Dr. Szívós, Dr. Sárosi, hogy csak néhányat említsek. Ma már egyre kevesebb az egyetemista a csapatoknál, és sokat keresnek ugyan játékosként, de a civil életben nehezebb az elhelyezkedés. Most pedig nagyon nehéz a pécsi vízilabda helyzete. De remélem mielőbb kilábalunk a bajból, és sok örömünk lesz még a sportágban.

- Te mit változtatnál a szabályokon, hogy eladhatóbb, élvezhetőbb legyen a játék?

-- Talán, ha kisebb lenne, a pálya kevesebbet kellene úszni, látványosabb lehetne ez a játék is. Talán, akkor több néző is lesz, mert most nagyon kevesen vagyunk a meccseken. Úgy tudom erre történtek kísérletek, majd meglátjuk…

- A játékvezetés mennyire tényező a mai játékban?

-- Nagyon sokszor befolyásolja a végeredményt egy-egy ítélet. Túlságosan nagy  hatalom összpontosul a játékvezetők kezében. Ebbe a jelenlegi szabályok is belejátszanak, mert ebben a játékban sok a szubjektív megítélési lehetőség, bizonyos dolgokra csak következtetni lehet, azért, mert a küzdelem nagy része a víz alatt folyik. Ezért sokszor fújnak tévesen a bírók, esetenként kompenzálnak, és akkor a belterjességről még nem is beszéltem. Van egy budapesti játékvezetői csapat, akik mindent kézben tartanak, minden meccsen jelen vannak, sokszor még a kezdési időket is hozzájuk igazítják.

- A „Tiszteletbeli Tag” cím mit jelent számodra?

-- Nagyon örülök, hogy megkaptam, hiszen én ide tartozom, jelenleg is tagja vagyok a szakosztály elnökségének. Amíg lehet, tenni akarok szeretett sportágamért!

Nyilas László