Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Ma van Horváth Géza ökölvívó mesteredző születésnapja

A PVSK kiemelkedő egyénisége, mindenki által tisztelt edzője volt ő, aki sok országos bajnokot nevelt akkor, amikor fénykorát élte Magyarországon az ökölvívás. Több mint fél évszázadot töltött el szeretett sportága szolgálatában.

Horváth Géza ökölvívó, mesteredző Nagyatádon született 1918. december 29-én. A sportággal 1932-ben ismerkedett meg Nagyatádon, később Kaposvárott tanulta az ökölvívás fortélyait. 1936-ban a Székesfehérvárott rendezett országos leventebajnokságon 1. helyet szerzett. 1943-ban, a Bp. Vasutas színeiben, pehelysúlyban magyar bajnok lett. Aktív pályafutását kétszeres válogatottként 1947-ben fejezte be.
1948-ban – kiváló eredménnyel – középfokú edzői képesítést szerzett. 1950-ig a Nagykanizsai Vasútnál volt edző, majd PVSK-hoz került. 1952–56 között a Testnevelési Főiskolára járt levelező hallgatóként, ahol szakedzői képesítést szerzett.
34 országos bajnok és 112 dobogós helyezett köszönheti neki eredményeit. Az utánpótlás-válogatott szövetségi edzője (1987), a magyar csapat szöuli felkészítője (1988) is volt. Az edzői munka mellett hosszú időn keresztül betöltötte a PVSK ökölvívó szakosztályának technikai vezetői és szakosztályvezetői tisztét is. Szeretett sportágával 52 éven keresztül foglalkozott, nevelte a felnövekvő korosztályokat.
Legeredményesebb tanítványa a szöuli olimpikon Alvics Gyula (ő napjainkban a PVSK ökölvívó szakosztályánál dolgozik, szakmai vezetőként), aki mindig szeretettel beszél egykori mesteréről.

Horváth Géza 1969-ben a Testnevelés és Sport Kiváló Dolgozója kitüntetésben részesült, 1971 és 77 között a Magyar Népköztársaság Sportérdemérem bronz, ezüst és arany fokozatát is átvehette. Az Ökölvívó-szövetség mesteredzői címet adományozott neki.
A Baranya Megyei Ökölvívó-szövetség minden évben egy róla elnevezett emléktorna megrendezésével adózik a kiváló sportember, Horváth Géza emlékének.
A PVSK 1994-ben Aranygyűrűvel ismerte el munkásságát.
Pécsett hunyt el 1988. október 28-án.

Nyilas László