Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Ma lenne 80 éves Matis Géza

Matis Géza atléta, a „PVSK Aranygyűrű” kitüntetés birtokosa, aki 1977-től 1989-ig elnöke volt a PVSK-nak, 1940.12.13-án, Luca napján született Pécsett.

Alsó fokú iskoláit a Pécsi Gyárvárosi Általános Iskolában végezte, majd középiskolába a Pécsi Közgazdasági Technikumba járt, ahol tanára a kiváló tornaedző Várkői Ferenc volt. Fiatal korában több sportágat is kipróbál, tornázott, úszott, megismerkedett a labdarúgással, valamint atletizált is. Az érettségi után 1959-ben, a PVSK atlétika-szakosztályában sportolt, ahol Verbőczi József tanítványaként ért el szép eredményeket.
A 400 méteres síkfutás állt a legközelebb a szívéhez. Sprinteredményei alapján meghívást kapott a válogatott keretbe is. 1964-ben Prágában a Csehszlovákia-Magyarország atlétikai versenyen a Matis – Gyulai - Mihályfi - Csutorás felállású váltó 3.09,1-es eredménnyel országos csúcsot ért el.
Első osztályú többszörös vidékbajnok, 100 m-es síkfutásban elért 10,7 időeredménye Baranya megyei csúcs volt. 1963-ban még második, 1964-ben már első a „Baranya Megye Legjobb Sportolója” címért folytatott versenyben.

Sportolói pályafutásának befejezése után a MÁV Igazgatóság Pénzügyi Osztályán dolgozott, és a sportolás mellett már 1963-tól a PVSK Elnökségének tagja volt, 1977-1989-ig pedig az egyesület elnöke volt.
Ebben az időszakban is számtalan I. osztályú válogatottat és Európa-bajnokot nevelt az egyesület.
Akkoriban az NB I-ben szerepeltek a női és a férfi kosárlabda csapatok, és a labdarúgók,  de a tájékozódási futók is „A”-kategóriásak voltak.
Az ő elnöklése alatt került felújításra az atlétikai és a labdarúgópálya, a sípálya pedig műanyag borítást kapott. Létrehozták az új ökölvívó- és judo termeket is. Valamint volt egy Vasutas Sportcsarnok a Verseny utcában, ami a kosárlabda szempontjából volt lényeges. Ezt később sikerült felújítani, és alkalmassá tenni NB I-es mérkőzések megrendezésére is.
Az egyesület száz éves fennállásának évében, 2019 októberében hunyt el Pécsett.
Még 1989 márciusában választott új vezetőséget a PVSK Közgyűlés-e, az új elnök akkor, az egyesület jelenlegi vezetője, Czerpán István lett.

Nyilas László