Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Ma ünnepli születésnapját Rab Gyula, kosárlabdázó

Rab Gyula kosárlabdázó 1966-óta igazolt játékos, a PVSK egyik legrégebbi tagja, aki Pécsett született 1954.11.23-án. Nagyívű kosárlabdázó pályafutása 17 éves korában kezdődött a PVSK-ban, nem mellesleg játékosként az első magyarországi hárompontos kosár szerzője. Jelenleg nyugdíjas, emellett a PVSK-CARGATE NB I/B-s kosárlabdacsapatának vezetőedzője.

Az általános iskola első négy évét Pécsett a Mátyás Király úti Iskolában, a második négyet a Jókai úti Általános Iskolában végezte. Testvére, József vitte el a PVSK-ba, első edzői Erdősi Lajos, Szamosi Nándor, Kovács „Koke” László és Varga Ferenc voltak.  A 70-es évek közepén nagyon fiatalon került be a PVSK NB I.-es csapatába, még nem volt 17 éves, amikor bemutatkozott az első osztályban. Kitűnő edzőkkel dolgozhatott együtt. Szamosi Nándor, Erdősi Lajos, Varga Ferenc, Horváth Imre, Solti József, Egyed Mihály is trénere volt. Még játszott, de már közben edzette a PVSK serdülő, majd később ifjúsági csapatát. Az aktív játék befejezése után a PVSK NB I.-es felnőtt csapatának edzője lett.

1982-ben a PVSK csapatával elnyerte a vidék legjobbja címet, majd 1983-ban Magyar Kupa bronzérmesek lettek. A régi Verseny utcai régi sportcsarnokban általában 600-700 néző zsúfolódott össze, hiszen nem volt még Lauber Dezső Sportcsarnok. Egy MAFC, egy Honvéd, vagy egy Baja elleni találkozón, sokszor szinte bőrükön érezték a játékosok a nézők leheletét.

Magyarországon Rab Gyula szerezte az első hárompontos kosarat. Erről a történelmi eseményre így emlékszik: - 1984. október 13-án 15 óra 32 perckor történt, a Csepel ellen szereztem Budapesten. Őszintén mondom, a részletekre már kevésbé emlékszem, és nem is volt nagy ünneplés. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége néhány nappal a mérkőzésünk előtt vezette be a már nemzetközileg elfogadott tripla dobás fogalmát a sportágban.

Rab Gyula ma is a PVSK-ban dolgozik NB I/B-ben szereplő csapatunk vezetőedzője, s ezen kívül semmi mással nem foglakozik, élete nagy részét a kosárlabdázás tölti ki.

A PVSK-ban eltöltött több mint 50 évről a következőket mondja: - Azt csinálom, amit az életem jelentős részében csináltam, a szenvedélyemmel, a kosárlabdázással foglalkozhatom! Kisebb megszakításokkal pályafutásom jelentős részét a PVSK-nál töltöttem. Úgy érzem, itt most a helyemen vagyok. Sajnos már csak nagyon kevesen vagyunk a hatvanas évekből, de a szerelem a PVSK irányába örökké megmarad.

Nyilas László