Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

A cél a fejlődés

Négyből három akadémiai korosztályunk jutott be a nemzeti kiemelt bajnokságba, a kényszerből alaposan megfiatalított leány kadett csapat pedig a regionális bajnokságból juthat a legjobbak közé.

Három meghatározó, nemcsak a kadett, hanem a junior korosztályban is bevethető játékost csábított magához a másik városi akadémia, így a korosztályhoz képest igencsak fiatal csapattal vágott neki a bajnokságnak korosztályos együttesünk.

- Tudtuk, hogy nehéz lesz, de a lányok mindent megpróbáltak: a selejtezőben eljutottak az utolsó lépésig, de a kapun már nem sikerült bejutniuk, a második selejtezőkör fináléjában egy fizikálisan sokkal erősebb együttes ellen vereséget szenvedtek. Ezzel a regionális bajnokságba kerültek, ahol immár ismerve az ellenfeleket, kijelenthetjük, hogy több jó és hasznos mérkőzést is játszhatnak majd. Célunk az, hogy a lányok év végére sokat fejlődjenek, ami megalapozhatja azt, hogy a bajnokságot a legjobb 16 közé bejutva, a B-döntőben fejezzék be – mondta el Debreceni Eszter, a PVSK Kosárlabda Akadémia női szakágvezetője.

Aki egyben a junior csapat vezetőedzője is. Ez a csapat a második selejtezőtornán harcolta ki a kiemelt bajnokságba kerülést, ahol a C-csoportba került.

- A felkészülés elejétől arra készültünk, hogy a kiemelt bajnokságba jussunk, hiszen itt olyan ellenfelekkel mérhetjük össze tudásunkat, akikkel szemben van lehetőség a fejlődésre. Úgy ítélem meg, hogy ha minden meccsen lesznek extra teljesítmények, és a csapat hozza a formáját, akkor bekerülhetünk a legjobb 16 közé és B-döntőt játszhatunk. Némi szerencsével talán a legjobb nyolc is összejöhet, de ha ez sikerülne, akkor az valóban óriási teljesítmény lenne. A PINNK-kel folytatott együttműködésnek köszönhetően az utolsó éves junior lányok a NB I. B-ben is pályára léphetnek, sőt, ha a járvány úgy alakítja a bajnokságot, akkor néhányan akár az NB I. A-ban is bemutatkozhatnak, így óriási lehetőséget kaphatnak azok, akik szeretnék folytatni kosárlabda-pályafutásukat, bízom benne, hogy élni is fognak vele – tette hozzá Debreceni Eszter.

A fiúknál mindkét együttes a legjobbak közé került, de a létszámában felduzzasztott bajnokságokban más-más csoportba kerültek.

- Éppen ellentétes helyzetből vágnak neki a küzdelemsorozatnak a csapataink. A kadetteket a korábbi évek eredményei miatt a kiemelt bajnokság felsőházába sorolták, a juniorok viszont az alsóházba kerültek. Mindez azt jelenti, hogy utóbbiaknak nem szabad sokat hibázniuk, ha feljebb szeretnének kerülni, hiszen két-három vereségnél több már azt jelenti, hogy elveszítik az esélyt a feljutásra. Ráadásul a járvány erősen érinti ezt a korosztályt, így szinte biztosan sok olyan mérkőzésünk lesz, ahol tartalékosan tudunk csak felállni, igaz ez az ellenfeleinkről is elmondható. A kadetteknél egyszerűbb a helyzet, hiszen nekik mindössze annyi a dolguk, hogy elkerüljük a kiesést, ami az alapszakaszban négy-öt győzelemmel megvalósítható, de ha ez mégsem sikerülne, akkor a keresztbejátszásban egy papíron gyengébb ellenfél ellen őrizhetik meg a helyüket a legjobbak között – foglalta össze Juhász Olivér, a PVSK Kosárlabda Akadémia fiú szakágvezetője, egyben a fiú junior csapat vezetőedzője.

Vasárnap mindkét junior együttesünk hazai pályán lép parkettra: az első két mérkőzésüket idegenben megnyerő fiúk 15:30-kor fogadják az Újpest együttesét, míg az első fordulóban Nagykanizsán vereséget szenvedő lányok 17:45-től a Szolnokkal mérkőznek.

Képeink a junior lányok korábbi, Kecskemét elleni mérkőzésén készültek. Fotók: Rónási Márton.