Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Augusztus 23-án lett volna 79 éves Tolnai Márta, tornász

Tolnai Márta a mai napig a PVSK legeredményesebb versenyzője, hiszen csapatban két olimpián is az ötödik helyet szerezte meg, nem mellékesen az 1966-os dortmundi világbajnokságról is egy ötödik helyezéssel térhetett haza. Testvére, Klári is kiváló tornász volt.

Tolnai Márta 1941. augusztus 23-án született Pécsett. Az általános iskolai tanulmányait - Klárival együtt - a Petőfi Utcai Általános iskolában végezte. Itt mindenféle sportágat űzött testvérével, de különösen a torna tetszett meg nekik. Amikor a gyakorlás során fejlődtek, látszott tehetségük, a PVSK Torna Szakosztályához kerültek, ahol Csaba András és felesége foglalkozott velük. Itt figyelt fel rájuk a későbbi olimpiai csapat edzője is, Horváth Leona. Már az ötvenes években eredményes férfitorna szakosztályt működtetett a PVSK. Az 50-es évek közepétől a hölgyek is a férfiak nyomdokaiba léptek, hiszen a Tolnai testvérek a válogató versenyeken második, illetve harmadik helyezést értek el, és itt elkezdődött Márti eredményes pályafutása.

Tolnai Márta 1951-ben kezdett el versenyezni, 1952-ben nyerte első serdülő versenyét, majd egymás után hozták Klárival együtt az érmeket a szakosztálynak. Abban az időben nagyon sok tornaverseny volt, kezdve a városi diákolimpiákkal, egészen az országos bajnokságokig. Közben bekerültek az ifjúsági válogatottba is, ahol Márta csak két alkalommal szerepelt, mert átkerült a felnőtt keretbe. Az első nagy nemzetközi sikere a moszkvai VIT-en volt, ahol gerendán aranyérmes lett. 

1962-ben a PVSK rendezett Mesterfokú tornaversenyt, amelyet Tolnai Márta nyert meg. 1961-69 között 25 alkalommal szerepelt a válogatottban. A tokiói olimpiára nagyon sok válogató verseny volt, ahol Márti rendre jól szerepelt. A kiutazás azonban csak a tatai felkészülési táborban vált biztossá, Márti az újságból tudta meg, hogy tagja lett az olimpiára utazó hét fős csapatnak. A tornászcsapatunk az ötödik, pontszerző helyen végzett.

1966-ban Tbilisziben a Négy Nemzet versenyen összetettben ötödik lett. Közeledett a mexikói olimpia. Nagy csalódás volt, hogy nem vitték ki az előolimpiára (egy tizeddel maradt ki az utazó csapatból). 1968-ban, Mexikóban ismét ötödik lett a női csapat, úgy, hogy az Egyesült Államokat öt tizeddel előzték meg a magyar hölgyek. 1975-től a JPTE Testnevelési Tanszékére került, ahol egészen nyugdíjazásáig dolgozott.

Csapateredményei:

Tokiói olimpia (1964) – összetett csapat 5. hely
Budapesti nyári universiade (1965) – összetett csapat 1. hely
Dortmundi világbajnokság (1966) – összetett csapat 5. hely
Mexikói olimpia (1968) – összetett csapat 5. hely

 Egyéni eredményei:

Tokiói olimpia (1964) - lóugrás 21. hely, gerenda 34. hely, felemáskorlát 36. hely, műszabadgyakorlat 40. hely.
Mexikói olimpia (1968) - gerenda 30. hely, lóugrás 31. hely, műszabadgyakorlat 30.hely, felemáskorlát 55. hely, összetett egyéni 35. hely.

Kiváló eredményeivel, az olimpiai szerepléssel, a PVSK sportolói közül nemzetközi szinten a mai napig a legeredményesebb versenyzőnek számít. Természetesen nem szabad elfelejteni azt a számtalan dobogós helyezést, amit a különböző nemzetközi és magyar bajnokságon szerzett éveken keresztül. A PVSK Aranygyűrűvel kitüntetett sportolója 2012-ben hunyt el, augusztus 23-án ünnepelte volna 79. születésnapját.