Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Moratórium utáni átigazolás és annak vonzatai

Feloldotta az átigazolási moratóriumot a kosárlabdaszövetség, amely ezzel egyidejűleg új, a nevelőegyesületek érdekeit védő átigazolási szabályzatot léptetett életbe. A kiemelt akadémiákra igazoló játékosokért nevelési költségtérítést kell fizetni.

Augusztus 10-i hatállyal oldotta fel a 20 év alatti játékosokra vonatkozó átigazolási moratóriumot a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége. Hivatalos tájékoztatásuk szerint ezzel egyidőben új átigazolási szabályok léptek életbe.

- Örülök annak, hogy az új szabályokat egy hosszú egyeztetéssorozatot követően, számtalan aspektust megvizsgálva úgy alkotta meg a szövetség, hogy azok a PVSK-hoz hasonló utánpótlás-nevelő műhelyek érdekeit a legmesszebbmenőkig védik. A jelen szabályzat megalkotásával a szövetség elismeri, hogy az utánpótlás játékosok nevelése során a nevelő sportszervezetek részéről jelentős összegű befektetés történik, amelynek részbeni megtérülését az új rendelkezések révén támogatják. Mindez azt jelenti, hogy a kiemelt akadémiákra igazoló játékosaink után az új egyesületüknek nevelési költségtérítést kell fizetni, ráadásul, ha egy korosztályból több játékost is szeretnének átigazolni, akkor már a második sportoló után progresszívan növekvő díjjal kötelesek számolni. A szabályozás szerint amennyiben a kiemelt akadémiák a költségtérítést nem fizetik meg, úgy a sportoló játékjogát nem kaphatják meg. Ebben az esetben az adott játékos edzhet ugyan új állomáshelyén, bajnoki mérkőzéseken azonban nem léphet pályára. Természetesen nemcsak az egyesület fizethet, hiszen a szülők is átvállalhatják ezt a költséget, ami játékosonként több százezres, esetenként akár milliós nagyságrendet is jelenthet. Teljes mértékben egyetértek a szövetség törekvésével, ez ugyanis garantálja azt, hogy a tehetségeket felkutató, majd pályájuk elején őket gondozó kisebb utánpótlás-műhelyek is életben maradjanak, és gátolja azt, hogy a kiemelt akadémiák, akár felelőtlen ígéretekkel, esetleg a játékosok valós érdekeit figyelmen kívül hagyva, magukhoz csábítsák a tehetségeket. Biztos vagyok abban, hogy az új szabályozás a magyar kosárlabdasport hosszú távú fejlődését szolgálja – fogalmazta meg Mintál Csaba, a PVSK Kosárlabda Utánpótlás Szakosztályának vezetője (képünkön).

Korábbi írásunk a témában: http://pvsk.hu/hirek/4745/moratorium_de_csak_a_kosarlabda_utanpotlasban