Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Dunaújvárosból a PVSK-hoz

Dunaújvárosból költözött Pécsre a PVSK kedvéért Drab Attila. Az egykori élvonalbeli kosaras két utánpótlás-együttesünknek is másodedzője lesz, de később szeretné vezetőedzőként is kipróbálni magát. Portré az elhivatott kosárlabdaedzőről.

Éppen albérlet-keresés közben értem utol telefonon Drab Attilát. A kalocsai születésű kosárlabdaedző családjával együtt a napokban költözik Dunaújvárosból Pécsre. A 38 éves szakember könyvelőként dolgozó feleségével és 17 éves, gimnazista nevelt fiával érkezik a Mecsekaljára, ahol a PVSK-nál vállalt munkát.

- A Testnevelési Egyetem kosárlabda szakedzői BSc-képzésére járok, ott többször kérdezték már, hogy miért nem vállalok munkát egy nagyobb egyesületnél. Eddig Dunaújvárosban dolgoztam, ahol a kézilabda és a röplabda prioritást élvez, ezért kevesebb gyerek választja a kosárlabdát, így nehezebb jó eredményeket elérni. Szeretem a kihívásokat, igyekszem a gyerekek motivációját fenntartani, próbálom őket miden módon ösztönözni, megmutatni azt, hogy milyen felelősen egy csapat, egy közösség részként sportolni, egymást segítve, kiegészítve, jó eredményeket elérni. Végigjártam egyébként a ranglétrát, a kenguru korosztálytól a juniorokig volt már csapatom, legutóbb épp U11-ben és U16-ban dolgoztam lányokkal. Most, hogy jött egy lehetőség a PVSK-tól, ami által szakmailag új tapasztalatokat szerezhetek, tanulhatok, nem haboztam és elvállaltam, a döntésemben pedig a családom is támogatott – mondta el Drab Attila.

A PVSK-nál nem lányokkal, hanem fiúkkal fog dolgozni, marad a legkisebbek, vagyis a kengurucsapat mellett, miközben a serdülő B együttesnél is edző lesz. Mindkét együttesnél másodedzőként tevékenykedik augusztustól, de ezt nem érzi visszalépésnek.

- Egy ilyen komoly hagyományokkal rendelkező, a kosárlabdában nagy eredményeket elérő klubnál dolgozni nagy megtiszteltetést jelent a számomra. Biztos vagyok abban, hogy az a képzési struktúra, amit Juhász Olivér kidolgozott, olyan szakmai keretet ad a munkának, amiből nagyon sokat tanulhatok. Ugyanakkor remélem, hogy játékos- és edzőmúltam miatt én is tudok majd új dolgokat mutatni nemcsak a játékosoknak, hanem a nálam fiatalabb edzőkollégáknak is. Célom, hogy mindenben segítsem Stranszky Bettina és Rátvai Tamás munkáját, már most folyamatosan egyeztetünk a közös munka kapcsán. Edzésterveket készítünk, átbeszéljük, milyen felméréseket végzünk majd el, hogy minél hamarabb megismerjük a gyerekeket, és minél hatékonyabban tudjuk végrehajtani a képzési tervben meghatározott feladatokat.  Remélem, hogy a jövőbeni munkámmal rászolgálok majd a bizalomra, és idővel vezetőedző is lehetek valamelyik csapatnál, és hosszú távon támogathatom majd munkámmal  a PVSK-t – húzta alá Drab Attila.

A kosárlabdaedző várhatóan a toborzásban is részt vesz majd, amiben hasznosíthatja majd a Dunaújvárosban szerzett testnevelő-tanári tapasztalatait. Azt mondta, Pécsen is szívesen tanítana a kosárlabda-edzősködés mellett.

- Szabadidőmben is sokszor foglalkozom a kosárlabdával: meccseket, elemzéseket nézek, próbálok minél több olyan dolgot felszívni, amit hasznosítani tudok a munkám során. Ha mégsem a kosárlabda tölti ki az időmet, akkor jobbára a családommal vagyok, sokat kirándulunk, imádjuk a Balatont.  Szeretek filmeket nézni, nagy kedvenceim a Marvel alkotások, a vígjátékok, akció- valamint történelmi témájú filmek , de a családdal közös sorozatnézés sem maradhat ki a hétköznapokból - avatott be magánéletébe Drab Attila.