Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Ma lenne 85 éves Mohácsi (Schwab) József labdarúgó

A Bóly és a Mohács után a PVSK-nál végleg megállapodó futballista nemcsak klubhűségével, de intelligens, sportszerű játékával is kivívta a szakma és a közönség szeretetét.

Schwab József 1935. június 2-án született Németbólyban. Már tizenhárom évesen a községi felnőtt csapatban játszott. 1949-tol a Mohácsi Mezőgazdasági Technikumban tanult, 1952–1954 között a Mohácsi TE labdarúgója volt.

1953-ban középcsatárként 32 góllal gólkirály lett, ebből 21-et fejjel ért el. Ekkor beválasztották a dr. Czibulka Mihály vezette Baranya megyei ifjúsági válogatott keretbe.

1954. december 19-én került a PVSK-ba. Időközben felvette és használta is, de hivatalosan nem anyakönyveztette a Mohácsi nevet. 1971-ig tartó, tizenhat éves pályafutása alatt 550 alkalommal húzta fel hivatalos mérkőzéseken a PVSK mezét, tagja volt az országos ifjúsági válogatott keretnek.

1958-tól Tura Emiltől vette át a csapatkapitányi tisztséget, amelyet visszavonulásáig viselt.

Dr. Czibulka Mihály edző, felismerve adottságait, liberóposzton játszatta: a kapu előterében fejjel és lábbal, egyaránt ő volt az úr. Visszavonulása után nyolc évig volt a PVSK labdarúgó-szakosztály vezetője, valamint tagja volt a PVSK elnökségének és a Baranya Megyei Labdarúgó Szövetségnek is.

Miután a PVSK-hoz igazolt, a MÁV-nál kezdett dolgozni. Könyvelőként kezdte, és a vasúti ranglétrát végigjárva, 1995-ös nyugdíjazásáig pénzügyi osztályvezető, majd gazdasági igazgatóhelyettesi posztig jutott el. Ebben a beosztásában igen nagy segítséget nyújtott a PVSK kiegyensúlyozott pénzügyi működéséhez. A MÁV-nál eltöltött 41 év alatt sportolóként sohasem vett igénybe munkaidő kedvezményt, a számviteli főiskolát is munka és aktív sporttevékenység mellett végezte el 1965–70 között. Sportolói és emberi erényeiért, a klubhoz és a MÁV-hoz való hűségéért méltán büszke rá a PVSK nagy családja. Mohácsi (Schwab) József 2006-ban megkapta a PVSK Aranygyűrű kitüntetést.  2015. június 20-án hunyt el Pécsett.

Vincze György a kiváló labdarúgó, csapattárs így emlékezik Mohácsi (Schwab) Józsefre: - Sok évig játszottunk egy csapatban, ő kiválóan fejelő centerhalf volt. Ilyen minőségében is sok gólt lőtt. Egy időben a csapatkapitányi posztot is betöltötte. Nagyszerű ember, igaz barát volt a pályán, és azon kívül is. Ha elmentünk szórakozni, az alkalmi dalárdában is ő vitte a prímet. Nagyon sok csapat el akarta vinni, köztük a Pécsi Dózsa és a Komlói Bányász is, de ő soha nem hagyta el szeretett csapatát, a PVSK-t.

Nyilas László