Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Kérdések az újrakezdéshez, az újrakezdés kérdései

 Az elmúlt időszakban edzőket, szakmai vezetőket kérdeztünk arról, miként képzelik el a kényszerszünet utáni újraindulást. Mivel az edzések elkezdődtek Sántics Bélát PVSK szakmai elnökhelyettesét kérdeztem az első benyomásairól, és arról, milyen szempontokat vegyenek figyelembe az edzők.

Ahhoz, hogy megértsük a jelenlegi helyzetet, néhány dolgot tisztázni kell. Természetesen az első hetek után, amikor már több munkát elvégeztek a sportolók, és fel lehet mérni a fizikális állapotokat, visszatérünk majd a témához.  Az első kérdés az, hogy a meglévő kondicionális összetevők - erő, gyorsaság. állóképesség, valamint ezek kevert formái, és az ízületek mozgékonysága, milyen mértékben változtak meg a karantén alatt, egyáltalán változtak-e. – A kényszerszünet alatt, mivel más-más munkát végeztek az eltérő életkorú, előképzettségű sportolók, különböző módon változott a teljesítményük színvonala is. - kezdte a szakmai vezető, majd így folytatta: - A sportolók jelenlegi  állapotát többek között az is befolyásolta, hogy milyen volt a leállás előtti  fizikális képességeik színvonala. Az is nagyon lényeges, hogy az „egyéni felkészülés” alatt mit csinált a sportoló, milyen edzésmunkát végzett, hogyan táplálkozott, és ennek hatására megváltozott-e a testalkata. Ugyanis, ha változik a test összetétele, akkor nemcsak a testtömeg változik, hanem a maximális oxigén felvevő képessége is, vagyis romlik a gyorsasági állóképesség.  Ha például valaki felszedett néhány kilót, annak jelentős negatív kihatása lehet a mozgáskoordinációra is.  Minél magasabb szinten volt előzőleg a teljesítő képessége, annál nehezebb lesz ismét elérni az előző sportformát, amely edzői feladatot jelentősen befolyásol az adott sportoló biológiai és az edzés életkora is.

Nagyon fontos kérdés, hogy a leállás alatt milyen módon próbálta szinten tartani magát, egyszerűen fogalmazva, milyen munkát végzett el, mennyire vette figyelembe a táplálkozási ajánlásokat.

Többen felteszik a kissé provokatív kérdést, miszerint jelenleg nem készülünk semmire, hiszen vége a bajnokságoknak, akkor meg miért kell edzeni? - A válaszom első részében hasonló stílusú választ fogalmaznék meg. Úgy gondolom elsősorban azért kell edzeni, mert sportolónak valljuk magunkat, és állítólag szeretjük azt, amit csinálunk, amennyiben ez nem így van abban az esetben más foglalatosság után kell néznünk. Remélhetőleg azonban választott sporttevékenységünk egyben hobbynk is, így szívesen végezzük a napi edzésmunkánkat immár szervezett körülmények között. A versenysportban nem lehet hosszú ideig leállni,  még egy olimpiai részvétel után sem. Ez érvényes az egyéni- és a labdás sportágakra is. Összegzésként a sportolók felkészülésének „újra indítását” többféle szempont szerint szükséges differenciálni, a munkavégzés tekintetében, amely szép, de igen nehéz edzői feladatnak tűnik.  A hagyományos nyári edzés szünet megtartását is át kell gondolni, hiszen nincs mit regenerálni, ellenben bőségesen van mit pótolni. tájékoztatott a szakmai vezető.

Nyilas László