Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Dr. Kovács László tájékozódási futó 80 éves

Kovács László 1940. 05. 04-én született Somogyszentpálon, iskolába Keszthelyen járt. Itt kezdett el sakkozni, ezt a sportágat versenyszerűen művelte.

1958-ban felvételt nyert a Pécsi Orvostudományi Egyetemre. Ebben az időszakban judózott, és tagja lett a PVSK cselgáncs szakosztályának. 1966-ban került a PVSK Tájékozódási futó szakosztályába, de előtte, 1963-ban már megszerezte első osztályú minősítését. A Pécs-Harkány futóverseny megszületésében is szerepet vállalt, néhány társával végigfutották a távot, és ebből az ötletből nőtt ki később a futóverseny.

Természetes, hogy négy gyermeke is a tájfutást választotta, és edzőjük is ő volt, László, Ferenc, Ildikó és Bernadett is válogatott szintű sportolók lettek.

Tíz évig a 400 ágyas klinikán belgyógyászként dolgozott, majd 1974 óta Pécs gyárvárosi körzetében, háziorvosként tevékenykedett. 1996-ban a Család Évében a Magyar Köztársaság elnöke, Göncz Árpád a „Magyar Sportért” emlékéremmel tüntette ki. 1998-ban a „Baranya megye tájfutásáért” emlékérmet kapott. A veterán (Masters) korcsoportban is számos bajnoki győzelmet szerzett. Neki az egyik legkedvesebb, hogy 1995-ben Pécsett tudott győzni, de elnyerte az 50 évesek egyik különdíját is azzal, hogy háromszor egymás után bajnoki címet szerzett ebben a kategóriában. 1990-ben a Magyarországon rendezett szenior VB-n a 280 induló közül a 4. helyen végzett.

PVSK vezetősége 2000-ben a „PVSK Aranygyűrű” kitüntetést adományozta Dr. Kovács Lászlónak.

Ma is aktívan sportol, a család többi tagjával, és arra a kérdésemre, hogy mit csinál napjainkban, mivel foglalkozik mostanában a következőket válaszolta. "Rendszeresen sportolok, minden nap lefutotok egy kisebb távot. Nagyon köszönöm a megkeresést, jól esik, hiszen most még nehezebb a bezártság miatt. Tavaly még versenyen is elindultam, mert jó találkozni barátaimmal, sporttársaimmal, hiszen már régóta nem a győzelem, hanem a sportbarátság a legfontosabb. A családom megköszöntött, zártkörűen ünnepelünk, a 11 unokám is módot talál majd, hogy megemlékezzen a mai napról. Sok szép, felejthetetlen percet töltöttem el a PVSK tájfutóinál, és remélem, még elindulok néhány senior verseny is. Még egyszer köszönöm, hogy gondoltatok rám" - fejezte be az ünnepelt.

 A PVSK valamennyi tagja nevében boldog születésnapot, és jó egészséget kívánunk Dr. Kovács Lászlónak!

Nyilas László