Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

A láb mindig kéznél van

A rendkívüli helyzetben folyó edzésmunkáról sokat olvashattak a mi oldalainkon, és a különböző médiumokban is. Az atlétákkal kapcsolatban pedig az általános vélekedés az, hogy nekik könnyű, hiszen futni bárhol, bármikor lehet.

Freier Balázst a PVSK Atlétika szakosztályának szakmai vezetőjét arról kérdeztem, valóban ilyen egyszerű ez a dolog? "Azért ez nem egészen ilyen egyszerű, de az tény, hogy a futáshoz könnyebb a helyet megtalálni, mint mondjuk egy másik sport speciális gyakorlataihoz. De tudjuk, az atlétika nemcsak ebből áll, hiszen más fizikális képességeket is fejleszteni kell. Nem vagyunk könnyű helyzetben, mert a különböző mecseki és egyéb szabadidő központokban megszaporodtak a futók. Mi szerencsére sok olyan helyet ismerünk, ahol „el lehet bújni” és ott edzeni, természetesen a biztonsági rendelkezések maximális betartásával.

Úgy gondolom, hogy ebből a mostani nehéz helyzetből egy futó még jól is kijöhet. Ugyanis, aki felfogja, hogy mi a helyzet, és aki mentálisan elég erős, mert egyedül nagyon nehéz edzeni, és aki nem akarja az eddigi eredményeit elveszíteni, az jobb is lehet, mint eddig volt. Az üzenő falunkra azt írtam, kétféle sportoló van, aki elhagyja magát, és az, aki keményen dolgozik. A siker majd az utóbbiaké lesz, és az is meggyőződésem, hogy ők sokkal jobbak lesznek, mint ezt megelőzően!

A gimnasztikai rész nehezebb, de egyénileg is meg kell oldani. Mi mindig a rendkívüli helyzetekre is készültünk, éppen ezért sok olyan feladatot adtam versenyzőinknek, amit akárhova kerülnek, akárhol vannak, meg lehet csinálni, még egy válogatott keretedzésen is, ahol egyedül kell a gimnasztikát végrehajtani.

A kapcsolatot Messengeren tartjuk, ahol van egy csoportunk, ott folyamatosan kommunikálunk egymással. Ide írom az edzésfeladatokat megfelelő kiegészítésekkel ellátva, akinek egyéni problémája van, az privátban is írhat nekem, és bármikor megkereshet.

Írtam több speciális erősítő gyakorlatot, ami a futáshoz kell, példának álljon itt egy keddi nap: tíz kilométer futás, gimnasztika, majd tíz repülő, utána nyújtások, majd ugrálókötelezés (itt a végrehajtás száma is meg van adva, jobb és bal lábra bontva), ezután helyben futások, és hasonló részletesen lebontott feladatok. Minden hétvégén, vasárnap értékeljük az egész hetet, ekkor mindenki beszámolhat a végzett munkáról, és ha van probléma, azt is átbeszéljük. Remélem, minél előbb rendeződik ez a helyzet és visszatérünk a teljes értékű munkavégzéshez - fejezte be Freier Balázs.

Nyilas László