Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Soha nem tapasztalt feladat, kihívásokkal

A nagy kérdés az, hogy mikor folytatódik az eddigi életünk, amelynek szerves része a sport. Az is rejtély, hogy mi párolog el a meglévő tudásból, mi az amit kis korrekcióval helyre lehet állítani, és mi az, ami már bepótolhatatlan.

Erre a kérdésre, ma a világon senki nem tudja a választ. Csak tapogatózunk, és próbáljuk összerakni azt, ami összetartozott, és újból visszaépíteni azt, amit egyszer már felépítettünk. Különösen érdeke a helyzet a gyermeksportolók esetében. "Ez a nagy kérdése a mai helyzetnek" - ezt már Rónai István a PVSK Utánpótlás korú labdarúgóinak szakmai tanácsadója mondja, majd így folytatja: "Én sem a játékos pályafutásom alatt, sem edzőségem idején ilyen helyzettel még nem találkoztam. Természetesen olyan már volt, hogy három hét, vagy egy hónap nyári szünet után jöttek vissza a gyerekek, de ez most teljesen más.

Utánpótlás korú labdarúgókról beszélünk, akiknek 6 és 13 éves korig el kell sajátítaniuk a technikai elemek jó részét. A nagy kérdés, hogy a három, négy hónapos ilyen fajta csökkentett munka, majd később hogyan pótolható. Természetesen, az edzők szakszerű útmutatásai alapján, bizonyos elemeket, dekázás, egyéni technikai elemek gyakorlása, adogatás falra, el lehet végezni, ezek a mozdulatok az újrakezdés után hamar visszatérhetnek. De egy valamit, a JÁTÉKOT nem lehet helyettesíteni. És itt érzek nagy problémát, hiszen egy teljesen új helyzettel állunk szemben, mi edzők is. Nagyon fel kell már most készülni nekünk is, hogy megfeleljünk az új kihívásnak. Nagyon képzett edzők vannak a PVSK-nál, komoly összefogásra, és alaposan átgondolt és összehangolt edzésekre lesz majd szükség, és biztos, hogy a megfelelő szintfelmérések után lehet elkezdeni az érdemi munkát. Nagyon sajnálom, hogy most adódott ez a helyzet, mert elindult egy komoly, a tudomány eredményeit is felhasználó, folyamatos munka a decemberi alapozáskor csapatainknál. De bízom benne, hogy meg tudjuk oldani ezt a feladatot is" - fejezte be Rónai István.

Nyilas László