Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Aki megteheti, menjen a szabad levegőre!

Sántics Béla a PVSK szakmai alelnöke azokat a megoldásokat vázolta, amelyek e mozgás- és edzéshiányos helyzetben mindenki számára hasznosak lehetnek.

"A legfontosabb, hogy nem szabad leállni, hiszen a sportolók, a rendszeres testmozgást végzők szervezete hozzászokott valamilyen szintű terheléshez" - kezdte a telefonos interjút a szakmai elnökhelyettes, majd így folytatta "a jelszó, ha megtehetjük, menjünk a szabad levegőre, természetesen az érvényben levő jogszabályok betartása mellett. Ilyenkor kerüljük a csoportokat, lehetőleg minél kevesebb emberrel érintkezzünk. Ha napos időben megyünk sétálni, vagy futni, még jobb a helyzet, hiszen fokozzuk a D-vitamin bevitelt, ezáltal az immunrendszerünket is erősítjük.

A 4-8 kilométeres futások, korosztálytól függően, és ahhoz igazítva, akár síkon, akár a hegyen történnek, a hét minden napjára javasoltak, az egyik nap egyenletes, másnap váltakozó iramban. A hegyre történő futás nemcsak a lábizmokat erősíti, hanem a keringésre is jó hatással van. Ha rendszeres futásokat végezzük, akkor a fizikális képességeink szinten tarthatók, vagy akár fokozhatók is.

A futás mellett, nagyon sok ötlettel, házi erőfejlesztést is végezhetünk, akár a szobánkban is, például egy ásványvizes palack is helyettesítheti a kézi súlyzót, vagy akinek van szobabiciklije, még tv-nézés közben is hajthatja.  Kellemes ütemű zenére is végezhetünk törzs- láb- kar-erősítő gyakorlatokat, amelyeket az edzések során már többször elvégeztünk, akár a bemelegítés, akár az erőfejlesztés közben.

Ezeket igyekezzünk változatosan összeválogatni, hogy nagyon sok izomcsoportot átmozgassunk, és karban tartsunk. Ezeket az erőfejlesztő, lazító-nyújtó gyakorlatokat napi 40-45 percben ajánlatos elvégezni.

Így nemcsak a fizikális képességeink szinten tartását érhetjük el, de hetek múlva akár erőállapot javulás is tapasztalható lesz egyes sportágak képviselőinél. Természetesen a sportágra jellemző specifikus mozgásokat nem végezhetünk, mint például a kapura lövés, mert hogy nézne ki, ha ezt a szobában gyakorolnánk.

A napi mozgás mellett természetesen a helyes étkezésre (vitamindús, ásványi anyag bevitel) is kellő figyelmet kell fordítanunk. Így a fittségünk megőrzése mellett, a tanulás is jobban megy majd.

Ebben a nehéz helyzetben sem szabad elkényelmesednünk, csak szándék és kitartás kérdése, és fitten tarthatjuk magunkat. Ha valakiknek tanácsra van szüksége, vagy a fentiekkel kapcsolatosan kérdésük van, keressenek meg, edzők, játékosok, bárkinek szívesen nyújtok segítséget." fejezte be Sántics Béla.

Nyilas László