Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

A PVSK petanque versenyzői az ország legjobbjai

2018 áprilisában alakult a PVSK petanque szakosztálya, ahol a 20 fős csapat sorra szállítja a sikereket. Az országos ranglista első hat versenyzője közül öten egyesületünk tagjai.

Péntekenként délután fél öttől a Tettyén lehet találkozni a PVSK petanque versenyzőivel, de ezen kívül is tartanak edzéseket akár a Zsolnay Negyedben, vagy a város más pontjain, hiszen a petanque-ot szinte bárhol lehet űzni.

Egy pálya 15x3 méternyi helyet igényel, olyan talajon, ahol a stabil alapot egy vékony réteg murva, vagy kavics fedi” – magyarázza Tálosi Krisztián szakágvezető. „A fedőréteg szemcsemérete határozza meg a nehézséget, minél kisebbek a kavicsok annál könnyebb a pálya. Sportágunk másik sajátossága, hogy nincs életkorbeli korlát. Nálunk a legfiatalabb tag ötödikes, az idősebbek a negyvenes korosztályba tartoznak. Érdekes, hogy most nincs nyugdíjas versenyzőnk, pedig akár 80 év felett is lehet petanque-ozni. Ez az oka annak is, hogy ha viccesen akarok fogalmazni, akkor nálunk mindig edzőkérdés van, mert nincsenek olyan játékosok, akik befejezik az aktív sportolást és edzőnek állnak. Magunk állítjuk össze az edzésprogramot, de természetesen, ha valaki csatlakozik hozzánk, mindig van olyan versenyző aki a szárnyai alá veszi, és segít.”

A petanque eszközigénye is minimális, a kezdők már néhány ezer forintért is vásárolhatnak egy szettet, de a komolyabb készletek ára is egy pár jó minőségű futócipőnek megfelelő összeg. A petanque szabadidősport, ahol a közösség az egyik legfontosabb összetartó erő, de fontos a taktika, a koncentráló képesség, és az egész napos versenyek komoly állóképességet is igényelnek. A PVSK sportolói az élvonalba tartoznak, az országos ranglista első tíz helyezettje közül hatan egyesületünk tagjai.

„Egyéni, páros és triplett bajnokságban versenyzünk, és tavaly megnyertük az összesített csapatbajnokságot is. Nyáron mi utazhattunk a franciaországi klub Európa-bajnokságra, ahol már az is komoly eredmény volt, hogy továbbjutottunk a selejtezőből. November végén a döntőben kikaptunk az olaszoktól, ami nem volt nagy meglepetés, mert náluk Európa-bajnok játékos is volt. Utána sajnos kikaptunk a csehektől is, pedig ők hasonló játékerőt képviselnek, mint mi. A vereség azt jelentette, hogy 8-16. helyezésért játszottunk tovább az alsó ágon. Meglepetésre az egyébként nagyon jó belgák is ide kerültek, az pedig már balszerencse volt, hogy velük kerültünk össze. Így végül a 13-16. helyen végeztünk, ami remek eredménynek számít, büszkék vagyunk rá” – elevenítette fel a tavalyi sikereket Tálosi Krisztián, és az is kiemelte, hogy Kutasi Péter 2019-ben már harmadik alkalommal nyerte meg az egyéni országos bajnokságot, triplettben pedig az elmúlt két évben szintén Pécsre került a bajnoki cím.

Az idei évre is jutott már a sikerekből. Januárban a 17 csapatos téli kupa duplett versenyen, az első három helyezett hat játékosból, öt a PVSK petanque klub tagja volt. Február közepén a 14 csapatos triplett bajnokságon is PVSK győzelem született. A triplett bajnok Károly Gál, Nagy László és Kovács Zoltán lett. A másik PVSK csapat (Tálos László, Rózsahegyi Róbert és Tálosi Krisztián) a 4. helyen végzett.

A szakosztály idén is rendez hazai versenyeket, a Pécsi Egyéni Kupát és a páros Baranya Kupát. A Baranya Kupa időpontja már biztos, a július 13-18-ig Magyarszéken tartott edzőtábor utolsó napján lesz a verseny. Korábban is pályára lépnek Pécsen a PVSK petanque-osai, a március 21-én a Tettyén rendezett hagyományos Frankofon Kupán.

Az edzések tekintetében is előre szeretnének lépni a petanque-osok, olyan helyet keresnek ahol legalább heti két edzést tudnak tartani, és nagy álmuk egy fedett pályás edzési lehetőség, ahol télen is gyakorolni tudnak. Itt elegendő lenne egy üresen álló raktárhelyiség, vagy akár egy száraz pince is, ahogy például Sitkén egy kastély pincéjében alakították ki az ország két fedett pályájának egyikét.