Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

A tudás mindig kamatozik II.

A labdarúgó utánpótlás képzés két nagyon fontos feltétele, a jó szakember, a modern tudással bíró edző. A PVSK két játékosa, egy edzője, valamint egy kommunikációs munkatársa is elvégezte a Grassroots „C” edzői tanfolyamot.

Dicséretes, ha az ember a jövőre készülve, már aktív sportoló korában előregondol, és megtesz bizonyos lépéseket. Sziládi Roland (vele később készül beszélgetés) és Rácz Ervin a PVSK labdarúgói is részt vettek a tanfolyamon, igazolva azt a tényt, hogy aktív játékosokként is érdemes előretekinteni. - Nekem az volt a tervem - kezdte Rácz Ervin (második kép) a beszámolóját - hogy mindenképpen elvégezzem ezt a tanfolyamot. Már az egyetemre is olyan céllal jelentkeztem, hogy sporttal, ezen belül is focival foglalkozzam majd. Szeretnék edző lenni, először gyerekekkel, majd később, ha úgy adódik felnőttekkel is foglalkoznék.

Marton Ferenc (első kép) a PVSK egyik kommunikációs munkatársa is sikeres vizsgát tett.  Amikor megkérdeztem, miért jelentkezett erre a tanfolyamra a következőket mondta. - Én imádom a focit, játszottam is, ha van időm, ma is játszom kispályán, játékvezető is voltam, szerveztem is kispályás bajnokságot.  Ezen kívül munkám során gyakran találkozom ezzel a korosztállyal, és mivel hasonló korú gyerekeim vannak, akik szintén játszanak, úgy gondoltam, nem árt, ha mélyebben megismerem a labdarúgáshoz fűződő viszonyukat, hogy miként lehet felkészíteni a mai korszerű, gyors döntéseket igénylő focira őket. 6-tól 13 éves korig, a legfogékonyabbak a kicsik, ekkor még mindent meg lehet tanítani nekik.
A megszerzett tudás, annyit ér, amennyit a hétköznapokban, a mindennapi munkánkban hasznosítani tudunk belőle. Felhasználni és használni is kell a tapasztalatokat.  – Igen ez nagyon fontos szempont volt! Ez a tanfolyam arról is szólt, hogyan kell egy korosztály adottságaihoz igazítva képezni gyerekeket.
Ha egy csapat kikap 14-0-ra, csak az eredményt látod, de nem tudod, mi van mögötte, mik voltak az okok, miként készültek a gyerekekre a mérkőzésre, és miként készítette fel edzőjük őket. Mi az a szint, amit a felkészültségük szerint el lehet érni, egy adott helyzetben miként működött a taktika, a csapatrészek közötti egység.
Úgy gondolom, ez a képzés szélesebb látókört ad, és rávilágít arra, hogy mi, miért történik, vagy történt, és segít abban is, hogy összefüggések mélyebb megismerése után objektív ítéleted legyen, akár a mindennapi tevékenységed során is.

Szóba került az is, hogy valamikor később, foglalkozna-e hivatásszerűen a gyerekfocival, akár edzőként is. - Ahogy mondani szokták, bármi előfordulhat. Jelenleg nincs időm, hiszen nagyon elfoglalt vagyok, de sosem lehet tudni, mit hoz a jövő. Nem azért szereztem meg ezt a képesítést, hogy elrejtsem az asztalfiókba, ha úgy alakulna az életem, szívesen csinálnám, és úgy érzem, tudnám is csinálni ezt a nagyon szép feladatot.

A gyakorlati vizsgák Sárközi István és Gáncsos András instrktorok felügyelete alatt Kozármislenyben zajlottak. Délelőtt 09:30 órától az U7 és U11 korosztály várt a vizsgázókra, míg 11:00 órától az U9 és U13 korosztály. Ők segítették a hallgatók munkáját. Külön megemlítendő, hogy a gyerekek rendkívül fegyelmezetten hajtották végre a vizsgázók "utasításait", így megkönnyítve a sikeres vizsga végrehajtását.

Nyilas László