Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Pécs-Harkány, vissza a gyökerekhez

Minden sportágnál, és más tradicionális eseménynél is fontos, hogy mikor volt az első, az etalon, amikor elkezdődött valami. A Pécs - Harkány futás esetében is volt első alkalom, hogy miként kezdődött, ez kiderül az alábbiakból.

Az 1970 - es években a PVSK tájékozódási futói az elsők között voltak, akik elfutottak Pécsről-Harkányba. Ijjász István, aki a kezdetektől naplót vezet a versenyekről, rendezvényekről, átnézve feljegyzéseit, így emlékezett. - 1967-ben lefutottunk néhányan Harkányon keresztül Siklósra. Édesapám vonattal hozta utánunk az utcai ruhánkat, mert akkor nem volt autónk. Akkor még betonút sem volt, köves, úgynevezett makadám úton futottunk, én mindig a szélén, mert ott jobb volt a talaj. Még az időeredményemre is emlékszem. 85 perc és 5 másodperc volt, de csak 20 km-t mértünk. Siklóson aludtunk, mert másnap volt egy verseny ott, és vonattal jöttünk vissza. Ez egyedi eset volt, majd később Kiss Bandiék is megcsinálták ugyanezt a távot.

A tájékozódási futók egyik kiváló képviselője, dr. Kiss Endre ötletgazda, aki ott volt az elsők között, ő így emlékezik az akkor történtekre. - Már a 70-es évek elején a komlói hosszútávfutók is lefutottak Harkányba, és mi atléták is néhányszor. Amikor tájékozódási futó lettem, akkor kezdtük rendszeressé tenni a Pécs-Harkány távot. Még a dátumra is pontosan emlékszem, 1979. január 28. Harmincnyolcan vágtunk neki, és huszonhárman teljesítették is a távot. A rajt a Verseny utcai, régi PVSK csarnoknál, a befutó akkor is a harkányi fürdő volt. Ezt amolyan kiegészítő edzésnek, háziversenynek, és felmérésnek tekintettük. Ebből lett a mostani Pécs-Harkányfutás, 1984 óta a PVSK szervezi. Én is többször részt vettem már rajta.

Nyilas László