Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

75 év után újra van sportlövész szakosztálya a PVSK-nak!

2020 elején új szakosztállyal bővült egyesületünk. A sportlövészet újjáélesztése egy sikeres múlt folytatásának reményében történt, bízva abban, hogy a közös munka újabb olimpikonokat adhat egyesületünknek.

A PVSK új szakosztálya három egyesület együttműködésével jött létre. A Pécsi Vasutas Sportkör a Pécs Városi Lövészklubbal és a Mecsek Lőklubbal közösen találta meg azokat az előnyöket, amelyek indokolták a szakosztály létrejöttét. Egyesületünk a Magyar Sportlövők Szövetségének és a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetségnek is tagja lett. 

A sportlövész szakosztály vezetője Ablonczy Orsolya, korábbi junior-Európa-bajnok és világcsúcstartó, az elmúlt években pedig a Pécs Városi Lövészklubban vezette a szakmai munkát.

 „Utánpótlás és versenysport területen működünk a jövőben is. Versenyzőink a korosztályos országos bajnokságokon rendszerint dobogós helyezéseket érnek el és népes utánpótlás bázisunkból évről-évre helyet kapnak a Heraklész-keretben is versenyzőink. A közös folytatás természetszerűleg adódott, egy nagy múltú, patinás egyesületben a sportlövészetnek, mint kiemelt olimpiai sportágnak a további erősödését látjuk biztosítottnak, amely regionális és városi szinten is a lövészet további fejlődésének záloga lehet” – mondta a szakosztályvezető.

A PVSK történetében 1924-ben bukkantak fel először a lövészek, de az érdemi munka csak az 1930-as években kezdődött. 1938 végén már 12 fedett és fűthető lőállásos lőcsarnokot avatott az egyesület, és sportlövőink sorra gyűjtötték a jó eredményeket. A II. világháború után a szakosztály nem alakult újjá, így a lövészet hosszú szünet kelt újra életre a Verseny utcában.

Egyesületünk rengeteg tapasztalattal rendelkezik az utánpótlásnevelés területén, ezeket a tapasztalatokat, infrastrukturális és szervezeti előnyöket hasznosíthatják a sportlövők is, a PVSK pedig egy új, sikeres olimpiai sportággal bővíti kínálatát. A sportlövők több mint 70 fővel kezdik meg működésüket, de ez a létszám a jövőben nőni fog.

Nagyon fontos programunk a tehetségkutatás. Más szakosztályokkal karöltve, illetve új szakágakkal kiegészülve is szeretnénk megmutatni magunkat minél több pécsi gyereknek, és kiválasztani a tehetségeket. A sportlövészet technikai sportág, ami önfegyelemre és önuralomra nevel, de természetesen itt is fontosak a fizikális képességek. Összetettek az edzéseink, a megfelelő erőnlét ugyanolyan fontos, mint a tökéletességig csiszolt technika. Büszkék vagyunk arra, hogy jó hangulatúak az edzéseink, családias a légkör, és mindig tele vannak a lőállások” – mondta Ablonczy Orsolya.

Ez a kis család csatlakozik most a PVSK nagy családjához, kiegészülve a dinamikus lövészettel, amely a nem olimpiai lövész szakágakban nyújt lehetőséget a tagoknak. A munka továbbra is a városi lőtéren folyik, míg a dinamikus lövészek a 6-os főút vasasi elágazási előtti lőtéren edzenek.