Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Az utánpótlásra nemcsak a jövőt lehet építeniI

A PVSK Labdarúgó szakosztályánál évek óta folyó átgondolt és szakmailag körültekintően végzett utánpótlás nevelő munka nyomán, csapataink jól szerepelnek a korosztályos bajnokságokban, és több fiatal labdarúgó már bemutatkozott a Megye I-ben szereplő felnőtt csapatban.

A következő hetekben edzők, szakvezetők, játékosok fejtik ki véleményüket a témában. A cél az, hogy a tehetségek és a velük foglakozó szakemberek álláspontját megismerjük az adott témában azért, hogy a közös gondolkodás nyomán, sokoldalúan képzett, a jelenlegi korszerű követelményeknek megfelelő, nagy feladatokat is megoldani képes játékosokat neveljen az egyesület. Olyanokat, akik mindig, minden körülmények között képesek lesznek nagy feladatok megoldására, és bármikor szerepeltethetők a felnőtt csapatban.

Azt tartja a mondás, hogy a fiatal sportolókat mindig a jövőnek képezzük, hogy legyenek, akik majd a játékot végleg befejezők helyébe lépjenek, ez csak részben igaz. Magyarországon, az Akadémiákon zajló képzési folyamat eredményeként is, ma már a klubokban sok 17-18 éves játékos szerepel, de talán lehetne több is.

Ennek kapcsán, Kósa Sándortól, a felnőtt együttes vezetőedzőjétől, azt kérdeztem, a szükség szülte, vagy tervszerű a fiatalok szerepeltetése a felnőtt együttesben, és mik a beépítésüknek legfontosabb szempontjai?

-Talán azzal kezdeném, hogy hogy a fiatalok beépítése mindig tervszerű, és abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az adott korosztályokban mindig vannak bevethető játékosok, és mi élünk is ezzel a lehetőséggel. A mi feladatunk az, hogy minden játékost felkészítsünk a felnőtt korszakára. -Arra a kérdésemre, hogy a csapatszerkezetben és a taktikai feladatok megoldásában hogyan illeszthetőek be, az ifikorú labdarúgók, mennyire gyorsan tanulják meg a felnőtt csapat játékrendszerét a következő választ kaptam: - Vannak ösztönös tehetségeink, akiknek a beilleszkedéssel kevesebb problémájuk van, a tapasztalat azonban az, hogy szervezettségben, taktikai variációk megoldásában mindenkinek fejlődnie kell, ezen kell dolgoznunk nekünk edzőknek. A mérkőzések során már eddig is sok fiatal játékos szerepelt és szerepel jelenleg is a PVSK felnőtt csapatában, Tornyos, Tiffán, Kovácsfi, Rogács vagy Draskóczi, már bemutatkoztak, és nem okoztak csalódást.

Természetesen vannak és lesznek is olyanok, akiknek ezt  a folyamatot nem sikerül megvalósítani, és mindig lesznek távozók is. Tavaly Archie és Kása hagyott el minket, de úgy gondolom ez az élet rendje. A soron következő Pécsvárad elleni találkozó egy mérkőzés lesz a sok közül, a felkészülés része, sok fiatal kap majd szerepet.

A Pécsvárad elleni találkozó vasárnap 13:00 órakor lesz a Verseny utcában.

Nyilas László