Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Félidőben a kosárlabda bajnokságok – II. rész

Kiemelt képzőközpont maradna a PVSK az átalakuló kosárlabda-akadémiai rendszerben, műhely, ami kihozza a pécsi és környékbeli gyerekekből a legtöbbet. Iványi Dalma beszélt a tervekről.

Az eddigi teljesítményt értékelő beszélgetés folytatásaként a tervekről is kérdeztük Iványi Dalmát. A PVSK Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatója a nem akadémiai korosztályokról és a nemzetközi szereplés fontosságáról is beszélt.

- Röviden beszéljünk a nem akadémiai korosztályokról is: milyen a közvetlen utánpótlás helyzete?

- Az U12-esés U11-es bajnokságban jócskán a bajnokság közepén járunk: eddig három fordulón vagyunk túl, de öt játéknap még hátravan. Az U11-es korosztályban mind a lányoknál, mind a fiúknál két-két csapattal versenyzünk, míg az U12-es bajnokságban két lánycsapatunk és egy fiúcsapatunk vesz részt. Itt jellemző, hogy a fiatalabb korosztályunkat B-csapatként az idősebbek között is versenyeztetjük, hogy megfelelő számú mérkőzést játszhassanak, és kellő meccsrutinra tegyenek szert. Az U12-es fiúknál azért van csak egy csapat, mert ez a korosztály már a nemzetközi porondon is szerepel, így ők a Pannon Liga küzdelmeivel kiegészítve jutnak megfelelő mérkőzésszámhoz. Ezekben a korosztályokban az adott heti eredményektől függ a következő forduló csoportbeosztása, így folyamatosan változik, hogy melyik csapatunk éppen hol szerepel. A bajnokságot is különleges módon zárják: nem klasszikus rájátszást szerveznek, hanem egy örömkosárlabda-fesztivált a legjobb 16 csapatnak. Úgy gondolom, hogy akkor lennék elégedett, ha erre a jamboreenak nevezett év végi fesztiválra az U11-es fiúk és mindkét U12-es csapatunk eljutna, erre meg is van a reális esély.

- Szóba került a nemzetközi szereplés – milyen céllal indultak ilyen versenyeken a csapatok?

- Az a cél, hogy minél több mérkőzésen minél nagyobb tapasztalatot szerezzenek a játékosok. Kosárlabda tekintetében kiváló adottságokkal rendelkezik a város, hiszen közel fekszünk az egykori Jugoszláviához, ahol a hazainál fejlettebb a kosárlabda-kultúra. Dőreség lenne nem kihasználni ezt! A horvát, a szerb, a bosnyák, vagy a szlovén együttesek elleni mérkőzésen másfajta kosárlabdázással találják szemben magukat a játékosok: jó értelemben vett agresszivitással, óriási küzdeni tudással, és nem utolsósorban technikailag képzett, taktikailag pedig fegyelmezett játékosokkal, akiktől bőven van mit tanulnunk. Örülök annak, hogy a több éve életre hívott Pannon Liga továbbra is működik, itt a fiúk szerezhetnek nemzetközi tapasztalatokat, és emellett idén a lányok is becsatlakoztak az Adria Liga küzdelmeibe. Persze, ha a nemzetközi tapasztalatszerzésről beszélünk, akkor nem szabad szó nélkül elmenni a hazai rendezésű tornáink mellett sem. A fiúk centenáriumi tornáján például nemcsak a kiváló játékerőt képviselő KOS Sarajevo volt vendégünk, hanem a kontinens élvonalához tartozó Partizán Belgrád kadettcsapata is, azt hiszem, ezzel olyan színvonalú együtteseket tudtunk vendégül látni Pécsett, ami ritkaság. De a lányok centenáriumi Varga Ferenc Emléktornáját is említhetném, ahol a horvát és a szerb együttesek mellett Romániából, illetve Szlovákiából érkezett, magyarlakta településeken működő egyesületekkel is összemérhették erejüket tanítványaink. Mindkét torna jól szolgálta azt a célt, hogy minél sokrétűbb és színesebb nemzetközi tapasztalatot szerezhessenek csapataink.

- A nemzetközi tapasztalatszerzésre a hazai válogatottakba kerülés is hasznos lehet. Ezen a téren milyen eredményeket ért el az akadémia?

- Kifejezetten büszke vagyok arra, hogy a 2002 és 2007 között született játékosaink közül tizenöten vettek részt saját korosztályuk válogatóin. Ez a szám jelzi, hogy a szakma és a szövetség figyelemmel kíséri a PVSK-nál folyó munkát, és számon tartja a nálunk kibontakozó tehetségeket. A kisebbeknél a régiós kiválasztásban szerepeltek többek, így Csirke Petra, Hőgye Petra, Ligner Boglárka, Dömös Hédi, Teszárik Márton, Kis Keve Botond, Novreczky Botond, Takács András, Gyurka Dániel. A nagyobbaknál az országos válogatott keretnek lett tagja több játékosunk is: Horváth Boglárka, Palásti Julianna, Temes Boróka, Szkladán Zsuzsanna, Hőgye Patrik, Mucha Bertalan. A szakmai munkánk elismerését jelzi az is, hogy Meszler Balázst az U16-os leány válogatott, engem pedig az U18-as leány válogatott mellé kértek fel edzőnek, míg Debreceni Eszter országos kiválasztó képző vezetőedzőként, Moosz Milán pedig a régiós kiválasztó program vezetőjeként is dolgozik az akadémiai munkája mellett.

- Mik a közeljövő legfontosabb feladatai?

- A hazai kosárlabda utánpótlás éppen átszervezés alatt áll. A jelenlegi akadémiai rendszert alakítják át: a 17 akadémia közül csak négy lesz nemzeti akadémia, amelyek alatt kiemelt képzési központok kapnak majd helyet. A PVSK utóbbiak között juthat szerephez, célunk az, hogy a hazai utánpótlás-rendszernek továbbra is hasznos és hatékonyan működő tagjai maradjunk. Az eddig elvégzett munkánk, és az elért eredményeink alapján erre minden esélyünk megvan, és bízom benne, hogy előnyt jelent az elbírálásnál az is, hogy mind leány, mind fiú vonalon sikeresek vagyunk, ami ritkaság az országban. Persze, látnunk kell a hiányosságainkat is, hogy ezeken javítani tudjunk. Ezek közül csak egyet emelek most ki: mindenképpen javítani szeretném a PVSK megtartó erejét. Ezt már a toborzásnál, a kiválasztásnál meg kell alapozni egy olyan tömegbázis kialakításával, ami garantálja azt, hogy az esetleges lemorzsolódások ellenére is elég játékos legyen az idősebb korosztályokban is. A szakmai munka színvonalával alapvetően elégedett vagyok, a kommunikáció és a pedagógiai munka terén viszont még jócskán látok fejlődési lehetőségeket. E tekintetben fontos, hogy meg kell találnunk a hangot azokkal is, akikből nem lesz feltétlenül élvonalbeli játékos, de szeretik a kosárlabdát és élvezik a játékot. Azt szeretném elérni, hogy úgy maradjunk eredményes képző központ a jövőben, hogy a legfontosabb irányelvünk ne változzon: továbbra is a kosárlabda szeretete legyen a vezérlő elvünk.

Képünkön Iványi Dalma - fotó: Rónási Márton.