Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Félidőben a kosárlabda bajnokságok

Félidőben járnak az utánpótlás kosárlabda bajnokságok – ebből az apropóból értékelésre kértük Iványi Dalmát. A PVSK Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatóját kétrészes cikkünk első felében az akadémiai korosztályok teljesítményéről kérdeztük.

- A bajnokságok szeptemberi kezdetekor az volt a cél, hogy az akadémiai korosztályokban minél több csapatunk szerepeljen a kiemelt bajnokságokban. Mennyire sikerült ezt teljesíteni?

- Azért volt fontos, hogy a kiemelt bajnokságokba kerüljünk, mert így a csapataink erős ellenfelekkel játszhattak hétről hétre, és ez alapot adott a további fejlődésükre. A szeptemberi selejtezőkön mindkét kadettcsapatunk, és a lány juniorok is kiharcolták a legjobbak közötti szereplés jogát, így az alap célkitűzést sikerült teljesítenünk. A junior fiúk – kis híján – lemaradtak a kiemelt bajnokságról, de összességében, azt gondolom, az alapelvárást teljesítettük. Ezt támasztja alá, hogy szakmailag is elismerték az akadémiánál folyó munkát: több edzőnk és játékosunk is meghívást kapott a válogatottakhoz.

- Mi az oka a fiú junior csapat gyengébb szereplésének?

- Sajnos, ez a korosztály még érintett a PVSK kosárlabda utánpótlás újjáépítésének hullámvölgyében: a sportág városi utánpótlásának évekkel ezelőtti átszervezésekor a mostani juniorok éppen bekerültek a versenyző korosztályba, és az átalakításkor közülük sokan elkerültek az egyesülettől. Bár a PVSK azonnal megkezdte a saját kosárlabda utánpótlás újjászervezését, ez ezt a korosztályt érintette a leginkább. A helyzetet folyamatos létszámgondok és lemorzsolódás súlyosbították, így inkább az lett volna a pozitív meglepetés, ha ez a csapat kiharcolja a legjobbak közé kerülést. Ez egyébként nem sokon múlt, de végül a regionális bajnokságba került a csapat, ahol szintén jöttek meglepő vereségek, ami azt jelenti, hogy a régióból már nem tudja visszaküzdeni magát a Vanja Miljkovic vezette csapat legjobb 16 közé. Úgy vélem, ez a realitás.

- Ha már a fiúkról van szó, mi a helyzet a kadettcsapattal?

- Ez a korosztályunk harmadik éve folyamatosan a kiemelt bajnokságban játszik, amire kifejezetten büszke vagyok. A csapat az erőviszonyoknak megfelelően szerepel a legjobbak között, az alapszakaszban náluk még négy meccs van vissza, ebből háromszor hazai környezetben játszanak. Ha kettőt sikerül ezek közül megnyerniük, akkor már biztosan B-döntőt játszhat a Juhász Olivér által irányított csapat. Bízunk abban, hogy ezt sikerül elérni, úgy gondolom, ennek az együttesnek megérdemelt helye van az ország legjobb tizenhat csapata között.

- Mi a helyzet a lányokkal: a junior csapat például újra a kiemelt bajnokságban játszik.

- Nagy öröm, hogy két év kihagyás után a junior lányok visszakerültek a legjobbak közé. Ráadásul kifejezetten szépen szerepelnek a bajnokságban. Náluk már véget ért az alapszakasz, és egészen kicsin, talán a Vasas B csapata, illetve a Sopron elleni, minimális különbséggel elvesztett meccseken múlott, hogy a lányok nem kerültek a felsőházba, ami kimagasló eredmény lett volna. Persze, az alsóházi rájátszásban még mindig kivívható a legjobb nyolcba kerülés, de ehhez a négy csapatos csoportban az első két hely valamelyikén kell végezni. Bár a rájátszás hazai kezdete nem sikerült jól, még van esély arra, hogy a felsőházba kerüljön a csapat. Ha ez sikerülne, az kiugró eredmény lenne, ha mégsem, akkor sem lehetünk elégedetlenek, hiszen így is a legjobb 16-ban zárja a bajnokságot a Debreceni Eszter által terelgetett együttes.

- Nagyjából hasonló a képlet a kadett lányoknál is.

- Valóban, Meszler Balázs csapata is a kiemelt bajnokságban szerepelt, ahol szintén a végéhez ért az alapszakasz. Ebben a minimális célt teljesítette az együttes: a Szekszárd ellen sikerült győzelmet szerezni, de az már a bajnokság kezdetén egyértelmű volt, hogy a csapat számára az alsóházi rájátszás lesz a realitás. Itt is hasonló a célkitűzés, mint a junioroknál: egy jó sorozattal talán elérhető a keresztjáték, ahol kiharcolható az A-döntőbe jutás. Ha ez sikerülne, az álomszerű lenne, de ha marad a B-döntő, akkor sem lehetünk csalódottak.

- A serdülő csapatoknál nincs kiemelt bajnokság, de itt is a legjobbak között játszanak a PVSK együttesei. Mi a helyzet a lányokkal?

- A felsőházban nagyon erős mezőnybe csöppentek Bekk Zsanett tanítványai, az eddigi nyolc meccsükön még nem sikerült győzelmet szerezniük. Ezzel együtt szakmailag hasznos, jó összecsapásokat játszottak, sokszor csak minimális különbség volt az ellenfelek javára, de az látszik, hogy fizikálisan nagyon el vagyunk maradva a többi csapattól. Hiába alkotják kifejezetten ügyes lányok a keretet, sajnos, nagyon alacsony a csapat szerkezete, ami ebben a mezőnyben már óriási hátrányt jelent. Itt is a B-döntőbe kerülés lehet a reális cél, bízom benne, hogy a februárban kezdődő rájátszásban ezt sikerül kiharcolnia a csapatnak.

- És a fiúk?

- Stranszky Bettina fiai a bajnokság középházában vegyes eredményekkel szerepeltek. A tavalyi, országos hetedik helyig jutó csapat tagjai már a kadett csapat gerincét alkotják, a mostani, fiatal csapat pedig hullámzó teljesítményt nyújt. A fizikális adottságok ennél a csapatnál sem ideálisak. A fiúknál már megkezdődött a rájátszás, úgy érzem, ennél a csapatnál a B-döntőbe kerülés komoly siker lenne, ami nem elérhetetlen, de nagyon kitartóan kell harcolniuk, ha ezt szeretnék elérni.

Első képünkön Iványi Dalma, másodikon junior lány, harmadikon kadett fiú csapatunk mérkőzéséből egy-egy jelenet. Fotók: Rónási Márton