Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Labdarúgó edzőtovábbképzés volt a Verseny utcában

Az MLSZ BM Igazgatósága szervezésében az elméleti előadással és gyakorlati bemutatókkal zajlott rendezvénynek, a PVSK adott otthont, amelyen több pécsi és Baranya megyei klub szakvezetője is részt vett.

Az Elit „A” nyílt edzőképzés keretében tartott eseményen megjelentek, a PVSK-t képviselők mellett, Sisa Tibor (harmadik kép) az MLSZ. Edzőképző Központ Igazgatója, Bogyai Zoltán (második kép )az MLSZ. Baranya Megyei Igazgatóságának Igazgatója, Ott József az MLSZ BM-i Edzőbizottság elnöke, (a Bizottságnak tagja: Toma Árpád, Rónai István és Szabados József) Kulcsár Árpád a PMFC Labdarúgó Akadémia vezetője, valamint a megyéből többen, elsősorban az utánpótlással foglalkozó edzők.
Bogyai Zoltán megnyitó beszédében beszámolt arról a nem kis erőfeszítést igénylő munkáról, amely az edzőkre hárul, ugyanis az elszívó hatások miatt is, elsősorban a vidéki kisebb településeken, egyre kevesebb a focizni akaró gyerek, és a már rendszeresen sportolók megtartása, magas színvonalú képzése az edzőkre hárul. A megyében a létesítmény ellátottság jónak mondható, hiszen az elmúlt kilenc évben 15 műfüves pálya épült. Elmondta, fontos a tömegesítés, és ezért az Akadémiák is többet tehetnek.
Kitért arra, hogy a megyének 2015 óta nincs NB I-es csapata, de talán jövőre a PMFC felkerül a másodosztályba.

Sisa Tibor az MLSZ. Edzőképző Központ Igazgatója élményszámba menő előadást tartott.
A PVSK Csarnokában zajlott, (csatolt fotók) képi eszközökkel is kiegészített beszámoló, a régmúlt nagy sikereket elért ikonok eredményeinek bemutatása mellett, feltárta a jelenkori rossz állapotokhoz vezető, és a tehetségeinkkel mostohán bánó folyamatokat is, amelyek a jelenkori romokban heverő magyar foci állapotához vezettek.
Megemlített olyan edzőket, akiknek elévülhetetlen érdemei voltak a magyar foci felvirágoztatásában. (Bukovi Márton, Sebes Gusztáv, Baróti Lajos, Garami József).
Az egész napos esemény Schneider Gábor (PVSK) és Szabó Zsolt (PMFC) edzők bemutató foglakozásával folytatódott, amely a játékban, kapura lövéseknél, labdavezetéseknél egyéb játékelemeknél kialakuló gyors döntéshelyzetekkel és azok megoldásaival foglalkozott. 
A rendezvény az utánpótláskorú és felnőtt labdarúgók oktatását segítő technikai eszköz, a TOCA bemutatóval zárult, ahol jelen volt Garami József Mesteredző is.

Magyarázat:  Az Elit „ A” egy edzőképző folyamat, amely képesítést ad a fiatalokkal foglalkozó labdarúgó edzők számára a lehető legmagasabb utánpótlás szakmai vezetői poszt betöltésére. Eléréséhez különböző képzési foglalkozáson kell részt venni, amely elméleti és gyakorlati vizsgával zárul.A PVSK-ban zajlott esemény ennek egyik állomása volt.

Sisa Tibor előadásának címe: „Döntésképesség és a kreativitás fejlesztése a labdarúgásban”.

Nyilas László