Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Történelmi győzelmet arattunk

Óriási hangulatban, pazar első félidőt produkálva legyőztük a ZZ Leiden együttesét, így megszereztük klubunk történetének első nemzetközi porondon elért győzelmét.

Pécsi VSK-VEOLIA - ZZ Leiden 87-77 (27-21, 23-21, 12-14, 25-21)
FIBA Europe Cup "A" csoport, 3. forduló. Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok, 2500 néző
Vezette: Kerem Baki (török), Sinisa Prpa (szerb), Can Mavisu (török).

PVSK-Veolia: Pongó 9/3, Smith 21/12, Diggs 8/6, Budimir 21/12, Aiken 9/3. Csere: Ruják 10, Csirics 3/3, Horti 6, Antóni. Vezetőedző: Csirke Ferenc. Leiden: Persons 20, Huggins 7/3, De Jong 15/6, Williams 8, Pasalics 20/9. Csere: De Randamie, Ververs 6/6, Cunningham 1. Vezetőedző: Rolf Franke.

Kicsit tartottunk tőle, hogy az Európa Kupa első két fordulójában elszenvedett két vereség Algopyrynként fog hatni szurkolóinkra, már ami a Benfica ellen, a lelátón tapasztalat EK-lázat illeti, azonban ahogy közeledtünk a ZZ Leiden elleni hazai meccs feldobásához, és fel-felpillantottunk a Lauber Dezső Sportcsarnok nézőterére, ez a félelmünk fokozatosan kezdett apadni. Merthogy keddi nap ide vagy oda, azért most is szép számmal jöttek ki drukkereink, hogy kiszurkolják első nemzetközi sikerünket. Ez azonban cseppet sem ígérkezett könnyűnek, hiszen a holland Leiden az első két körben bebizonyította, hogy nagyon masszív kis csapat. Legalábbis erre gondolhattunk, látva azt, hogy Portugáliában csak hosszabbításban kapott ki a Benficától, hazai környezetben pedig simán verte az Inter Bratislavát. Ennek ellenére mégis jó előérzettel vártuk a kezdést, hiszen Quincy Diggs Pozsonyban összeszedett sérülése után végre ismét együtt melegített be csapattársaival.

És ha már bemelegített, rögtön a kezdő ötösben találkozhattunk vele. Az első kosarunk is a nevéhez fűződött, egy triplát süllyesztette el a Leiden gyűrűjében. Aztán a hollandok léptek meg 9-6-ra, igaz nagyon gyorsan fordítottunk, egy lerohanás után Smith kosarával lett 10-9 ide, a Leiden pedig időt is kért. Mi azonban ezt követően is robogtunk tovább, Budimir második triplája és Ruják betörései azt eredményezték, hogy közel tíz pontos előnyre tettünk szert. Ebből azért a vendégek, az első sokkból ocsúdva elkezdtek faragni, de a negyed végén Horti kosara volt az utolsó érdemleges esemény, így 27-21-re vezettünk tíz perc után. Amit Csirke Ferenc a meccs előtt elmondott, nevezetesen, hogy a jó dobószázalékra feltétlenül szükségünk lesz, az az első negyed alapján úgy tűnt, rendben is van. Persze, ahogyan az általában lenni szokott, jött egy kisebb hullámvölgy a kisszünet után. Nem zuhantunk össze, nem történt semmi megmásíthatatlan, azonban sok apró hiba csúszott a játékunkba. Szerencsénkre a Leiden nem tudta ezt kihasználni, így amikor 35-28-nál időt kért Csirke Ferenc, majd rögtön ezt követően Smith bevert egy triplát, máris egy kicsit nyugodtabbak lettünk. Főleg, hogy folytattuk is a Leiden módszeres kikészítését, az előnyünk szép lassan felkúszott a félidő végéhez közeledve 13 pontra. Na, azért elbízni így sem volt módunk magunkat, hiszen a hollandok Pasaliccsal az élen a nagyszünetig farigcsálni tudtak egy kicsit hátrányukból, 50-42-vel ért véget az első húsz perc.

Aztán a harmadik negyed első perceiben elkezdhettünk idegeskedni. Nem is az eredmény, sokkal inkább a játékvezetők miatt. Egymás után érkezett ugyanis részükről több olyan ítélet is, amit nem igazán tudtunk hova tenni. A szurkolóink ki is fejezték nemtetszésüket ezzel kapcsolatban, azonban játékosaink hála égnek nem ültek fel a bírókkal foglalkozó vonatra. Igaz, az önbizalmunk alaposan elszállt, jó hét perc alatt összesen hat pontot tudtunk szerezni. Ezt az elátkozott periódust törte meg Csirics hármasa – amire azonban Pasalics rögvest válaszolt. Ekkor 59-53-ra vezettünk, de érezhető volt, hogy ezen a feszült hangulatú meccsen ez édeskevés. Mondjuk arról, hogy tüzessé vált a hangulat, a harmadik negyedben, mindkét oldalra hibát hibára halmozó, Kerem Baki vezette játékvezetői hármas tehetett. Persze ez nem magyarázat arra, hogy a Leiden szép lassan ott volt a nyakunkon. Volt már közte három is, azonban Budimir a legjobbkor süllyesztett el egy hármast, így végül hat pontos előnyről várhattuk a záró felvonást. A hatos előny azonban gyorsan ismét csak három lett a negyedik negyed elején. Azonban, talán mindenki érezte csapatunkban, hogy most kell csak igazán felkötni a gatyát, és elkezdtük egy kicsit fokozni a tempót. Mindezt olyan jól, hogy Smith triplája, majd duplája után, 72-61-nél kénytelen volt időt kérni a vendégek mestere, Rolf Franke. Az utolsó bő négy perc pedig arról szólt, hogy a vendégek egész pályán letámadtak, mi pedig izgulhattunk, hogy csak nehogy belehajszoljanak minket valami felelőtlenségbe. A hajrát azonban olyan hihetetlen hidegvérrel és profizmussal hoztuk le, hogy szinte könnyeket csalt a szemünkbe, ahogy néztük. És bizony örömkönnyekből a végére is érdemes volt tartalékolni, mert amikor már egy perc sem volt hátra, és Veljko Budimir föld körüli pályára állított ívű triplája is behullott, már biztosan tudhattuk, hogy megvan a meccs. Meg is lett! Méghozzá tíz ponttal tudtunk nyerni.

De a jelentősége ennek a sikernek jócskán túlmutat azon, mintsem, hogy megnyertük első meccsünket az Európa Kupa "A" csoportjában. Merthogy, klubunk történetének ez volt az első győzelme nemzetközi porondon. Szurkolóink pedig meg is ünnepelték ezt, ahogy illik. Az egész csarnok állva tapsolt, énekelt, és ölelkezett a végén. Ez így tényleg egy hibátlan este volt!

Csirke Ferenc: - Fantasztikus siker a mai, mert ez a PVSK első győzelme a férfi kosárlabda nemzetközi porondján. Nagyon boldogok vagyunk, nehéz is most a mérkőzést elemezni. Lehet, hogy részesei voltunk egy guinness rekordnak, a második félidőben két faultja volt a Leidennek, azért ritkán játszunk ilyen mérkőzést. Külön gratulálok annak, hogy bár a játékvezetők engedték a kemény játékot, beleálltunk ebbe és dobtunk nyolcvanhét pontot. Köszönjük szurkolóinknak a fantasztikus hangulatot, ez mindenképp kellett a győzelemhez.