Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Színvonalas mérkőzések a Centenáriumi Horváth Géza Emlékversenyen

A 100 éves PVSK és a Baranya Megyei Ökölvívó Szövetség által rendezett Horváth Géza ökölvívó mesteredző évfordulós versenyére, 23 klub öklözője jött el. 

Immáron 19. alkalommal  rendezték a kiváló ökölvívó edző Emlékversenyét, amelynek ezúttal az Apáczai Csere János Oktatási és Művelődési Központ tornacsarnoka adott otthont. Az esemény nemzetközi jellegét a Szerbiából és Romániából érkezett versenyzők biztosították, 35 pár nevezését fogadta el a Versenybizottság.
A díszvendég Nagy Anett a Magyar Ökölvívó Szövetség főtitkár asszonya volt, aki a PVSK TV-nek adott interjújában elmondta, a magyar ökölvívó sport jelenlegi helyzetében kellenek az ilyen versenyek, ahol a feltörekvő tehetségek megmutathatják magukat, és olyan példaképek, mint amilyen Géza bácsi volt.
A rendezvényt  Czerpán István a PVSK elnöke nyitotta meg, aki méltatta Géza bácsi munkásságát, és az egész évben zajló Centenáriumi rendezvényekről is beszámolt.
Paku Lajos a BM Ökölvívó Szövetség elnöke a szervezésről beszélt stábunknak, és azt hangsúlyozta, hogy nagy munka és nagy öröm is egy ilyen eseményt megrendezni, és nagyszerű érzés együtt látni a tehetségeket. Az ünnepi ceremónia után jöhettek az ökölvívók, az ország minden részéből érkezett versenyzők, a legkisebbektől a legnagyobb korosztályig, a legkisebbek  bemutatóival kezdődött a gála
Ahogy felfelé haladtunk a súlycsoportokban, úgy nőtt a pofonok ereje is. A mintegy 100 jelenlévő néző, köztük hozzátartozó, ismerős, szakmai vezető jól szórakozva, remélhetőleg sok szép élménnyel gazdagodott ezen a délutánon.

Alvics Gyula, a PVSK ökölvívóinak szakmai vezetője, aki Géza bácsi egyik sikeres tanítványa volt és az 1988-as szöuli olimpián képviselte Magyarországot, szintén jelen volt tanítványaival, akik, egy kivételével, (Marsi Bálint junior 63 kg szerb ellenfelével szemben feladta) valamennyi súlycsoportban diadalmaskodtak.

Álljon itt azoknak a neve, akik PVSK-s színekben  nyertek:

Tóth Martin bemutatózott, ellenfele feladta, Kapuvári Bálint (ifi 52 kg.) Borovics Balázs (serdülő 52 kg), és Laskovics Bence (serülő 65 kg) pontozással, Samu Ferenc Péter (junior 60 kg-ban, egyébként ő kapta Horváth Géza bácsi családja által felajánlott különdíjat) és Lukácsy Bence (felnőtt 91 kg.) mindketten döntő fölénnyel nyertek, mint ahogy Kapuvári Bálint (ifi 52 kg) is. Lukácsy Bence lett a torna legjobb férfi versenyzője. Horváth Szabolcs (ifi 69 kg.) ellenfele nem állt ki.

Edzők: Alvics Gyula, Borovics Zoltán

Szép volt, hasznos volt, jövőre lehet ismételni.

Az eseményről videó összeállítás is készült, benne interjúkkal, amelyet a vvv.pvsk.hu oldalon rövidesen megtekinthetnek.

 Horváth Géza (1918-1989) rövid életrajza:

Nagyatádon született 1918. december 29-én. 1932-ben ismerkedett meg a sportággal. 1943-ban pehelysúlyban Magyar Bajnok lett. Pályafutását 1947-ben fejezte be, ezután edző minősítést szerzett, majd 1948-től trénerként tevékenykedett. 1950-ig Nagykanizsán, majd a PVSK-ban folytatta tevékenységét. 1952-56 között elvégezte a Testnevelési Főiskolát, ahol szakedzői minősítést szerzett.

1969-ben a Testnevelés és Sport Kiváló Dolgozója, 1977-ben a Magyar Népköztársaság Sportérdemérem Bronz fokozata kitüntetésekben részesült.52 éven át nevelte a kiváló ökölvívókat, akik között sok Eb, Vb, résztvevő, válogatott sportoló volt, miközben önmaga tudását is állandóan gyarapította. Elévülhetetlen érdemeiért a magyar ökölvívó sport vezetése, a „Mesteredző” címet adományozta Horváth Gézának. Emberi magatartása, edzői pályafutása ma is példa lehet a fiatal generáció számára. Munkásaga elismeréseként a „PVSK Aranygyűrű „kitüntetést is megkapta. 1989-ben hunyt el Pécsett.

Nyilas László                       Kapcsolódó képgaléria