Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Elhunyt Matis Géza a PVSK volt elnöke

Hosszan tartó súlyos betegség után 79 éves korában elhunyt Matis Géza a PVSK volt elnöke, aki az érettségi után a PVSK atlétika szakosztályának lett tagja, és ebben az időszakban Verbőczi József tanítványaként ért el szép sikereket.

1940. december 13-án született Pécsett. Általános iskoláit a Pécsi Gyárvárosi Általános Iskolában végezte, majd középiskolába a Közgazdasági Technikumba járt, ahol tanára a kiváló tornaedző Várkői Ferenc volt. Fiatal korában több sportágat is kipróbál, tornázott, úszott, megismerkedett a labdarúgással, valamint atletizált is. Érettségi után került a PVSK atlétikai szakosztályához.
A 400 méteres síkfutás állt a legközelebb a szívéhez. Sprinteredményei alapján meghívást kapott a válogatott keretbe is. 1964-ben Prágában a Csehszlovákia-Magyarország atlétikai versenyen a Matis – Gyulai - Mihályfi - Csutorás felállású váltó 3.09,1-es eredménnyel országos csúcsot ért el. Többszörös vidék bajnok volt. Sportolói pályafutásának befejezése után MÁV Igazgatóság Pénzügyi Osztályán dolgozott, 1963 óta egyesületünk Elnökségének volt tagja, majd 1977-től 1989-ig a PVSK Elnöke volt. Ebben az időszakban is számtalan I. osztályú válogatottat és Európa-bajnokot nevelt az egyesület. Akkoriban az NB I-ben szerepeltek a női és a férfi kosárlabda csapatok, és a labdarúgók,  de a tájékozódási futók is „A”-kategóriásak voltak. Az Ökölvívó szakosztálynak több válogatott sportolója is volt. Az ő elnöklése alatt került felújításra az atlétikai és a labdarúgópálya, a sípálya pedig műanyag borítást kapott. Kialakították az új ökölvívó- és judo termet. A PVSK a Vasutas Egyesületek között a kiemeltek sorába tartozott, és országos viszonylatban már ebben az időben is az elismert sportszervezetek körében szerepelt.
A létesítményekre sem lehetett panasz, ugyanis volt egy Vasutas Sportcsarnok a Verseny utcában, ami a kosárlabda szempontjából volt lényeges. Ezt később sikerült felújítani, és alkalmassá tenni NB I-es mérkőzésekre is.
Időközben a Magyar Kosárlabda Szövetség megváltoztatta a versenykiírást, ezért a kosárlabda mérkőzések a Városi Sportcsarnokba költöztek át. 2006-ban munkája elismeréseként megkapta a „PVSK Aranygyűrű” kitüntetést
A PVSK nagy családja emlékét örökké megőrzi. Temetéséről később történik intézkedés.

Nyilas László