Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Szinte beleszületett a PVSK-ba ...

A Pécsi VSK vezetése folyamatosan szeretné bemutatni Önöknek azokat az edzőket, szakmai- és sportvezetőket, akik a különböző sportágakban, elsősorban a fiatal tehetségekkel, az utánpótlással, vagy éppen a felnőttek képzésével, esetleg a csapat körül adódó sportvezetői, egészségügyi vagy egyéb szervezői feladatokkal foglalkoznak. Ha a tovább olvassák a cikket, Dr. id. Mintál Tibor sportorvost a „PVSK Tiszteletbeli Tagja” kitüntetés tulajdonosát ismerhetik meg.

1944. február 27.-én Pécsett, szinte beleszületett a PVSK-ba. Édesapja a labdarúgó csapat intézője, mindenese volt, így ő is szorosan kötődött a szakosztályhoz. A vasárnap délutánjai focimeccsel, a meccs utáni csapatösszetartással, és a hozzátartozók részére tartott vacsorákkal teltek. Sokszor vidékre is elkísérte a csapatot. Focizni, az akkori nagyok, Tura Emil-ék tanították, akikre mindig nagy szeretettel gondol vissza. Hamarosan saját szerelést is kapott, kis stoplis! foci csukával, és egy forintos meccsprémiummal, mert a kezdéshez ő is kifutott, ez egészen addig működött, amíg a bírók valami rendeletre hivatkozva meg nem fúrták rövid életű „meggazdagodását”. Gyermekkorának nagy élménye volt, amikor a Nádor szállóban együtt vacsorázhatott Buzánszky Jenővel „Az Aranycsapat” egyik tagjával, aki akkoriban a PVSK focicsapatának fővárosi képviselője volt. Nem nagy tehetséggel, de lelkesen igazolt játékosa is volt a Vasút ifinek. Akkoriban a juniorok, még előmérkőzést is játszottak a nagyok meccse előtt, így rengeteg néző tekinthette meg a fiatalok meccseit!  Egyetemi tanulmányai befejezése után sebészorvosként működött, de  pécsi tevékenysége, más városba költözés miatt rövidesen megszakadt.

1987.-ben visszaköltözött Pécsre, és ismét bekapcsolódott a PVSK sportéletébe. Eljárt a foci-, és kosárlabda meccsekre, ilyenkor a lelátóról időnként lehívták a pálya szélére, hogy orvosi ügyeletet lásson el. Így aztán egyszer csak ott ragadt, és a csapatorvosa lett a PVSK labdarúgóknak, majd a férfi és női kosárlabda csapatnak. Volt orvosa a PEAC kézilabdacsapatának is.

Főállásban a MÁV Rendelőintézet sebészeti szakrendelését vezette, majd másodállásban dolgozni hívták Sportorvosi Intézetbe, így megfordult ügyeletes orvosként a PVSK ökölvívók mérkőzésein, de súlyemelő, cselgáncs, birkózó, korcsolyaversenyeken is.

Két éve „igazi” nyugdíjas, felhagyott csapat orvosi tevékenységeivel is, átadva a helyet Tibor fiának. Másik fia, Csaba is elkötelezett a PVSK mellett, jelenleg is kosárlabda edzőként dolgozik az egyesületnél.

Dr. id. Mintál Tibornak a Pécsi VSK vezetősége 2014-ben „A PVSK Tiszteletbeli Tagja„ kitüntetést adományozta munkája elismeréseként.

Nyilas László