Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Nemzetközi kupaindulás az önkormányzat támogatásával

Az önkormányzat extra támogatással segíti a nemzetközi kupában induló PVSK-Veolia együttesét – mondta el Páva Zsolt, Pécs polgármestere a klub vezetőivel tartott keddi sajtótájékoztatón.

A rendezvénynek a Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. adott otthont, itt hangzott el, hogy a bajnoki bronzérem megszerzését követően a PVSK-Veolia férfi kosárlabda csapata indul a harmadik számú európai kupasorozatban, a FIBA Europe Cup mérkőzéssorozatán.

- Egykori PVSK-s sportolóként nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy a bronzérmet én akaszthattam a kosarasok nyakába a teltházas városi sportcsarnokban. A hatalmas sportsiker egyúttal komoly lehetőség is a PVSK számára, hiszen ezzel az eredménnyel a nemzetközi porondra léphet. Ezt játékosként saját bőrömön tapasztalhattam, sportvezetőként pedig látom, hogy milyen lehetőségek nyílhatnak meg így a klub és a város előtt egyaránt. A PSN Zrt. részéről minden támogatást megadunk a PVSK-nak ahhoz, hogy valóban jó vendéglátó legyen, és minél sikeresebben szerepelhessen a nemzetközi kupában – mondta el a sajtótájékoztató házigazdája, Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója.

- Az idén száz éves PVSK régóta készül a centenáriumának megünneplésére, és számos előre tervezett programot valósított, illetve valósít meg, a mostani bronzéremmel azonban a terven felül teljesítettek a férfi kosarasok. Az eredmény ugyan borította a papírformát, mégis nagy örömet szerzett a pécsieknek, ez abból is látszott, hogy újra megtelt a városi sportcsarnok szurkolókkal. Az önkormányzat jogfolytonos támogatója az egyesület szakosztályainak, évek óta rendszeresen nyújtunk támogatást a klubnak. Ez a kiváló eredmény ugyanakkor új helyzetet teremt, hiszen a nemzetközi kupában történő indulás jelentős többletköltséggel jár. Az önkormányzat azzal szeretné megköszönni az egyesületnek azt, hogy vállalják a kihívást, és külföldön is öregbítik a város hírnevét, hogy a folyamatos támogatáson felül további extra-forrást biztosít a PVSK-nak ahhoz, hogy eredményesen szerepelhessen a nemzetközi versenysorozatban – jelentette ki Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

- Tanúk vannak rá, hogy két éve, a szezon kezdetén elmondtam, 2019-ben a legjobb négybe szeretnénk kerülni a csapattal, óriási öröm, hogy ezt a célkitűzést sikerült megvalósítanunk. Igen hullámzó alapszakaszt teljesítettünk az idei bajnokságban: voltunk elsők, de kikaptunk a biztos utolsótól is. Az alapszakasz utolsó szakaszában ugyanakkor bámulatos sorozatot produkált a csapat, és már akkor látszott, hogy a csapaton belüli kohézió akár extra eredményben is kifuthat a szezon végére. Ezzel együtt a többi csapat eredménye is kellett ahhoz, hogy a felsőházba kerüljünk, ahol a már említett csapategység újabb sikereket eredményezett: a magunk javára fordítottuk a pályaelőnyt a középszakaszban, majd a Jászberényt legyőzve a legjobb négybe kerültünk. A Körmend együttesét megszorítottuk, de a döntőbe jutás nem sikerült, ez volt a realitás. A bronzéremért folytatott párharcban viszont diadalmaskodtunk, így a sportág hazai fővárosában egy igen erős mezőnyben sikerült újabb szép eredményt elérnünk. A PVSK hosszú ideje stratégiai partnere a pécsi önkormányzatnak, folyamatos az együttműködés és a város támogatása, célunk, hogy mindez folytatódjon és erősödjön a jövőben – foglalta össze Czerpán István, a Pécsi Vasutas Sportkör elnöke.

- Nagy kihívás elé állítja a csapatot a nemzetközi kupaszereplés, ami anyagilag is megterhelőnek ígérkezik, hiszen meg kell erősíteni a csapatot, és a külföldi utazások költsége, a hazai mérkőzések megrendezése is jelentősnek ígérkezik. A hazai szövetségnél már leadtuk a regisztrációt, jövő hétfőig a nemzetközi szövetségnél, a FIBA-nál is meg kell ezt erősítenünk. A FIBA Europe Cup-ban fogunk indulni, amelyben a nemzeti bajnokságok második, harmadik, negyedik és ötödik helyezettjei indulhatnak, az adott bajnokság erejétől függően. A csoportkörbe jutásért várhatóan selejtezőt kell vívnunk, a selejtezőben még területi elv alapján sorsolnak majd párokat. A sorsolás július 24-én lesz Münchenben, Az oda- és visszavágós rendszerű selejtezők első körét szeptember 18-án és 25-én, a második kört pedig október 2-án és 9-én játsszák le. Aki túljut a selejtezőn, az jut be a csoportkörbe, amit október 16. és november 20. között bonyolítanak le. Itt már egész Európából kaphatunk ellenfeleket a négycsapatos csoportok kialakításakor. Egyelőre kevés konkrétum ismert, így azt sem tudjuk, hogy mennyi selejtezőt kell majd vívnunk. Annyi biztosnak látszik, hogy a hazai mérkőzéseinket a Lauber Dezső városi sportcsarnokban tudjuk majd játszani, de fel kell készíteni erre a csarnokot, hiszen a nemzetközi szövetség csak betolható palánkokat engedélyez, és az eredményjelzőn is kérhetnek változtatást. Ezzel együtt bízunk abban, hogy sikerül bejutnunk a csoportkörbe, és színvonalas nemzetközi mérkőzésekkel tudjuk meghálálni szurkolóinknak a kitartó buzdítást – közölte Bán Gábor, a PVSK-Veolia csapatát működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatója.

Újságírói kérdésre kiderült, hogy a selejtezők és a csoportkör teljesítése nagyjából 50 millió forintos többletköltséget jelent az egyesület számára, amelyhez az önkormányzat, ahogy Páva Zsolt fogalmazott, „tízmilliókban mérhető támogatást ad”. A konkrétumok a sorsolás és a selejtezőkön elért eredmények, majd a csoportkör sorsolása után derülnek ki, addigra válik teljesen egyértelművé, hogy mekkora kiadást kell – a mostani bejelentés alapján az önkormányzattal karöltve – kifizetni a PVSK-nak.  

A FIBA Europe Cup eddig ismert nevezői:

Avellino, Reggio Emilia (Olaszország), Würzburg, Ludwigsburg (Németország), Jenyiszej, Szaratov (Oroszország), Levszki Lukoil, Beroe (Bulgária), Le Mans, Levallois (Franciaország), Körmend, PVSK-Veolia, Szolnok (Magyarország), AEK Larnaca (Ciprus), Den Bosch (Hollandia), Panioniosz (Görögország), Pieno Zvaigzdes (Litvánia), Pinar Karsiyaka (Törökország), Porto (Portugália).

Ehhez a mezőnyhöz legfeljebb 16 csapat csatlakozhat még a Bajnokok Ligájából.

M.F. Fotók: H. Múller Andrea