Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Cél, az olimpiai részvétel

Hobbisportolóként kezdte ökölvívó pályafutását mára már a női felnőtt mezőny nagy ígérete Horváth Zsófia, a vele készült interjúból az is kiderül, hogy a legfontosabb célja, kijutni a 2024-es olimpiára.

Miért éppen ezt a sportágat választottad?

Ez egy nagyon érdekes kérdés. Nekem régóta tetszett a boksz, már 15 éves koromban el akartam kezdeni, de édesapám nem engedett, mert túl férfiasnak tartotta a sportágat, és azt mondta, nem nőknek való. Nekem van egy bátyám, vele és barátaival már gyerekkoromban is inkább fiús játékokat játszottam, és már akkor is nagyon kedveltem a küzdősportokat, különösen az ökölvívást.

Hol kezdődött sportolói pályafutásod?

Két éve Győrben kezdtem, az első edzőm Őri Józsi bácsi volt, először csak hobbi szinten csináltam, majd később már versenyszerűen.  Egy kőszegi lánnyal játszottam az első meccsemet, ez egy bemutató mérkőzés volt, és döntetlenre végződött. Érdekes, hogy a baráti köröm, akik óvtak ettől a sportágtól, mára teljesen elfogadták, hogy az ökölvívást űzöm.

Hogyan kerültél a PVSK-ba?

Pécsre jöttem egyetemre. A PTE Szlavisztika szakára járok. Őri Józsi bácsi jól ismerte Alvics Gyulát, a PVSK Ökölvívó szakosztályána vezetőjét, és az ő segítségükkel kerültem egy éve a PVSK-ba. Nagyon nagy szeretettel fogadtak, és kiváló munka folyik a szakosztályban. Gyula bácsi, és Borovics Zoli mindent megtesznek, hogy fejlődjek. Jelenleg öt edzés van egy héten, ha nem vagyok Pécsett, akkor is csinálom a napi penzumot.

Milyen sportágakat próbáltál ki, az ökölvíváson kívül, és jelenleg csinálod-e valamelyiket?

Sok más sportágat is kipróbáltam. Atletizáltam, karatéztam, kézilabdáztam, lovagoltam, úsztam, ezekből a lovaglás maradt meg, rendszeresen járok most is Vasasra.  Meg persze a futás, az szinte napi program.

Eddigi legkiemelkedőbb sportsikereid?

Decemberben volt az Országos bajnokság, ott sikerült a harmadik helyen végeznem. Nagy eredménynek tartom, de a cél még feljebb lépni a dobogón.

Mit szeretnél sportágadban elérni pályafutásod során?

Eltökélt szándékom, hogy kijussak a 2024-es párizsi olimpiára!

Mi a nyári elfoglaltságod?

Most július közepéig otthon leszek Győrben, majd egy rövid időre visszajövök Pécsre. Ezután Moszkvába utazom tanulmányútra, mivel szlavisztika szakos vagyok. Engem nagyon érdekel, szinte vonz az orosz kultúra, irodalom. És természetesen egy ökölvívó klubot is meglátogatok majd, hiszen az orosz ökölvívó sport a világ élvonalába tartozik.

Egyesületünk az idén 100 éves, ez a tény ad-e, és ha igen milyen pluszt a munkádhoz?

Már idekerülésem előtt is sok jót hallottam a PVSK-ról, és most, hogy itt vagyok, nagyon örülök, hogy részese lehetek ennek a nagy múltú egyesület Centenáriumi ünnepének.

Névjegy:

Név: Horváth Zsófia
Sportága: ökölvívás, felnőtt 60 kg.
Születési hely, év, hó nap: Győr, 1998.május 05.
Iskolái: az általános és a középiskola Győr, Jelenleg: PTE Szlavisztika Szakán tanul, első éves
Edzői: Alvics Gyula, Borovics Zoltán
Eddigi legnagyobb siker: Országos bajnoki bronzérem, felnőtt 60 kg.

Nyilas László