Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Tallósi István labdarúgó volt a vendégünk

Tallósi István a PVSK volt kiváló labdarúgója, aki az NB I-ben is szerepelt a csapattal, serdülő labdarúgókkal találkozott a PVSK Centenáriumi rendezvénysorozat keretében.

A sorozat célja az, hogy az ifjú tehetségeink megismerjék az egyesület volt kiváló sportolóit, hogy sikeres életük példaként szolgáljon a további pályafutásuk során

Vendégünk Dombóváron született 1945. 06. 25-én, labdarúgó pályafutását is ott kezdte. Játszott Dunaújvárosban, a Honvéd Táncsics SE csapatában, a Pécsi Bányászban, Komlón, majd a PVSK-ban.

Szülővárosomban, már kisgyerekként rúgtuk a labdát. Önszerveződő csapatunk volt, aki kedvet érzett a focihoz, jött - kezdte beszámolóját Pista bácsi.  Dombóvárott két csapat volt, én a Szpariban játszottam. Katonaként Kaposvárott is megfordultam. De játszottam a kitűnő, és akkor NB I/B-s Pécsi Bányászban is. A PVSK csapatához Rónai Pista hívott. Megnyertük az NB III-at, az NB II-es bajnokságot, és felkerültünk az első osztályba. Csodálatos időszak volt, egy sor kiváló játékossal játszottam együtt, és akkori klasszisok ellen is pályára léphettem.

Miközben szenvedélyesen a régi sikerekről beszélt, egymás után jöttek a korabeli fotók a vetítő vászonra.

Kiváló játékosokat láttunk fekete-fehér, és színes felvételeken,  és megannyi történet jutott eszünkbe minden egyes fényképről.

Nincs titok! Nagyon-nagyon kell szeretni a sportágat, magát a sportot, és azt az egyesületet, ahol sportoltok. A most 100 éves PVSK-ban minden feltétel adott a jó eredmény eléréséhez.  Minket a győzni akarás, és az egymás iránti tisztelet is összetartott. Fantasztikus csapatunk volt, és kiváló edzőink is, akik nemcsak nagyszerű sportolók, de egyben remek emberek is voltak. És még egy fontos dolog. Egy profi sportolónak viszonylag sok ideje van, használjátok ki, és tanuljatok, szerezzetek diplomát! Én is elvégeztem a szükséges iskolákat, és úgy gondolom, sportvezetőként sem vallottam szégyent.

Az edzők, Schneider Gábor (e sorozat egyik szervezője), Kovacsevics Árpád (kapusedzö), Ndjodo Eduárd (még játszik a PVSK csapatában),  Rónai István és Kósa Sándor edzők is bekapcsolódtak a beszélgetésbe, amely több mint egy órán keresztül tartott. Tallósi István, aki ma is abszolút sportosan él, útravalót is adott a ma sportolóinak.

Nem mondhatok mást nektek, csak azt, hogy az elvégzett munka, a sportág iránti alázat, és a társak tisztelete, ezek lehetnek a siker zálogai. A pályafutásotok kulcsa már a ti kezetekben van, éljetek hát vele, használjátok ki a lehetőségeiteket - fejezte be előadását Tallósi István a labdarúgás legendája.

Azt már csak e sorok írója teszi hozzá, hogy kellenek jó és karakteres edzők is, akikre felnéznek a gyerekek, és akik előcsalogatják a tehetséget ifjú labdarúgóinkból.

Nyilas László