Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Harkány futás a Centenárium jegyében

A PVSK 100 éves születésnapi ünnepségsorozának harmadik eseménye az idén, a 35. alkalommal rendezendő Pécs-Harkány országúti futóverseny.

A 2019. március 03-án vasárnap 11 00 órakor hivatalosan 35. alkalommal rajttól el az ország egyik legrégebbi, és az év során a legkorábbi hosszú távú futóverseny a 25 km-es Pécs-Harkány távon. 
A rajtig még van néhány nap, de a már most zajló előkészületekről, előnevezésekről, a változásokról, a főszervezőt, Freier Balázst kérdeztem.

Kezdjük a legfontosabbal, milyen változások lesznek az előző évekhez képest?

Először is a verseny neve idén Pécs-Harkány Centenáriumi Országúti Futóverseny. Ebből is kiderül, hogy a PVSK fennállásának 100. évfordulóját szeretnénk köszönteni, és méltó módon megünnepelni.
A rajt marad a Verseny utcában, de a cél, az útfelújítások miatt visszakerült a régi helyére, azaz, a Harkányi Gyógyfürdő Igazgatóság előtti szervizúton lesz. A másik fontos változás, hogy a korábbi évekkel ellentétben az eredményhirdetés nem a Gyógyfürdőben, hanem a harkányi Művelődési Házban lesz. Váltóhelyeken toalettet is felállítunk. Természetesen az verseny utáni fürdőzés megmarad.

Már lehetett előzetesen is nevezni, mi a tapasztalat?

Jól indult a január közepe óta működő on-line nevezés, amely egyre népszerűbb, bár lesz helyszíni nevezés is, de ez egyre kevesebb.
Régen a Maraton futók közül sokan éltek a felmérési lehetőséggel, de ebben a versenyszámban a magyar élvonal egyre szűkül, és ma már ők kevesebben jönnek, de ennek ellenére mi, a mennyiség mellett, a minőségre is törekszünk. Úgy gondolom, a Centenáriumi verseny az egyik legjobban díjazott lesz az országban. az összdíj 700 000, /hétszázezer/ forint lesz.
Nevezni még lehet a Pécs, Verseny u. 11. címen található PVSK irodában, hétfőn-szerdán és pénteken 11,00-12,30-ig személyesen, de a  www.pvsk.hu oldalon, és a facebook-on, a Pécs-Harkány csoportban is sok információ, lényeges adat, információ megtalálható. Ide viszont kérni kell a belépést.

Az on-line nevezés a legnépszerűbb, de ezzel egy időben a nevezési díjat is át kell utalni. Viszont nekik is érdemes a rajtszámot átvenni még a PVSK irodában, mert így elkerülhetik a verseny napján a sorban állást.

Mik a feltételei a nevezésnek?

Egyéni a betöltött 14. év, ennél fiatalabb korúak csak szülői engedéllyel, és csak a váltókban indulhatnak! Mivel fő jelszavunk a biztonság, úgy gondoljuk, hogy ennél fiatalabb korosztály ne induljon e megterhelő távon. Feltétel még az érvényes sportorvosi engedély, és természetesen a nevezési díj befizetése.  Felső korhatár nincs! Tavaly például 77 éves volt a legidősebb, de az idei rendezvényre már két 80 éves résztvevő is nevezett

A verseny napján, a helyszínen lehet még nevezni?

Vannak, akik az utolsó pillanatig várnak, az időjárástól, vagy a formájuktól teszik függővé indulnak-e a versenyen. Ők azok, akik a helyszínen neveznek. Arra kérem, aki aznap nevez, 10 00 óráig tegye meg, mert a rajt 11 00 órakor lesz a szokott helyen, a PVSK Verseny utcai Sportcsarnokánál.

Változik-e valami más is az előző évekhez képest?

A frissítő állomások Pogánynál, Szalántán és Túronyban lesznek,  a célban a tea és víz mellett, egy tál gulyásleves és energia ital is várja a résztvevőket. Útközben a Marica népzenekar adja a ritmust a futóknak. Elektromos időmérés lesz, ezért mindenki fusson át a jelzőkapukon, mert csak így lesz részideje, illetve a váltó tagoknak pontos eredménye. A váltók váltóbotot visznek, amiben a chip beépítve található, az egyéni futóknak a rajtszámban. Most mindenkinek már a rajtnál fel kell tenni a csapat rajtszámát. A célban mindenkit lefotózunk az időeredményével, amit a facebook-on és a honlapon megtalálhat.
Ami marad, a verseny végén a jól bevált harkányi gyógyfürdőzés, ez eddig minden verseny fénypontja volt, az idén sem lesz ez másként. A verseny biztonsága a fő cél, ezért a rendőri biztosítás mellett a polgárőrséget is igénybe vesszük az útkereszteződésekben, és a váltóhelyeken is.
Idén is buszok szállítják a versenyzők csomagjait a célba, illetve a váltóhelyekre a váltó tagokat. Váltóban is már 3 kategóriában mérkőznek a csapatok: abszolút, céges és családi kategóriák lesznek, 3 főnek kell összeállnia. Az egyéni futóknak az abszolút kategória mellett 40 évtől 5 évenkénti kategóriákat díjazunk.  Az eredményhirdetés 15 00 órakor lesz 200 m-re a céltól a másik oldalon. Vissza Pécsre a buszok 16,00 és 17,00 órakor indulnak, hogy a fürdőzésre is maradjon elég idő.

Még egyet szeretnék kérni a civilként aznap arra közlekedőktől. Legyen mindenki türelmes a mezőnnyel szemben!

Lesznek-e neves indulók?

Sági Ferenc lesz az egyik díjátadó, 77, 06-os idővel ő tartja a táv csúcsot, de itt lesz egy korábbi nyertes, Lajtos Márton is.
Neves résztvevők voltak és lesznek is, de nem sorolnám, hiszen biztosan kihagynék valakit. Vannak válogatott atléták, az idén külföldről is jönnek résztvevők, a környező országokból, és  más sportágak neves képviselői is. Lesz egy férfi és egy női futó Kenyából, ők biztosan emelik majd a verseny színvobalát.

Chip-et is kapnak a futók?

Minden fontosabb versenyen a pontos időmérés érdekében, chip-es rajtszámokat kapnak a versenyzők. Ez a pisztoly dörrenésére indul, és 100 % pontosságú időmérést tesz lehetővé! A mérőkapukon való áthaladásnál ezek segítségével lehet leolvasni a pontos időeredményt.

Mik lesznek a díjak?

Pénzdíjban részesülnek az 1-6 helyezettek. A váltók sportszervásárlási utalványt nyernek. A céges váltók ajándékcsomagot, a családi váltók, és a korosztályok 1-3 helyezettei serleget kapnak. Idén nagyobb és színesebb lesz a verseny emblémájával ellátott egyedi érem, amit minden befutó megkap a célba érkezés során

Mindig visszatérő kérdés, lehet-e pályacsúcs az idei versenyen?

Nagyon sok tényező együtthatása kell a pályacsúcs megdöntéséhez. Még 1992-ben Sági Ferenc állította fel, nem valószínű, hogy az idén megdől! Húsz fok körüli hőmérséklet, és erős északi hátszél kellene hozzá. De sok résztvevő elsősorban a távot, és azon keresztül saját magát akarja legyőzni!

Végezetül engedj meg egy személyes kérdést. Te mióta veszel részt a futóversenyen?

35 éve, tehát a kezdetektől. Eleinte futottam is, az elsőn, 1984-ben 5. lettem 84 perc 18 mp-cel, ami szerintem jó eredmény. Ahogy teltek az évek, egyre többet foglalkoztam a szervezéssel, rendezéssel. Most már csak ezt csinálom, szerencsére az összeszokott csapatmunka eredményeként általában közmegelégedésre. Persze mindig van 1-2 elégedetlen versenyző, de az építő kritikákat mindig szívesen elfogadtam. Az utolsó hetek mindig sok munkával telnek el, már 30 nappal előtte figyelni szoktam az időjárást, száraz, napos tíz fok feletti hőmérsékletet szeretnénk a verseny napjára. Az időjárás előrejelzés 14 fokot és száraz időt mond, tehát ideális futóidőnk lesz a 25 km-es távra. Egy biztos, rajtunk semmi nem múlik majd!

Nyilas László