Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Egykori iskolája és a PVSK emlékezett Horvát Jucira

2015. február 25-én lett volna 53 éves Horváth Juci a PVSK legendás kosárlabdázója. A Kovács Béla Általános Iskola minden évben a PVSK-val közösen megemlékezik egykori diákjáról. Idén február 26-án, csütörtökön tartották a megemlékezést, amin az iskola tanulóin és tanárain kívül megjelentek a PVSK felnőtt és utánpótlás kosarasai, valamint az idén 96 éves Egyesület vezetői.

Kárpáti Piroska igazgatónő elmondta: - A megemlékezésnek és a köré szervezett programnak kettős célja van. Az első, hogy Horváth Jucinak az emlékét ápolja és példaképnek állítsa, a második, hogy egészséges életre és a sport, azon belül a kosárlabda szeretetére nevelje az iskola diákjait.

A megemlékezésen részt vettek a Pécsi VSK-PANNONPOWER játékosai, illetve Csirke Ferenc a csapat vezetőedzője és barátságos mérkőzést játszottak az iskola tanárjaival. Kosaraztak a „Dobd a Kosárba” programban játszó gyerekek és a PVSK lány és fiú előkészítős (U8, U10) csapatai, valamint volt tanár-diák meccs is.

A PVSK kosárlabda fenoménje, Horváth Judit népszerűsége a szurkolók körében szinte példátlan volt. A drukkerek imádták a játékát, ráadásul más klubban nem is szerepelt pályafutása során. Ha másik mezt húzott Juci, akkor az csak a válogatotté lehetett. Az egyes poszt legjobbja mindig kiválóan irányította társait, emellett pedig a közösség érdekében tett erőfeszítései miatt is felejthetetlen marad a pécsi kosárlabdázás ikonja. Sportágában szinte mindent elért: 1991-ben az Európa-bajnokságon harmadik helyet szerzett a válogatottal. 1992-ben tagja volt az első pécsi női bajnokcsapatnak, amelyet Vertetics István vezetett a dobogó csúcsára. Az élet többi területén azonban még szinte minden előtte állt. A pályafutása során mindig 11-es mezben játszó kiválóság álmai azonban az 1997-es végzetes baleset miatt nem válhattak valóra. Róla mintázták a Lauber D. Sportcsarnok előtt felállított a  „Kosárlabdázó Nő” című szobrot.  Mezét visszavonultatták, soha senki nem játszhat többé a „11”-es mezben pécsi női kosárlabda csapatban, emléke nap mint nap velünk van a városi sportcsarnokban.