Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

Szinte beleszületett a PVSK-ba

Id. Dr. Mintál Tibor labdarúgó, sportorvos 1944. február 27-én született Pécsett. Édesapja a labdarúgó csapat intézője, mindenese volt, így ő is szorosan kötődött a szakosztályhoz.

Mivel napjai nagyobb részét ott töltötte, szinte a PVSK-ban, a PVSK-val együtt nőtt fel.
A vasárnap délutánjai focimeccsel, a meccsek utáni csapatösszetartással, és a hozzátartozók részére tartott vacsorákkal teltek. Sokszor vidékre is elkísérte a csapatot. Focizni, az akkori nagyok, Tura Emilék tanították, akikre mindig nagy szeretettel gondol vissza. Hamarosan saját szerelést is kapott, akkoriban ritkaságnak számító kis stoplis labdarúgó cipővel, és mivel a csapattal ő is kifutott a kezdéshez, egy forintos meccsprémium is járt neki.
Gyermekkorának nagy élménye volt, amikor a Nádor szállóban együtt vacsorázhatott Buzánszky Jenővel, „Az Aranycsapat” egyik tagjával, aki akkoriban a PVSK focicsapatának fővárosi képviselője volt. Igazolt játékosa is volt a Vasút ifinek. Akkoriban, még előmérkőzést is játszottak a nagyok meccse előtt, így sok néző tekinthette meg a fiatalokat.
Az édesapja (második képünk) részt vett PVSK kosárlabda szakosztályának megalakításában. 1944. március 15-én németek szállták meg Magyarországot. Az óvóhely magányát megszakítva a MÁV dolgozók ping pong-gal ütötték el az időt. Itt határozták el, hogy megalakítják a PVSK Kosárlabda szakosztályát.
Hogy ez pontosan kinek az ötlete volt, azt már nehéz lenne megállapítani, mindenesetre Mintál Tibor, mint a PVSK Elnökségének tagja, segítette a fiatalokat, sőt, olykor maga is beállt játszani a csapatba.
Az 1944. május 1-én megalakult kosárlabda szakosztályban több labdarúgó, Balassa, Kelenfi, Köhegyi, Meggyes, is volt.
Nagypapája a PVSK létesítmény pályamester volt. Ő vezényelte le a társadalmi munka menetét az 1952-ben átadott labdarúgó stadion építése során.
id.Dr. Mintál Tibor az egyetemi tanulmányai befejezése után sebészorvosként működött, de pécsi tevékenysége, más városba költözés miatt, rövidesen megszakadt.
1987-ben visszaköltözött Pécsre, és ismét bekapcsolódott a PVSK sportéletébe.
Rendszeresen látogatta a foci és kosárlabda meccseket. Néhányszor a lelátóról lehívták a pálya szélére, hogy orvosi ügyeletet lásson el, egyszer csak végleg ott ragadt, és a csapatorvosa lett a PVSK labdarúgóknak, majd a férfi és női kosárlabda csapatnak is. Volt orvosa a PEAC kézilabdacsapatának is.
Főállásban a MÁV Rendelőintézet Sebészeti szakrendelését vezette, majd másodállásban dolgozni hívták a Pécsi Sportorvosi intézetbe. Ügyeletes orvosként megfordult a PVSK ökölvívók mérkőzésein, de súlyemelő, cselgáncs, birkózó, korcsolyaversenyeken is ott volt.
Egy ideig még a MÁV Sebészeti Szakrendelő Intézetében dolgozott, jelenleg már „igazi” nyugdíjas, felhagyott csapat orvosi tevékenységeivel is, amelynek egy részét menet közben átadta Tibor fiának.
Másik fia, Csaba is elkötelezett a PVSK mellett, bár jelenleg nem a PVSK-nál dolgozik.
Dr. id. Mintál Tibornak (1.csapatképen az állósor jobb oldalán a második, illetve a 3. kép bal oldali állósoron az első) a PVSK vezetősége 2014-ben, a PVSK Egyesületben kifejtett, és gyakorlatilag egy emberöltőt átfogó tevékenységéért  „A PVSK Tiszteletbeli Tagja „ kitüntetést adományozta.

Nyilas László