Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

A másodhegedűsből lett karmester

Ez év november 28-án lett volna 55 éves, a 2013-ban elhunyt Fűzy Ákos kosárlabda edző, aki a PVSK női csaparának másodedzői posztjáról került a csapat vezetőedzői posztjára, majd Győrbe.

Fűzy Ákos 1963. november 28-án Pécsett született. Játékosként az NB II-es Pécsi Postásban kezdte pályafutását, majd az élvonalbeli PVSK-ban kosarazott, de megfordult a Kaposvári Táncsis SE csapatában is. Edzői pályafutását férfi vonalon kezdte, dolgozott a PVSK utánpótlás és felnőtt csapatainál, és a PVSK-Pécsvárad együttesénél is.  A női szakágban először a pécsi egyetemi klubban, a PEAC-ban, majd a PVSK-ban az utánpótlás területén tette le a névjegyét, irányításával a fekete-fehér csapat kétszeres OIK győztes, U20-as illetve B csoportos bajnok is lett. Szerepelt az Ifjúsági válogatott szövetségi kapitányaként, és a Junior válogatott edzőjeként. 2008-ig a Mi Zo Pécsi VSK másodedzője volt, és dolgozott a női kosárlabda válogatottnál is. 
Másodedzőként elért legjobb eredményei: kétszeres EuroLiga harmadik helyezés,  EuroLiga negyedik helyezés, nyolc magyar bajnoki arany, kilenc Magyar Kupa győzelem.
Majd 2008-ban lett az akkor már Mi Zo Pécs 2010-re átkeresztelt női kosárlabda együttesének vezetőedzője, csapatával bajnokságot és Magyar Kupát is nyert ugyanabban az esztendőben.
A sikeres, immár önálló szakvezetővé váló Ákos, 2010-ben 47 éves korában három éves szerződést kötött a Győrrel, amely akkor még csak bajnoki negyedik volt. Ezután Győrben is nehéz időszak következett, játékosok hagyták el szezon közben az együttest, de Ákos kitartott. A csapat korábbi edzőjével, a válogatottnál segédedzőként is dolgozó Tapodi Péterrel azon dolgoztak, hogy Győrben a női kézilabda és a foci mellett a kosárlabda is jó legyen.
Később, 2012-ben a győri együttessel is sikerült aranyérmet nyernie, és az EuroLigában is szerepeltek. 2013. szeptember 7-én, éppen Sopronba tartottak edzőmeccsre, amikor súlyos közúti balesetet szenvedett a Győr női kosárlabdacsapatát szállító autóbusz Kapuvár és Vitnyéd között.

A szerencsétlenségben Tapodi Péter klubigazgató és Fűzy Ákos vezetőedző, a Mi Zo Pécs 2010 korábbi mestere életét vesztette. A balesetben egy személyautó ütközött össze a győri együttest szállító busszal, Tapodi a helyszínen, Fűzy Ákos a kórházba szállítás után, belehalt sérüléseibe. Személyében a pécsi kosárlabdázás ikonikus alakja, egy igazai barát, példás családapa távozott.   

Nyilas László