Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Hírek

A PVSK focimúltjával ismerkedtek a fiatalok

Közel húszan vettek részt, a PVSK serdülő korosztályú játékosai, azon az Egyesület labdarúgó múltját bemutató előadáson, amelyet hagyományteremtő szándékkal rendeztek.

Már a közelgő Centenárium jegyében szervezett, és fotókkal, filmrészletekkel is fűszerezett bemutatót a labdarúgó szakosztály, élükön Schneider Gáborral, azzal a céllal szervezte meg, hogy a focista palánták ismerjék meg annak az egyesületnek a múltját, ahol sportolnak. Kósa Sándor edzőként, jelen sorok írója pedig, előadóként vett részt az eseményen.
Azt mondja a szólás, hogy csak annak van jövője, aki a jelenen keresztül megismeri a múltját.
Tudja meg azt, hogy kik voltak azok az elődök, akik egy adott kor néha nagyon nehéz körülményei ellenére, ébren tartották a sport iránt egy közösség lelkesedését, biztosítva ezzel a folytonosságot.
Az esemény első részében jómagam bemutattam az egyesület, benne a kezdetektől működő, jelenleg is az egyik legaktívabb szakosztály történetét.
Az 1919. augusztus 23-tól induló, különböző, számos kiemelkedő eseményt, és személyiséget bemutató filmet, és a kissé megkopott, de máig ható fotórészleteket láthatóan nagy érdeklődéssel figyelték a fiatalok.

A PVSK labdarúgói három alkalommal 1945-ben, 1951-ben és 1979-ben szerepeltek a legmagasabb osztályban. Ez utóbbi siker Rónai István edző (harmadik képünkön) nevéhez fűződik, aki az NB III-as bajnokságot megnyerve, szinte ugyanazokkal a játékosokkal vívta ki a magasabb osztályt, és jelenleg is a PVSK-ban dolgozik a fiatal labdarúgók szakmai tanácsadójaként.

A bemutató második részében hozzászóló Rónai István, a PVSK Aranygyűrű kitüntetés birtokosa elmondta, csak rengeteg munkával, és a labdarúgás iránti maximális elkötelezettséggel lehet nagy sikereket elérni. A régi időkben nem voltak nagy pénzek a fociban, viszont a PVSK biztos megélhetést, állást, és szociális gondoskodást nyújtott az egyesület sportolóinak. A maga által is edzői tevékenységének legsikeresebb korszakának tartja az NB I-es szereplést.
Az egy éves élvonalbeli tagság során legyőzték az élcsapatokat (Budapesti Honvéd, FTC), de a közvetlen, a kiesés miatt fontos ellenfelek ellen nem sikerült jól szerepelni.
Az összejövetel végén a labdarúgók megtekinthették a jövőt, a készülő új, modern stadion látványtervét, melyben ők, már felnőtt labdarúgóként, viszik majd tovább a sikeres hagyományt, és lesznek majd egy remélhetőleg magasabb osztályban szereplő csapat tagjai.
A bemutató folytatódik, más sikeres sportágakkal, és nem kevésbé sikeres sportolók részvételével, valamint meghívott vendégekkel.

Nyilas László